ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σύλλογος θυμάτων εμβολίου της Astra Zeneca

0

Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες επέσπευσαν την παραγωγή εμβολίων για να καλύψουν την τεράστια παγκόσμια ζήτηση. Όμως, λόγω της πανδημίας  κάποια εμβόλια προκάλεσαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ακόμα και θανάτους. Η  επικεφαλής της Επιτροπής Ασφάλειας του ΕΜΑ ανέφερε πως ο οργανισμός είχε λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της Astra Zeneca.

 Πολλοί θεώρησαν ότι λόγω της καταιγίδας της πανδημίας θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο ακόμα κι αν ήταν σε πειραματικό στάδιο. Όμως το κράτος, οφείλει να σταματήσει την διάθεση ορισμένων εμβολίων ώστε να αποφευχθούν οι ευθύνες του Δημοσίου. Αυτό έπραξε το Βέλγιο. Λόγω των κρουσμάτων του εμβολίου της Astra Zeneca η Ιταλία και η Γερμανία πρότειναν τη χορήγηση αυτού σε άτομα άνω των 60 ετών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός  Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι υπήρξε «ισχυρή σχέση» του εμβολίου με τους θρόμβους αίματος. Η Γερμανία ενημέρωσε τα άτομα κάτω των 60 ετών που είχαν ήδη λάβει την πρώτη δόση της Astra Zeneca  ότι εφεξής να λαμβάνουν διαφορετικό εμβόλιο στη δεύτερη δόση. Η Γαλλία συνέστησε εμβολιασμούς της Astra Zeneca μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω. Η Ισπανία συνέστησε τη χορήγηση σε άτομα ηλικίας μεταξύ 60 και 65. Το Βέλγιο συνέστησε να χορηγείται σε άτομα άνω των 55 ετών για ένα μήνα. Η Εσθονία ανέστειλε τη χρήση του για τους πολίτες κάτω των 60 ετών. Η Νορβηγία και η Δανία έχουν αναστείλει πλήρως τους εμβολιασμούς. Η Σουηδία το χορηγεί στους άνω των 65 ετών. Το εν λόγω εμβόλιο άρχισε να χορηγείται στην Ελλάδα αρχές του 2021 και από 12/2 για τις ηλικίες 60 – 64. Μέχρι τον Απρίλιο, χορηγήθηκαν στη χώρα μας  πάνω από 380.000 δόσεις από το εμβόλιο της Astra Zeneca.Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, στη χώρα μας , αυτό χορηγείται σε άτομα από 30 ετών και άνω. Με τη χορήγηση όμως αυτή, στις περιπτώσεις θανάτων ή σωματικών βλαβών ιδρύεται ευθύνη κατά του Δημοσίου.  

Από νομικής πλευράς, κάθε εμβόλιο θα πρέπει να παρέχει πλήρη ασφάλεια, αφού γενική υποχρέωση πρόνοιας είναι η λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την προστασία εννόμων αγαθών των καταναλωτών, που εύλογα εμπιστεύονται την άσκηση της δραστηριότητας ( αρχή της εμπιστοσύνης). Όπως κάθε φάρμακο έτσι και κάθε εμβόλιο, θα πρέπει να έχει εξαλείψει τις παρενέργειες άλλως τις αντενδείξεις για να εγκριθεί η κυκλοφορία του.

Στην περίπτωση ελαττωματικού εμβολίου (προϊόντος) επιβάλλεται η απόσυρση αυτού από την αγορά (market withdrawal). Η συσπείρωση των θυμάτων του εμβολίου της Astra Zeneca είναι όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη, για διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Η έγκριση ενός εμβολίου έχει τεράστια σημασία διότι αφορά την ανεκτίμητη ανθρώπινη ζωή, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκτίθεται σε κίνδυνο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