ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σχεδιάζοντας την ανάπτυξη στον Μυλοπόταμο του 21ου αιώνα

0

Α΄ΕΝΟΤΗΤΑ:ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 9.000 ΤΟΝΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΤΗΣΙΩΣ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ

 

ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥΣ   

Είναι γνωστό πως τα ψηλά βουνά, δέχονται κάθε χρόνο, εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και ακόμη περισσότερα εκατομμύρια κυβικά μέτρα χιονιού. Τα νερά των έντονων βροχών αλλά και εκείνα που προκύπτουν από τα χιόνια που λιώνουν, κυλούν στις πλαγιές τους, μα συγχρόνως πολύ μεγάλες ποσότητες από αυτά, μπαίνουν και  στα σωθικά τους. Μέσα στα έγκατα της γης, κυκλοφορούν σε υπόγεια ποτάμια και πολυδαίδαλα σπήλαια, και  κατεβαίνοντας όλο και χαμηλότερα, ψάχνουν εναγώνια διέξοδο στον αέρα, λες και θέλουν να αναπνεύσουν ! Αν τελικά  τα καταφέρουν και ξαναβγούν στην επιφάνεια, δημιουργούν τις πηγές. Γύρω από τα ψηλά βουνά συνήθως αναβλύζουν πολλές και μεγάλες πηγές. Στα Λευκά όρη στη Δυτική Κρήτη για παράδειγμα, εμφανίζονται οι πολύ μεγάλες πηγές: της Αγυιάς, των Μεσκλών, των Αρμένων και του Στύλου από τις οποίες εκρέουν εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κατ΄έτος. 

ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΙΝΙΓΜΑ    

Ο Ψηλορείτης πέραν της περήφανης κορμοστασιάς του, που προβάλει σαν  δίδυμη πυραμίδα καταμεσής στη Μεσόγειο, με τις δυό ψηλές κορυφές  του, κρύβει  στα σωθικά του και το μεγάλο του μυστικό.  Ενώ δέχεται πολύ  μεγάλες ποσότητες νερών, γύρω του, εμφανίζονται μόνον δύο πηγές με μέτριες παροχές, εκείνες του Ζαρού και της Γέργερης στις ανατολικές  υπώρειές του  προς το νομό  Ηρακλείου. Αυτό είναι και το άλυτο αίνιγμα του αγέρωχου βουνού. Αλήθεια που πηγαίνουν τα υπόγεια νερά του ! Μια εκδοχή, που είναι και επιστημονικά εξηγήσιμη, είναι το  ότι τα υπόγεια αυτά νερά, αφού διανύσουν στο  εσωτερικό του  Ψηλορείτη μια πολύ μεγάλη διαδρομή,  καταλήγουν υπόγεια : 1ον, στις υποθαλάσσιες πηγές στον όρμο του Μπαλί, οι οποίες λειτουργούν και ως Εσταβέλλες ( δηλαδή, την Άνοιξη και το καλοκαίρι βγάζουν γλυκό νερό υποθαλάσσια, ενώ το φθινόπωρο λειτουργούν αντίστροφα, ΄΄καταπίνοντας΄΄θαλασσινό νερό από τον πάτο της θάλασσας),  και 2ον, στις υφάλμυρες πηγές του Αλμυρού Ηρακλείου.

ΤΟ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ    

Ολόγυρα  στον Ψηλορείτη, έχει αναπτυχθεί ένα πολύ πυκνό υδρογραφικό δίκτυο με μεσαίους και μικρότερους χειμάρρους που αποστραγγίζουν τις μεγάλες ποσότητες χιονιού και βροχής που κυλούν στις απότομες πλαγιές του. Όσον αφορά το νομό Ρεθύμνης όλα τα νερά του Ψηλορείτη από τη βόρεια πλευρά του,αποστραγγίζονται από τον Γεροπόταμο και μερικούς μικρότερους χειμάρρους, όπως τον Αρκαδιώτη, το Σφακορύακο και τον Πηγιανό. Ο κύριος όμως ποταμός είναι ο Γεροπόταμος που διατρέχοντας μια διαδρομή τουλάχιστον 40 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από τις κορυφές του Ψηλορείτη  και τα Τρία φαράγγια νότια της Αρχαίας Ελεύθερνας, καταλήγει στον Πάρναμο όπου και εκβάλει .Η υδρογραφική  του λεκάνη, καλύπτει μια πολύ μεγάλη  έκταση της τάξης των 180 τουλάχιστον  τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο ΗΣΥΧΟΣ ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΠΟΥ ΕΝΙΟΤΕ ΑΓΡΙΕΥΕΙ 

