Οι λαοί «χτίζουν» τη φήμη τους
Σίγουρα οι λαοί με τη μεγαλύτερη φήμη από τη μακρινή αρχαιότητα ήταν οι Αιγύπτιοι, οι Αρχαίοι Έλληνες, και αργότερα οι πολίτες του Ρωμαϊκού κράτους από την Ιβηρική χερσόνησο ως και τις ανατολικές απολήξεις του Βυζαντίου, καθότι οι Βυζαντινοί θεωρούσαν και τους εαυτούς τους Ρωμαίους πολίτες. Όμως και πριν τους Αρχαίους Έλληνες ένας μικρός πληθυσμός του Ελλαδικού χώρου, είχε αποκτήσει τέτοια φήμη, που χάρις και στη θαυμαστή τους ναυτική τους τέχνη, κατάφεραν να γίνουν οι θαλασσοκράτορες στη Μεγάλη Πράσινη, όπως αποκαλούσαν τη Μεσόγειο, οι Αιγύπτιοι. Ήταν, οι Μινωίτες της Κρήτης!
Το σημαινόμενον
Η φήμη για ένα λαό και ένα τόπο, είναι ένα χαρακτηριστικό που όταν θα το έχει αποκτήσει πια, θα τον συντροφεύει για αιώνες ή και δεν θα το χάσει ποτέ του. Έτσι δεν χάθηκε ποτέ, κι ας πέρασαν χιλιάδες χρόνια, η φήμη των Αρχαίων Αιγυπτίων, των Αρχαίων Ελλήνων, των Αρχαίων Ρωμαίων, αλλά και των Μινωϊτών. Εκατομμύρια πολίτες του κόσμου ταξιδεύουν κάθε χρόνο για να επισκεφθούν τις Πυραμίδες των Φαραώ, την Ακρόπολη των Αθηνών, το Κολοσσαίο Στάδιο της Ρώμης, αλλά και την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, όπως όμως και τα Ανάκτορα της Κνωσσού στη Κρήτη. Η πολύ υψηλή αυτή επισκεψιμότητα, σίγουρα είναι η επιβεβαίωση μιας σημαντικής θέσης για τους λαούς και τους τόπους τους στο Πάνθεον της ύψιστης πολιτισμικής αξίας και της ανθρώπινης δημιουργίας!
Η φήμη ενός τόπου, είναι το διαβατήριο για την ανάπτυξη και τη προκοπή του
Η φήμη του τόπου είναι εκείνη που ενδυναμώνει την αίσθηση αυτοπεποίθησης των κατοίκων του, τονώνει την ψυχική τους διάθεση και εξυψώνει το ηθικό τους. Τα αξιακά αυτά χαρακτηριστικά με τη σειρά τους δημιουργούν τους όρους για μια ισχυρή δημιουργική διάθεση στους πολίτες, που τελικό της αποτέλεσμα θα είναι, αυτοί να εμπνευστούν πρωτοπόρες ιδέες, και να παράγουν αξιοθαύμαστα δημιουργήματα. Ο τόπος, όπου οι κάτοικοί του ευφορούνται από πνεύμα εργατικότητας και δημιουργίας, διαθέτει και τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει και καταστάσεις ευ ζειν για αυτούς. Επιβεβαιώνεται δηλαδή πως η διαδικασία κατάκτησης αξιών, λειτουργεί ως ένας επανατροφοδοτούμενος κύκλος. Η φήμη που θα προέλθει από τα εμπνευσμένα αυτά δημιουργήματα, με τη σειρά της θα ανατροφοδοτήσει την συνέχιση της παραγωγής τους, τον πολλαπλασιασμό τους, καθώς και την ποιοτική αναβάθμισή τους. Οι αέναοι αυτοί κύκλοι που θα ολοκληρώνονται με τη πρόοδο του χρόνου, θα εξασφαλίσουν για τον τόπο και το λαό, τον χαρακτηρισμό του αναπτυγμένου.
