Τα ακραία και αλλεπάλληλα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στις υποδομές του νησιού. Στο νομό Ρεθύμνου το δημοτικό και αγροτικό δίκτυο διαλύθηκε, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης καταστράφηκαν, γεφύρια έπεσαν, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν.
Οι ζημιές πραγματικά είναι ανυπολόγιστες. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Η κήρυξη επομένως της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 10 Μαΐου 2021 είναι μονόδρομος.
Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για τον δήμο μας είναι απαραίτητα τα εξής :
α) Το κεντρικό κράτος πρέπει να ενισχύσει χρηματικά τους δήμους του Νομού μας για την αποκατάσταση των ζημιών. Δυστυχώς υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση από την πλευρά του κεντρικού κράτους. Μην ξεχνάμε ότι έπρεπε να δοθούν στον δήμο μας 14 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών της κακοκαιρίας του Φεβρουαρίου του 2019 και δεν έχουμε πάρει ακόμα τίποτε.
β) Επιβάλλεται να γίνει μια λεπτομερής καταγραφή των ζημιών στις υποδομές του δήμου μας που επλήγησαν. Παράλληλα να καταγραφούν και οι ζημιές που έπαθαν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, στις οικοσκευές, στις επιχειρήσεις τους, στην αγροτική παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο.
γ) Η άμεση οικονομική ενίσχυση των κατοίκων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την θεομηνία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έξοδα πρώτης ανάγκης.
δ) Η αναστολή όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των κατοίκων που επλήγησαν.
ε) Τέλος θα πρέπει να γίνει μια ενιαία, ολοκληρωμένη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας για τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή θα δημιουργεί ολοένα και περισσότερα τέτοια προβλήματα στην Κρήτη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε.
Δυστυχώς κρίνοντας από το αποτέλεσμα, βασικές υποδομές του δήμου μας όλα αυτά τα χρόνια είναι πρόχειρα κατασκευασμένες, χωρίς ρεαλιστικές μελέτες και δεν αντέχουν σε δυνατές βροχοπτώσεις. Έτσι το πάθημα του Φεβρουαρίου του 2019 δεν μας έγινε μάθημα.