Ο Γεροπόταμος, τις μεγαλύτερες  ποσότητές του, τις συγκεντρώνει έως την κωμόπολη του Περάματος, όπου εκεί  η κλίση του ομαλοποιείται έως και τις εκβολές του  στον Πάρναμο. Ακριβείς μετρήσεις  των ετήσιων παροχών του σε βάθος χρόνων, δεν υπάρχουν. Όμως από  μετρήσεις του ΙΓΜΕ της δεκαετίας του  1980 συμπεραίνεται η εκτίμηση  πως  η μέση ετήσια παροχή του, ανέρχεται σε 10 έως και 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Σε αυτά δεν υπολογίζονται οι ποσότητες του χειμάρρου Μαργαριτσανού, ο οποίος είναι παραπόταμος του και χύνεται σε αυτόν λίγο πριν καταλήξει  στη θάλασσα. Οι εκτιμώμενες ποσότητες του  χειμάρρου Μαργαριτσανού ο οποίος αποστραγγίζει τους πρόποδες του Ψηλορείτη από την περιοχή των Αραβάνων  και των  Τριών φαραγγιών,  είναι περίπου  2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο. Στις ποσότητές  τους  αυτές δεν μπορούσαν να εκτιμηθούν οι πλημμυρικές  τους παροχές αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα να μετρηθούν, καθότι η μεθοδολογία μέτρησης των χρόνων εκείνων, δεν  ήταν προηγμένης τεχνολογίας. Αυτές οι πλημμυρικές καταστάσεις συνέβαιναν και συμβαίνουν ξαφνικά, μετά από έντονες βροχοπτώσεις και διαρκούν κάποιες  ώρες ή το πολύ λίγα 24ωρα .Επίσης σημειώνουμε πώς ενίοτε, με μέση συχνότητα  εμφάνισης τα 7-10 χρόνια, λαμβάνουν χώρα και υπερβολικές πλημμυρικές παροχές, όπου σε μόλις λίγα 24ωρα ο Γεροπόταμος παροχετεύει μερικά εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στη θάλασσα.

Η ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ 

Λέγοντας κάτω Μυλοπόταμος, εννοούμε τους οικισμούς και τις περιοχές, που βρίσκονται σε υψόμετρο έως τα 350 μέτρα και οι οποίες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας  . Ολόκληρη η περιοχή θεωρείται πεδινή ή ημιπεδινή με χαμηλούς λόφους, και κρίνεται ως η ευφορώτερη  του Μυλοποτάμου. Εκτιμάται ότι διαθέτει 60.000 τουλάχιστον στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, που κατά 90% καλύπτεται από ελαιώνες. Σε ολόκληρη την περιοχή   δεν αναβλύζουν σημαντικές πηγές και έτσι δυστυχώς δεν μπορούν για να αρδευτούν οι καλλιέργειες που υπάρχουν.Έχουν μείνει βέβαια και πολλές ακόμη χέρσες εκτάσεις γης  οι οποίες θα καταστούν καλλιεργήσιμες εφόσον θα υπάρξει η δυνατότητα να αρδευτούν.

ΟΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΑΡΔΕΥΤΟΥΝ  

Ωστόσο εκτιμούμε πως το μεγάλύτερο ποσοστό αυτών των  ελαιώνων  θα μπορούσαν να αρδευτούν στο σύνολο της έκτασης, που θα μπορούσαμε να την  οριοθετήσουμε ως εξής : Ξεκινώντας από το νοτιοδυτικό της άκρο, δηλαδή τη περιοχή ανατολικά των Έρφων και των Σκουλουφίων  και διατρέχοντας την ισοϋψή γραμμή του υψομέτρου των 230 μέτρων  προς τα ανατολικά, και  συνεχίζοντας προς :  νοτικά της Αλφάς και στη συνέχεια,  βόρεια :  του  Σταυρωμένου, των   Μαργαρίτών, των  Πασαλιτών,  του  Χουμερίου, του  Δαμαβόλου, των Δαφνέδων, της  Επισκοπής, των Μουρτζανών, των  Απλαδιανών έως και του  Δοξαρού όπου θα είναι και η κατάληξή της. Επίσης ως προς  το βορεινό και ανατολικό της  άκρο,  οριοθετείται, από τους οικισμούς της Σκεπαστής,του Εξάνδη, του Μελιδονίου, του Αχλαδέ και της Αγυιάς. 

ΟΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

 Στο σύνολό τους εκτιμάται πως σε αυτήν, υπάρχουν τουλάχιστον 1.300.000 ελαιόδεντρα  της ποικιλίας΄΄κορωνέϊκης΄΄κατά ποσοστό 95%, και τα οποία αρδεύονται σε ποσοστό μόλις 0,5 %.Τα ελαιόδεντρα αυτά είναι σχετικά νέα σε ηλικία, με τα γηραιότερα να είναι περίπου  35 ετών. Αυτά άρχισαν να φυτεύονται  στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αρχές του 1990,  όταν άρχισαν οι καλλιεργητές της περιοχής να αντικαθιστούν τα παλαιότερα δέντρα που ανήκαν στην ιστορική ποικιλία της΄΄ χονδρολιάς ΄΄, και τα οποία  δεν απέδιδαν  πια με την ποικιλία ΄΄κορωνέϊκη΄΄. Συγχρόνως όμως με την αντικατάσταση της παλαιάς ποικιλίας, οι καλλιεργητές προχώρησαν και στο φύτεμα με  ΄΄κορωνέϊκα ελαιόδεντρα ΄΄πολλών  χέρσων εκτάσεων. Η σημαντική  αυτή εξέλιξη στη καλλιέργεια των ελαιόδεντρων, φανερώνει τη δυναμική της ελαιοκαλλιέργειας, αλλά  και την δραστήρια και διορατική στάση  των καλλιεργητών  στη περιοχή του Μυλοποτάμου. Εκείνο όμως που αποθαρρύνει τους καλλιεργητές και λειτουργεί ως αντικίνητρο στο να συστηματικοποιήσουν και να εκσυγχρονίσουν  τις καλλιέργειές τους, είναι η έλλειψη  αρδευτικού νερού. Πολλοί από αυτούς προσπαθούν εναγωνίως να εξασφαλίσουν κάποιες τέτοιες ποσότητες  για τις καλλιέργειές τους,  με την ανόρυξη πηγαδιών ή γεωτρήσεων ή και ακόμη με τη μεταφορά νερού από μακρινές αποστάσεις με επιφανειακούς σωλήνες. Ωστόσο οι ποσότητες  αυτές, αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ  

  Σήμερα τα 60.000 στρέμματα  των ελαιώνων, έχουν μια μέση ετήσια παραγωγή ελαιόλαδου που ανέρχεται στους 1.800 τόνους ετησίως. Ρεκόρ για τη παραγωγή της  περιοχής, αποτέλεσε η ελαιοκομική περίοδος 2014-2015 κατά την οποία παρήχθησαν 3.000 περίπου τόνοι, με βάση τα στοιχεία των 9 λειτουργούντων ελαιουργείων. Την περίοδο αυτή, σε ολόκληρο το νομό παρήχθησαν 16.000 τόνοι ελαιόλαδου ( στοιχεία ΣΕΔΗΚ).