Αναζητώντας τους πολλαπλασιαστές της εξάπλωσης της φήμης Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τις λέξεις ΄΄πρεσβεύω’’ και ΄΄πρεσβύτερος’’ για υποδηλώσουν την πίστη και την αφοσίωση σε μια ιδέα ή σε μια κατάσταση που έχρηζε σεβασμού. Στη Νέα Ελληνική γλώσσα η επέκταση της έννοιας αυτής εκφράστηκε με τη λέξη ‘’πρεσβευτής’’ ή και με τη πλέον τεχνοκρατική εκδοχή της, τη λέξη ΄΄πρέσβυς’’, θέλοντας να υποδείξει το ποιος θα είναι εκείνος που θα μεταφέρει την καλή πίστη για ένα λαό και τον τόπο του, έξω από την επικράτειά του. ΠοιΟς δηλαδή θα είναι εκείνος που θα διαδώσει την φήμη του λαού και του τόπου. Η φήμη λοιπόν για να ξεπεράσει τα σύνορα του τόπου, έχει ανάγκη από τους σημαντικούς ‘’διακομιστές μετάδοσης της επικοινωνίας΄΄. Αυτούς λοιπόν, τους ‘’πολλαπλασιαστές μετάδοσης των μηνυμάτων ’’ που λειτουργούν και ως ‘’ πειστικές φωνές και κύματα πολλαπλής αντήχησης ‘’, και που θα μεταφέρουν και θα εξαπλώσουν τη φήμη του λαού και του τόπου ανά την Υφήλιο θα τους ονομάζαμε, ‘’Απόδημους πρεσβευτές ‘’.
Οι φημισμένοι απόδημοι Κρήτες
Μας είναι γνωστό πως υπάρχουν δεκάδες Κρήτες επιστήμονες Ακαδημαϊκού επιπέδου, οι οποίοι διδάσκουν ή είναι ερευνητές σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα διαθέτουν υψηλό κύρος και μάλιστα είναι πολύ περισσότερο γνωστοί στις επιστημονικές κοινότητες του εξωτερικού παρά στη χώρα μας. Στις συχνές τους δραστηριότητες περιλαμβάνονται δράσεις όπως: συμμετοχές σε Συμβούλια και επιτροπές διεθνούς επιπέδου, διαλέξεις ανά την υφήλιο, συνεντεύξεις και δηλώσεις σε παγκοσμίου κυκλοφορίας έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, συγγραφή επιστημονικών βιβλίων και άρθρων, συμμετοχές σε διεθνείς γνωμοδοτικές επιτροπές και άλλα. Κατανοούμε λοιπόν πόσο γρήγορα ο λόγος τους αναπαράγεται και διαδίδεται σε εκατομμύρια ακροατές, λόγω του κύρους που διαθέτουν.
Το Συμβούλιο και η πρόταση Σαν μεθόδευση αυτής της προσπάθειας προτείνουμε την δημιουργία, και μάλιστα πιλοτικά σε επίπεδο χώρας, μιας μόνιμης επιτροπής με την ονομασία΄΄Συμβούλιο Απόδημων Πρεσβευτών της Περιφέρειας Κρήτης ΄΄. Σε αυτήν θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι Απόδημοι πανεπιστημιακοί καθηγητές ή ερευνητές που κατάγονται από τη Κρήτη ή θέλουν να ζήσουν στη Κρήτη. Συντονιστής αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι ο εκάστοτε Περιφερειάρχης Κρήτης. Για παράδειγμα, ως, Πρόεδρος και ως τέσσερεις Συμπρόεδροι προτείνονται οι διαπρεπείς Ακαδημαϊκοί :
- Πρόεδρος, Κώστας Δασκαλάκης, με καταγωγή από τα Χανιά, καθηγητής μαθηματικών και πληροφορικής στο Μ.Ι.Τ. των Η.Π.Α.
- Συμπρόεδρος, Νίκολας Χριστάκης, με καταγωγή από το Ηράκλειο, καθηγητής κοινωνικής και φυσικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Yale των Η.Π.Α.
- Συμπρόεδρος, Μιχάλης Μπλέτσας, από τα Χανιά, καθηγητής και Διευθυντής πληροφορικής στο Media Lab του Μ.Ι.Τ. των Η.Π.Α.
