«Η κυβέρνηση παίζει το “χαρτί” της Οικονομίας» λένε από καιρό όσοι παρακολουθούν τις θεαματικές χορογραφίες των διάσημων κομματικών μονομάχων για τις επόμενες εκλογές. «Η κυβέρνηση τάζει αυξήσεις και επιδόματα», «η αντιπολίτευση ακολουθεί παρόμοια γραμμή» κ.τ.τ.
Μέχρι τώρα δεν έχω σχολιάσει το ζήτημα της Οικονομίας, αλλά είναι ώρα να τοποθετηθώ επ’ αυτού. Προκαταβολικά αναφέρω ότι η ΝΙΚΗ διαθέτει σημαντικό επιτελείο ειδικών επί των οικονομικών θεμάτων και αναλυτικές θέσεις, οι οποίες δημοσιεύονται περιληπτικά στην ιστοσελίδα της (https://nikh.gr/).
Το πρόβλημα της Οικονομίας δεν αφορά μόνο στην οικονομική κατάσταση του κράτους, ούτε μόνο στην οικονομική κατάσταση των τραπεζών και των επιχειρηματικών κολοσσών. Επίσης δεν αφορά μόνο στην ικανοποίηση των «δανειστών» μας, ώστε να είναι ευχαριστημένοι, λαμβάνοντας από τον ελληνικό λαό «φόρο αίματος», και να μη μας αποκλείσουν από τη χρηματοδότηση. Αφορά πρωτίστως την οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα, της μέσης ελληνικής οικογένειας και γενικά κάθε κατοίκου αυτής της χώρας που ακόμη – αν δεν απατώμαι – ονομάζεται Ελλάδα.
Κάποτε ο Έλληνας διέθετε στη ζωή του τρία στοιχεία, που σήμερα τείνει να τα χάσει. Ήταν όνειρα ζωής και για την απόκτησή τους προετοιμαζόταν από μικρός και αγωνιζόταν με ελπίδα και όρεξη. Τα στοιχεία αυτά ήταν: (α) σταθερή και δεμένη οικογένεια, (β) «τρεις δραχμές στην τσέπη» για ώρα ανάγκης, δηλαδή έκανε οικονομία και αποταμίευε για το μέλλον, αντί να είναι αδέκαρος, να περιμένει εξευτελιστικά επιδόματα και να ψάχνει απεγνωσμένα να βρει λύση για να πληρώσει τους λογαριασμούς του μήνα και τα φροντιστήρια των παιδιών του, και (γ) δικό του σπίτι (για την οικογένειά του), που δεν κινδύνευε να του το πάρουν και να γίνει καπνός εν μιά νυκτί επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις του δανείου του.
Οικονομολόγοι προβαίνουν σε κρίσεις και επισημάνσεις από την αρχή της εμπλοκής της πατρίδας μας με το ΔΝΤ, αλλά μιλούν σε ώτα μη ακουόντων. Όμως είναι πλέον ώρα ν’ αλλάξει η κατάσταση και να πρυτανεύσει ο κοινός νους και το έντιμο ενδιαφέρον, αφενός για την πατρίδα και αφετέρου για την ποιότητα της ζωής αυτού του λαού, όσο εξαρτάται από την οικονομική του ανάπτυξη.
Είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται να αναπτυχθούν όλοι οι τομείς της Οικονομίας: ο τουρισμός εννοείται, αλλά συγχρόνως και η βιομηχανία, ο πρωτογενής τομέας (της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, όλων των προϊόντων που παράγει η ελληνική γη, η μελισσοκομεία, η αλιεία κ.τ.λ.), ο τομέας της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας, η ναυτιλία, το εμπόριο κ.τ.λ. Επιθυμούμε μια χώρα, που θα αξιοποιεί όχι μόνο τις φυσικές της δυνατότητες ως τόπος, αλλά και ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό της, που έχει αποδείξει επανειλημμένα πόσο είναι άξιο και ικανό, αλλά δυστυχώς το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα το παροπλίζει και το διώχνει σε ξένες χώρες («brain drain»)!
Βασικές αρχές για την τοποθέτηση της ελληνικής οικονομίας στην αφετηρία της ανάπτυξης
Με λίγα λόγια και σταράτα και ως αρχή μόνον:
1. Σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, που είναι χρήμα του ελληνικού λαού. Ούτε περιττές δαπάνες, ούτε αδιαφάνεια, ούτε προχειρότητα και επιπολαιότητα σε χρηματοδοτήσεις, ούτε χρηματισμός (δωροδοκίες) ή προμήθειες (μίζες) κανενός είδους. Όχι τσιγκουνιές στη χρηματοδότηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, της Άμυνας, των έργων υποδομής.
2. Δίκαιη και συγκρατημένη φορολόγηση των εισοδημάτων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της ληστρικής υπερφορολόγησης.
3. Ενίσχυση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (καλλιέργειες, κτηνοτροφία κ.λ.π.), που θα συμπαρασύρει προς τα άνω και όλους τους κλάδους που εξαρτώνται από αυτόν.
4. Αξιοποίηση ολόκληρου του ελληνικού φυσικού και ορυκτού πλούτου σε στεριά και θάλασσα (με κήρυξη ΑΟΖ, προάσπισή της και κατάλληλες συμφωνίες) προς όφελος της πατρίδας μας και του ελληνικού λαού και χωρίς να παραβλέπεται η προστασία του περιβάλλοντος, που είναι ο φυσικός κόσμος μας.
5. Διευκόλυνση, αντί για παρεμπόδιση, της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έρευνας και καινοτομίας σε όλους τους τομείς.
6. Προώθηση των ελληνικών προϊόντων (υλικών και άυλων – π.χ. πολιτιστικών αγαθών), τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Εδώ εντάσσεται και ο τουρισμός, η τέχνη, η «βιομηχανία του θεάματος» και πολλά ακόμη.
7. Προσέλκυση ξένων επενδυτών, με την επιφύλαξη να μη γίνουμε οικονομική αποικία ξένων συμφερόντων.
8. Προστασία κάθε εργαζόμενου, αλλά και κάθε επιχειρηματία, κάθε παραγωγού και καταναλωτή, από την αδικία, την εξαπάτηση, την τοκογλυφία και την εκμετάλλευση κάθε είδους.
Και έπεται συνέχεια…
Αναλυτικά οι Θέσεις της ΝΙΚΗΣ για την Οικονομία και τα επιμέρους ζητήματα που την αφορούν δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Κινήματος, στο σχετικό κεφάλαιο: https://nikh.gr/theseis/oikonomia. Κάθε ενδιαφερόμενος (και ποιος δεν είναι;) ας το μελετήσει, ας κοιτάξει γύρω του και ας πράξει κατά συνείδησιν.