ΠΩΣ ΘΑ  ΥΠΕΡΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ  

Έχει αποδειχτεί, ότι η ποικιλία της ΄΄κορωνέϊκης΄΄ελιάς όταν είναι αρδεύσιμη, τριπλασιάζει την  απόδοσή της. Τρανταχτό παράδειγμα για αυτό, αποτελούν οι ελαιώνες στην κοιλάδα μεταξύ των  οικισμών των  Λευκογείων και του Μαριού στην επαρχία Αγίου Βασιλείου, οι οποίοι αρδεύονται με αρκετές  ποσότητες νερού από το μεγάλο αρδευτικό έργο του Κουρταλιώτη. Συγκριτικά, η απόδοσή τους κρίνεται  πολύ επιτυχής, αφού φτάνει ως και τα 40 χιλιόγραμμα ελαιόκαρπου μέση παραγωγή, ανά ελαιόδεντρο. Όμοια εκτιμούμε πως, αν οι ελαιώνες του Μυλοποτάμου αρδευτούν, και  λόγω των κλιματολογικών  συνθηκών της περιοχής αλλά και λόγω της ποιότητας των εδαφών του, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τέτοιες αποδόσεις. Βάζοντας στόχο  λοιπόν τον τριπλασιασμό της παραγωγής, προσδοκούμε  σε μια ποσότητα  τουλάχιστον 9.000 τόνων ελαιόλαδου ετησίως στον Μυλοπόταμο !

 

Β΄ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΕΝΑ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΥΤΟΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ

Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΙΑΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ    

Στην περιοχή ΄΄Βρυσίδα΄΄, ανάμεσα στον οικισμό των Αγγελιανών και στις εκβολές του Γεροπόταμου στον Πάρναμο, υπάρχει μια μεγάλη φυσική λεκάνη, που διασχίζεται από τον χείμαρρο Μαργαριτσανό, παραπόταμο του Γεροπόταμου. Στη τοποθεσία αυτή που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 800 μέτρων, από τη κοίτη του Γεροπόταμου, υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί  μια εξωποτάμια τεχνητή λίμνη. Αυτή η μεθοδολογία, δηλαδή της αξιοποίησης μεγάλων ποσοτήτων τρεχούμενου νερού σε χαμηλά υψόμετρα  με τεχνητές λίμνες, έχει εφαρμοστεί και εφαρμόζεται  με πολύ επιτυχία στην Κύπρο, τώρα και 5 τουλάχιστον δεκαετίες. Στην τοποθεσία λοιπόν αυτή, σχηματίζεται μια φυσική κοιλαδολεκάνη, κλειστή ολόγυρα, με διέξοδο μόνο από τα ανατολικά της.                                                                                                                           Στην έξοδο της λεκάνης δημιουργείται ένα φυσικό στένωμα με σχετικά υψηλές εκατέρωθεν πλευρές.  Τεχνικά λοιπόν, με τη κατασκευή  ενός χωμάτινου ή τσιμεντένιου φράγματος  ακριβώς στη θέση του στενέματος θα δημιουργηθεί ανάντι μια τεχνητή λίμνη ικανοποιητικής χωρητικότητας. Αυτή η τεχνητή λίμνη θα συλλέγει αφ΄ενός τα νερά του χειμάρρου Μαργαριτσανού αλλα και αφ΄ετέρου εκεί θα οδηγούνται  και ένα μέρος των νερών του Γεροπόταμου με ένα κανάλι εκτροπής που θα κατασκευαστεί. Το κανάλι εκτροπής θα ξεκινά από την κοίτη του Γεροποτάμου περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια της κωμόπολης του Περάματος με βορειοδυτική κατεύθυνση. Η τεχνητή  λίμνη  θα έχει χωρητικότητα 10-12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα η οποία εξασφαλίζεται πλήρως  από τις παροχές του Γεροπόταμου και του χειμάρρου Μαργαριτσανού.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ 