- Συμπρόεδρος, Ταβερναράκης Νεκτάριος, από το Ηράκλειο, καθηγητής μοριακής βιολογίας και πρόεδρος του Ι.Τ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας.
- Συμπρόεδρος, Michael Herzefeld, με καταγωγή από τη Μ.Βρετανία, ομότιμος καθηγητής ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των Η.Π.Α., με πολυετή έρευνα και διαμονή σε ορεινή περιοχή της Κρήτης.
Ο Πρόεδρος και οι Συμπρόεδροι θα προσκληθούν με προσωπική επιστολή του Περιφερειάρχη. Το Συμβούλιο θα συντονίζεται από μια 10μελή Διοικούσα Επιτροπή (πέραν του Προέδρου και των Συμπροέδρων), η οποία θα ορίζεται από τον Πρόεδρο και τους τέσσερεις Συμπροέδρους. Μέλη του Συμβουλίου θα μπορούν να εγγράφονται Απόδημοι Πανεπιστημιακοί Κρήτες, ή στενά σχετιζόμενοι με τη Κρήτη, κατόπιν πρότασης μέλους της 15μελούς Διοικούσας Επιτροπής. Το Συμβούλιο θα συγκαλείται σε πλήρη Σύνοδο τουλάχιστον μία φορά κατ΄ έτος με φυσική παρουσία σε πόλη ή περιοχή της Κρήτης. Οι συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής όπως και λοιπές Σύνοδοι της Ολομέλειας του Συμβουλίου δύνανται να γίνονται με τηλεδιασκέψεις. Η έδρα του Συμβουλίου ορίζεται το Ηράκλειο όπου θα υπάρχει και η Γραμματεία Διοίκησης. Η όλη λειτουργία του Συμβουλίου θα συντονίζεται απ΄ευθείας από το Γραφείο του Περιφερειάρχη Κρήτης και θα τελεί υπό την πλήρη στήριξη και την εποπτεία της Περιφέρειας.
Σκοπός της λειτουργίας του Συμβουλίου
Σκοπός του Συμβουλίου θα είναι, το να αναπτύσσει δράσεις που θα συμβάλουν στην εξάπλωση της φήμης του νησιού. Αυτό θα επιτυγχάνεται με τρόπους όπως :
- Με δηλώσεις και σχολιασμούς από μέλη του Συμβουλίου οι οποίοι διαθέτουν διεθνή αναγνωρισημότητα και οι δράσεις τους παρακολουθούνται από τα διεθνή δημοσιογραφικά και επιστημονικά δίκτυα
- Με την διοργάνωση εκ μέρους του Συμβουλίου, δράσεων, όπως ημερίδες, σεμινάρια, η και ατομικές ομιλίες για θέματα που αφορούν τη Κρήτη, κάνοντας χρήση, και των προσωπικού τους επιστημονικού και κοινωνικού κύρους.
- Όμοια, με την διοργάνωση και ατομικών ή σε συνεργασία μεταξύ τους, παρόμοιων δράσεων στους φορείς απασχόλησης ή δραστηριοποίησής τους
- Με την παρότρυνση των φορέων τους, δηλαδή των Πανεπιστημίων ή των Ερευνητικών τους κέντρων διεθνούς φήμης ώστε να ασχοληθούν ή να ανακοινώσουν θέματα σχετιζόμενα με το νησί της Κρήτης.
- Με την δημοσιοποίηση σχετικών δημοσιογραφικών κειμένων ή και επιστημονικών άρθρων, για θέματα αφορούντα τη Κρήτη που θα προσβλέπουν στην εδραίωση της φήμης του νησιού.
- Με την παρότρυνση επιστημόνων διεθνούς κύρους να εκπονήσουν στοχευμένες μελέτες με σκοπό την ανίχνευση των δυνατοτήτων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του νησιού.
- Μια τελευταία αποστολή του Συμβουλίου θα ήταν, η δυνατότητα να εξασφαλίζονται οικονομικές χορηγίες από διεθνείς φορείς δημόσιους ή ιδιωτικούς, για τις ανάγκες των δράσεων του.
