Η γεωμορφολογία του Ρεθύμνου, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του, αλλά και οι έντονες αντιθέσεις στην παραγωγική και κοινωνική ζωή στο νομό, ιδιαίτερα ανάμεσα στα πεδινά και ορεινά-ημιορεινά μέρη, τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που δε συζητήσαμε ποτέ, πρέπει να αποτελέσουν δεδομένα για τον πλήρη ανασχεδιασμό ενός σύγχρονου προσβάσιμου κοινωνικού κράτους που θα γεφυρώνει αποστάσεις, θα κρατάει ζωντανή την περιφέρεια θα βελτιώνει την κοινωνική συνοχή και θα μειώνει τις ανισότητες. Αρκεί να πιστεύουμε στο κοινωνικό κράτος και για μένα είναι απόλυτο: Αν θέλουμε να έχουμε οργανωμένο κράτος αυτό θα πρέπει πρωτίστως να είναι κοινωνικό.
Πάνω σε αυτές τις αξίες θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε τόσο το εθνικό σύστημα υγείας στο Νομό όσο και την Παιδεία αλλά και όλες τις σύγχρονες εκφάνσεις ενός κράτους που θα πιστεύει στη Ρεθυμνιώτισσα και το Ρεθυμνιώτη, που θα συμβάλει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που θα προσφέρει ασφάλεια, που δε θα τιμωρεί αλλά θα δίνει ευκαιρίες.
Θεμελιακά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί, όπου και να βρίσκεται, σε όποιο μικρό ή μεγάλο χωριό της ρεθυμνιώτικης υπαίθρου θα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση από τη νηπιακή ηλικία του, σε ποιοτικές δομές εκπαίδευσης, αργότερα σε δυνατότητες επιμόρφωσης ή και επαγγελματικής κατάρτισης, κάθε πολίτης να έχει σε μικρή ακτίνα, δομές πρωτοβάθμιας υγείας, με δυνατότητα ασφαλούς μεταφοράς σε ένα πλήρως στελεχωμένο σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους Νοσοκομείο, κάθε ρεθυμνιώτισσα και ρεθυμνιώτης να έχει πρόσβαση στην τεχνολογία και το κεντρικό κράτος από όπου κι αν βρίσκεται για να διεκπεραιώνει με τον ελάχιστο κόπο και τους λιγότερους πόρους τα αιτήματά του. Ένα πλέγμα παροχών για όλους.
Αλλά πραγματικά για όλους, για τα άτομα μειωμένης κινητικότητας, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες ικανότητες ή αναπηρία, για τους ψυχικά ασθενείς, για τα παιδιά μας με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, για τα αγόρια και τα κορίτσια κάθε οικογένειας, άσχετα με το οικονομικό προφίλ τους ή το κοινωνικό «status» τους, άσχετα με την καταγωγή, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, το χρώμα, τη γλώσσα, το φύλο, τη θρησκεία.
Ένα κράτος για όλους, καλά στελεχωμένο, διαυγές, αξιοκρατικό, ανοιχτό.
Να διεκδικήσουμε περισσότερα για τους ανθρώπους του τόπου μας.
Στο Ρέθυμνο πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην κατασκευή ενός σύγχρονου ΕΕΕΕΚ αλλά και κτηρίων διημέρευσης για τα παιδιά μας με ειδικές ικανότητες, να γίνει το κράτος η επόμενη οικογένειά τους, να επενδύσουμε από την αρχή στα κέντρα ψυχικής υγείας να στελεχώσουμε με καταρτισμένο προσωπικό όλο το πλέγμα των κοινωνικών υπηρεσιών ιδιαίτερα στα απόμακρα μέρη του Νομού μας.
Μα επίσης το Ρέθυμνο χρειάζεται ένα καλύτερο νοσοκομείο. Ένα Νοσοκομείο με πανεπιστημιακές κλινικές στο χώρο που έχει ήδη παραχωρηθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Γάλλου μα και επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μπορεί με αξιοπρέπεια να ασκεί την επιστήμη του!
Αξίζουμε όμως και περισσότερα. Να υπερβούμε τις χαμηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί.
Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος οφείλει να αντιλαμβάνεται την εργασία, ως υποχρέωση του απέναντι στους πολίτες, ιδιαίτερα τη νέα γενιά και γι αυτό πρέπει να αγωνιά για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας αλλά και δομές εκπαίδευσης κι απόκτησης ειδικοτήτων και ειδικών ικανοτήτων που τελικά θα συμβάλουν σε επαγγελματικά ενεργά άτομα. Στο Ρέθυμνο είναι προκλητικό ότι ακόμη και σήμερα δεν λειτουργούν ουσιαστικά αγροτοκτηνοτροφικές σχολές ή ακόμη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιοτικής παραγωγής και προσφοράς υπηρεσιών στους κλάδους με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τόπο μας.
Κοινωνικό κράτος σήμερα είναι ένα κράτος που διασφαλίζει στους πολίτες του την ελεύθερη πρόσβαση, στον πιο σπουδαίο εργαλείο μείωσης ανισοτήτων, στην πληροφορία, αλλά και την ενέργεια. Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένα μέρη κι ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και ουσιαστική επένδυση σε ενεργειακές κοινότητες που θα μπορούσαν να διασφαλίζουν τη δωρεάν ενέργεια για θέρμανση για όλες κι όλους τους κατοίκους που έχουν ανάγκη.
Στο Ρέθυμνο θα πρέπει να νιώθουν όλες κι όλοι ασφαλείς, θα πρέπει να νιώθουν το κράτος δίπλα τους σε κάθε τους προσπάθεια.