 Τα νερά της τεχνητής λίμνης θα αντλούνται από τη στάθμη των +50 περίπου μέτρων (απόλυτο υψόμετρο), και με  αντλίες πολύ μεγάλης δυναμικότητας θα μεταφέρονται με  αγωγούς πολύ μεγάλης διαμέτρου, ακολουθώντας νότια κατεύθυνση, σε μεγάλες δεξαμενές χωρητικότητας 10.000 -20.000 κυβικών μέτρων.Οι δεξαμενές  θα κατασκευαστούν σε τοποθεσίες με υψόμετρα 200 έως 230 μέτρων, ακτινωτά κατά το νότιο όριο της  περιοχής που θα προοριστεί για άρδευση.                      

Αυτές θα εγκατασταθούν σε τοποθεσίες, κατά μήκος της νοητής γραμμής των παρακάτω οικισμών, ακολουθώντας την ισοϋψή γραμμή των 230 μέτρων : Ανατολικά των Έρφων και των  Σκουλουφίων, νότια της Αλφάς  και επίσης  βόρεια : του  Σταυρωμένου, των Μαργαριτών, των Πασαλιτών, του Χουμερίου του Δαμαβόλου, των  Δαφνέδων, της  Επισκοπής, των  Μουρτζανών, των Απλαδιανών και του  Δοξαρού, όπου  θα είναι και το νότιο-ανατολικό  άκρο της περιοχής που θα καλύπτεται.  Επίσης θα κατασκευαστεί και ο Δυτικός κλάδος του αρδευτικού έργου, που θα καλύψει την κοντινή στη λίμνη περιοχή, του Καρκατίφα και του Πάνω Λατζιμά, όπως και ο Ανατολικός κλάδος που θα καλύψει τις περιοχές  : της   Σκεπαστής, του Ρουμελή, του Εξάνδη, του  Αχλαδέ, του Μελιδονίου και της  Αγυιάς.

60.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ, 1.300.000 ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ, 12 ΕΚΑΤΟΜ. ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΝΕΡΟΥ  

Το νερό θα χρησιμοποιείται για άρδευση όλο το χρόνο,αφού εκτιμάται πως θα φυτευθούν  και άλλες καλλιέργειες πέραν των ελαιώνων που θα  χρειάζονται νερό και κατά τους Ανοιξιάτικους μήνες. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ποσότητες νερού πολύ περισσότερες της χωρητικότητας της τεχνητής λίμνης, αφού θα συμπληρώνονται  και με τις τελευταίες βροχές  της τρέχουσας  βροχομετρικής περιόδου. Σύμφωνα με τα Γεωπονικά Μεσογειακά standards για την  άρδευση, για ένα στρέμμα ελαιώνα, για τη περίοδο που δεν υπάρχουν βροχές, χρειάζονται  ως ανώτατατη ποσότητα, 200 κυβικά μέτρα νερού το χρόνο. Έτσι λοιπόν τα 60.000 εκτιμώμενα στρέμματα των ελαιώνων, με τα 1.300.000 ελαιόδεντρα που υπάρχουν στην αναφερόμενη περιοχή, θα χρειάζονται 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο κατά ανώτατο όριο.                                                                                                Η ποσότητα αυτή  εξασφαλίζεται σίγουρα από τις συνολικές  ετήσιες ποσότητες του  Γεροπόταμου και του χειμάρρου  Μαργαριτσανού μαζί. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί και η οικολογική  ΄΄αιμορραγία ΄΄ να χύνονται στη θάλασσα πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ή και  εκατομμύρια τόνοι γλυκού βρόχινου  πολύτιμου νερού μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση, και να κοκκινίζει από τη μεταφερόμενη ιλύν, ο όρμος  του Πανόρμου από τη Σκαλέτα ως και  τη Σκεπαστή !

