ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

50 χρόνια δημοκρατίας με ρεκόρ διαφθοράς

0

Η χώρα μας πάσχει από την γάγγραινα της διαφθοράς, αφού είναι σημαιοφόρος με δείκτη 57% και αυτό οφείλεται στην αναπηρία των θεσμών, που στηρίζονται δυστυχώς σε πήλινα πόδια. Η διαφθορά σε συνδυασμό με την παραλυσία του δημοσίου, οδήγησε την χώρα στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, στην πτώχευση και τα βράχια. Πελώριες οι ευθύνες της αμαρτωλής κομματοκρατίας για το «βαθύ κράτος», με 630.000 δημ. υπαλλήλους, που αποτελούν τροχοπέδη στην οικονομία. Κανένα κόμμα δεν τολμά να εισηγηθεί την κατάργηση της μονιμότητας των δ.υ. Η πλειονότητα των υπουργών έχει εγκλωβιστεί σε μια εικονική πραγματικότητα, γύρω από ένα κλοιό κολάκων.

Βουλή: Η κατάρτιση των νομοσχεδίων διέπεται από «κακοδαιμονίες» του παρελθόντος. Το 80% των βουλευτών είναι «γλάστρες» και άσχετοι με το νομοθετείν. H ορθή νομοθέτηση πάσχει. Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση ώστε να συμψηφίζονται τα δάνεια των κομμάτων με τις χρηματοδοτήσεις. Κακώς δεν έχει καταργηθεί μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση των κομμάτων, αφού δεν υπάρχει λογοδοσία και το πτωχευμένο κράτος αιμορραγεί. Επί δεκαετίες ισχύει το άρ. 86 Σ περί ευθύνης υπουργών, που είναι αντισυνταγματικό, αφού αντίκειται στο άρ. 4 Σ περί ισότητας των πολιτών. Η κομματοκρατία κωφεύει στην καταιγίδα των εισηγήσεων. Απαιτείται νομοθετικό πλαίσιο για ποινικές και χρηματικές κυρώσεις σε υπουργούς οι οποίοι υπογράφουν προεδρικά διατάγματα τα οποία κρίνονται αντισυνταγματικά από το ΣτΕ. Σκοπίμως η κομματοκρατία δεν οπλίζει νομοθετικά το ΣτΕ με εργαλεία εφαρμογής των αποφάσεών του (πχ. γκρέμισμα αυθαιρέτων κλπ).  Το πόθεν έσχες, δυστυχώς δεν λειτούργησε για Άκη Τσοχατζόπουλο, Παπαντωνίου, Σμπώκο, Μαντέλη, Τσουκάτο, Καϊλή και δημοσιογράφο Τράγκα, που άφησε περιουσία τρις. Το νομοθετικό σώμα αδρανεί για την αυστηροποίηση των ποινών σε βαθμό κακουργήματος.

Δικαιοσύνη: Η Βουλή και η Έν. Δικαστών και Εισαγγελέων πιάστηκαν στον ύπνο όταν ο υπ. Παρασκευόπουλος με διαβόητο νόμο του το 2019, απεφυλάκισε 12.300 βαρυποινίτες. Οι υπ. των τελευταίων δεκαετιών, ήσαν τόσο ανίκανοι, ώστε δεν φρόντισαν ούτε καν για ανθρώπινες φυλακές. Επί δεκαετίες δεν ιδρύεται δικαστική αστυνομία. Καθίσταται επιτακτική η κατάργηση (βλ. Καναδάς, Ελβετία) ή επιμήκυνση της παραγραφής, για να παύσει το όργιο της ατιμωρησίας.

Ανεξάρτητες Αρχές, δέσμιες της κομματοκρατίας. Ενδεικτικά: Το ΕΣΡ σκοπίμως υποστελεχωμένο, για να μην επιβάλλονται σοβαρά πρόστιμα στους καναλάρχες. 

Τύπος: Κυριαρχεί επί δεκαετίες ο κίτρινος Τύπος, αφού οι πολίτες είναι φιμωμένοι και καμία διαμαρτυρία/επιστολή τους δεν δημοσιεύεται στον Τύπο, λόγω κυκλωμάτων.

Περιβάλλον: Ο νεοσσός υπουργός θα πρέπει να παρακολουθήσει φροντιστήρια στο εξωτερικό για να δει πως χτίζουν στα πολιτισμένα νησιά (Μαγιόρκα κλπ.), ποιο είναι το σωστό ύψος των κτιρίων, ποια μέτρα παίρνουν για την λειψυδρία. Μηδενική υποδομή για αφαλατώσεις ώστε να αποφύγουμε το επικείμενο μαρτύριο της σταγόνας που μας απειλεί με δελτίο στο νερό. Υπάρχει ντόμινο απειλών για το περιβάλλον και ελλιπέστατο νομοθετικό πλαίσιο. Τα νησιά εκπέμπουν SOS. Η χώρα κινδυνεύει άμεσα να καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για κλιματική απραξία. Το υπ. Περιβάλλοντος νομιμοποιεί τα αυθαίρετα και αυτό είναι μια πλανητική αρνητική πρωτοτυπία. Δεν υπήρξε καμία προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου.

Πολιτική Προστασία: Μηδενική πρόληψη. Η χώρα αυτή καίγεται κάθε χρόνο, λόγω παραλυσίας της κομματοκρατίας, αφού οι προτάσεις για αποστολή διμοιριών στρατού προς απαγόρευση εισόδου στα δάση πέφτουν στο κενό. 98.820 στρέμματα κάηκαν μόνο τον Ιούνιο 2024 σε περιοχές Natura. Το 2022, καταγράφηκαν 204.642 καμένα στρέμματα δάσους. Οι τουρίστες τρέχουν αλλόφρονες για να σωθούν και η χώρα εκτίθεται στον πλανήτη, με τρις ζημιές για τον τουρισμό. 

Τουρισμός: Μηδενική αντίδραση για τον μαζικό τουρισμό, όπως πράττουν οι πολιτισμένες χώρες, αφού κινδυνεύουν τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, με αλλοίωση του τοπίου και επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ο τουρισμός χαρακτηρίζεται αυτοκτονικός για εμάς και φιλανθρωπικός για τους ξένους.

Παιδεία: Αναχαίτιση στην δραματική παρακμή που εντοπίζει η PISA για την συνολική πορεία της χώρας προς το μέλλον, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι οι υπ. τα Α.Ε.Ι. βυθίζονται στην έλλειψη αξιολόγησης και αξιοκρατίας. Έτσι, οι πτυχιούχοι ξενιτεύονται για μια αξιοπρεπή ζωή.

Μεταφορές: Η χώρα χρειάζεται ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών προδιαγραφών με σεβασμό στο περιβάλλον. Τρις είναι τα διαφυγόντα κέρδη σε Η.Σ.Α.Π., Μετρό, Προαστιακό, λόγω μη έκδοσης εισιτηρίου.

Δήμοι: Είναι οι σημαιοφόροι της διαφθοράς, με αστυνομικούς να εκβιάζουν για προστασία, αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες. Ανύπαρκτη η δημοτική αστυνομία, με χιλιάδες θύματα τουριστών που τους κλέβουν τα διαβατήρια, πορτοφόλια κλπ.

Ενδεχομένως, τα ηχηρά χαστούκια των τελευταίων εκλογών να αφυπνίσουν την κομματοκρατία από τον μακάριο ανατολίτικο λήθαργό της και την παραλυσία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