- Όλες αυτές οι συνέργειες των μελών του Συμβουλίου, σαφέστατα θα παρέχονται αφιλοκερδώς από εκείνους, αφού όπως εκτιμούμε το κίνητρο τους για αυτή τους την προσφορά, θα εδράζεται στην αγάπη τους για το νησί τους όπου έζησαν και ζουν αγαπημένα τους πρόσωπα.
Σίγουρα, το πραγματικό όφελος για αυτούς, θα είναι η ικανοποίησή τους για το ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρουν στον τόπο που εξέθρεψε τους προπαππούδες και τις προγιαγιές τους. Στην εκάστοτε Θερινή Σύνοδο του Συμβουλίου, θα καθορίζεται το ετήσιο πρόγραμμα δράσης κατόπιν εισηγήσεων των μελών του Συμβουλίου, το οποίο πρόγραμμα βεβαίως, θα μπορεί να τροποποιείται και να εμπλουτίζεται και κατά τη διάρκεια του έτους.
Η πρόσκληση και η αποδοχή
Εκτίμησή μας είναι ότι και οι πέντε ανωτέρω λαμπροί συμπατριώτες μας, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οι οποίοι θα προσκληθούν να συμμετέχουν ως μέλη του Συμβουλίου, θα ανταποκριθούν με πολύ προθυμία. Η πρόσκληση προς αυτούς, από τον πλέον επίσημο φορέα εκπροσώπισης της ιδιαίτερης τους πατρίδας, την Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας, αποτελεί έτσι κι αλλιώς μια πολύ τιμητική επιλογή που φανερώνει την αναγνώριση του έργου τους και των προσπαθειών τους. Παράλληλα βέβαια η συμμετοχή τους στο Συμβούλιο, τους παρέχει την μοναδική ευκαιρία να συμβάλλουν στις προσπάθειες προκοπής του τόπου τους.
Ένα ‘’think tank’’ προσανατολισμένο θεματικά και γεωγραφικά
Με τη δράση του, το Συμβούλιο, που οι ενέργειές του θα τύχουν θερμής συμπαράστασης από το λαό και τους φορείς της Κρήτης, πολύ γρήγορα θα αναγορευτεί σε μια σύγχρονη δομή από αυτές που διεθνώς ονομάζονται think tank. Δηλαδή σε μια ΄΄δεξαμενή σκέψης ‘’ όπως θα ονομάζονταν στα Ελληνικά η οποία και εξ αιτίας του πολύ υψηλού κύρους των μελών του, θα κατοχυρωνόταν διεθνώς με μεγάλη επιτυχία. Η ενασχόλησή του, γεωγραφικά θα αναφέρονταν στον χώρο της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης, και θεματικά με κεφάλαια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μιας νησιωτικής περιοχής του Ευρωπαϊκού Νότου.
Tα ενεργειακά αποθέματα του Λυβικού
Σαν ένα παράδειγμα μιας υπόθεσης που θα μπορούσε να απασχολήσει το Συμβούλιο, που κρίνεται και πολύ επίκαιρη και μέγιστης σημασίας και για τη χώρα μας και βέβαια για τη Κρήτη, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την εκτίμησή του, για τα ενεργειακά αποθέματα του Λιβυκού Πελάγους. Το Συμβούλιο θα μπορούσε με επιστημονικές ανακοινώσεις και μελέτες να επηρεάσει τον Διεθνή παράγοντα για την συνέχιση της χρηματοδότησης των ερευνών για τα ενεργειακά αποθέματα του Λυβικού, καθώς και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους με την κατασκευή του αγωγού East Med!
Eπίμετρον
Σίγουρα σημαντικό ρόλο στην όλη αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης, έχουν και όλοι οι Κρήτες Ακαδημαϊκοί καθηγητές στα Ελληνικά πανεπιστήμια, που βεβαίως τρέφουν εξ ίσου αγάπη και ενδιαφέρον για τη γενέτειρά τους ! Είθε οι φορείς της Κρήτης να εκτιμήσουν τον πλούτο της σκέψης των Σημαντικών μας Αποδήμων και να μπορέσουν να φανταστούν τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για τη κοινωνία της Κρήτης, από την άοκνη συνεισφορά τους!