 

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ  ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ, ΤΟΥ ΟΑΔΥΚ   

  Ο σχεδιασμός του αρδευτικού έργου θα πρέπει να  ακολουθήσει το μοντέλο του πολύ μεγάλου έργου του ΄΄Νότιου αγωγού της Κύπρου΄΄ο οποίος έχει μήκος περίπου 160 χιλιόμετρα και διάμετρο σωλήνων 1,2 – 1,4 μέτρων. Με βάση αυτό το μοντέλο  σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν και από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. τα μεγάλα αρδευτικά έργα των Χανίων.  Σε αυτά  τα έργα των Χανίων, κατασκευάστηκαν περιμετρικά της ρίζας των ορεινών όγκων, δεξαμενές χωρητικότητας 10.000 - 20.000 κυβικών μέτρων νερού, σε υψηλά σχετικά  υψόμετρα. Από την κάθε μια από αυτές τις δεξαμενές, κατασκευάστηκαν κατόπιν τα δίκτυα  διανομής του νερού τα οποία  με φυσική ροή, αρδεύουν τις κατάντι καλλιεργούμενες εκτάσεις . Με αυτό τον τρόπο αξιοποιήθηκαν οι πολύ μεγάλες πηγές της Αγυιάς, των Μεσκλών, των Αρμένων, του Στύλου αλλά και  οι πολύ μεγάλες γεωτρήσεις  των Μυλωνιανών, που έχουν παροχή 1.000 κυβικών μέτρων νερού την ώρα.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα καθοριστεί επακριβώς η  περιοχή που θα αρδευτεί, θα είναι τα ακόλουθα :  

1ον.Όσον αφορά το δυτικό της όριο, θα είναι η περιοχή ανατολικά των Έρφων και των Σκουλουφίων.  Δηλαδή η συνεχόμενη  περιοχή από αυτήν  στην οποία   έχει προγραμματισθεί ότι θα φτάσει  το αρδευτικό έργο αξιοποίησης του νερού του Φράγματος των Ποταμών. 

 2ον.Το νοτικό όριο της θα καθοριστεί με βάση το ακριβές τοπογραφικό ανάγλυφο της περιοχής, με προτεινόμενο ανώτατο  όριό της  την ισοϋψή των 230 μέτρων. 

 3ον.Το όριο αυτό θα καθορισθεί ακριβώς  και με βάση την ύπαρξη ή όχι  καλλιεργήσιμων  εκτάσεων ή και χέρσων εκτάσεων δυνάμενων να καλλιεργηθούν.  

 4ον Θα προσεχτεί ιδιαίτερα ώστε να μην μένουν κατάντι δεντροφυτείες που αποτελούν φύσει δασικές εκτάσεις.             

ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΜΙΚΡΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Ο.Α.ΔΥ.Κ.  

 Ήδη από την δεκαετία του ΄80 και του ΄90 έχουν κατασκευαστεί από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ.,  11 μικρά αρδευτικά έργα, αξιοποιώντας τα νερά των επιτυχημένων γεωτρήσεων που ανορύχθηκαν  με σκοπό την ύδρευση και την άρδευση.Όμως οι αποδιδόμενες ποσότητες νερών από τις γεωτρήσεις αυτές δεν είναι επαρκείς  ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες  για άρδευση  ολόκληρη τη καλοκαιρινή και φθινοπωρινή περίοδο.Αντίθετα η κατασκευή της τεχνητής λίμνης θα παρέχει  την δυνατότητα να μπορούν να μεταφέρονται ποσότητες νερού στις ήδη υπάρχουσες δεξαμενές ώστε τα μικρά αυτά αρδευτικά θα έχουν επάρκεια νερού ολόκληρη την αρδευτική περίοδο. Τα μικρά  αρδευτικά αυτά έργα, καλύπτουν μέρος της κτηματικής έκτασης των πρώην κοινοτήτων : Αγγελιανών, Πανόρμου, Σκεπαστής, Αλφάς, Σισσών, Εξάνδη, Μελιδονίου, Ρουμελή, Αχλαδέ, Δαμαβόλου και Χελιανών-Δοξαρού. Είναι φανερό πως σε αυτές τις  περιοχές που αρδεύονται σήμερα από αυτά τα έργα, δεν θα αναπτυχθούν νέα δίκτυα. Ωστόσο οι δεξαμενές τους, θα μπορούν να ενισχύονται με συμπληρωματικές ποσότητες νερού από τη τεχνητή λίμνη.

Ο ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ  

 Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του έργου, θα γίνεται με υβριδικό τρόπο. Δηλαδή η απαιτούμενη ενέργεια θα παράγεται επί τόπου από τον  σχεδιασμό του ίδιου του έργου με τη μέθοδο των  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η απαιτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία του έργου, θα είναι μεγάλης ποσότητας λόγω του ότι, όλες οι ποσότητες νερού θα αντλούνται από το απόλυτο υψόμετρο των 50  μέτρων και θα ανυψώνονται ώς το υψόμετρο των 230 μέτρων.  Όμως ο σχεδιασμός  του έργου θα περιλαμβάνει και την τοποθέτηση μιας πολύ μεγάλης συστοιχίας από επιπλέοντα  φωτοβολταϊκά πάνελς, στο  μεγαλύτερο μέρος  της  επιφάνειας  της τεχνητής λίμνης.  Έτσι θα παράγεται μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας ικανή να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των  άντλήσεων. Η τοποθεσία της τεχνητής λίμνης είναι  ιδιαίτερα προστατευμένη από όλους τους ανέμους, και τα πάνελς που θα βρίσκονται σε πολύ ασφαλές περιβάλλον και λόγω της πολύ μεγάλης ηλιοφάνειας της περιοχής, θα έχουν επίσης πολύ υψηλή απόδοση.  Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα, η παραγόμενη ενέργεια  να είναι πολύ περισσότερη   των αναγκών του έργου, οπότε θα αποδίδονται και κέρδη στον οργανισμό του έργου, από την πώληση της περισευόμενης ποσότητας ενέργειας, στη ΔΕΗ.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ  

Έχει μεγάλη σημασία για την αποτελεσματική λειτουργία του έργου να υπάρχει ορθή διαχείριση . Προς τούτο θα πρέπει να συσταθεί κρατικός οργανισμός διαχείρισης, ο οποίος θα έχει απαραίτητα, τεχνική αλλά και οικονομική υπηρεσία. Ο οργανισμός θα έχει όλες τις αρμοδιότητες για τη λειτουργία του έργου, όπως :   

  - Την  επισκευή και τη συντήρηση του όλου έργου. 

Την είσπραξη των τελών άρδευσης από τους χρήστες καλλιεργητές.    

 –Την επέκταση ή την  τροποποίηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.

Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ   

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  μας, η κατασκευή και η λειτουργία του έργου, θα αλλάξει εντελώς την οικονομική και κοινωνική  κατάσταση σε ολόκληρο τον Μυλοπόταμο. Τα έσοδα  των καλλιεργητών από την εφαρμογή της άρδευσης στις καλλιέργειές τους, τουλάχιστον  θα τριπλασιαστούν. Θα αναπτυχθούν επίσης και  άλλες σύγχρονες καλλιέργειες πολύ περισσότερο αποδοτικές, όπως είναι του αβοκάντο, του ακτινιδίου, καθώς και των τελευταίων εκλεπτυσμένων ποικιλιών εσπεριδοειδών. Ακόμη, σίγουρα θα υπάρξουν και καλλιέργειες  αποδοτικών κτηνοτροφικών φυτών όπως είναι του σόργου και του τριφυλλιού, αφού θα υπάρχουν άφθονες ποσότητες νερού που τους είναι απαραίτητες. Το όλο αυτό εγχείρημα θα έχει  σαν επακόλουθο,  να δημιουργηθούν νέες  πηγές εισοδήματος για τουλάχιστον 2.000 νέους του Μυλοποτάμου οι οποίοι θα απασχοληθούν  στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας χρησιμοποιώντας  σύγχρονες και αποδοτικές μεθόδους.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