ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τιμολόγια ηλεκτρισμού Αυγούστου: πώς και γιατί ακρίβυναν!

0

Όταν ακριβαίνει συνεχώς ο ηλεκτρισμός, δεν είναι στραβός ο γιαλός, η ενεργειακή πολιτική αρμενίζει στραβά! Κι αυτή η πολιτική πρέπει ν’ αλλάξει το συντομότερο, καθώς υπονομεύει ευθέως την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας. Λύσεις υπάρχουν, θέληση υπάρχει;

Σύγκριση τιμολογίων Απρ-Αυγ 2024

Στο πιο πάνω σχήμα/πίνακα βλέπουμε την εξέλιξη των τιμών ηλεκτρισμού στο «πράσινο» οικιακό τιμολόγιο, από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο. Τα στοιχεία προέρχονται απ’ τη σχετική ιστοσελίδα της (μόνο κατ’ όνομα) «Ρυθμιστικής» Αρχής Ενέργειας. Εμφανίζονται οι έξι μεγαλύτεροι πάροχοι, με τη σειρά μεριδίου στη χαμηλή τάση τον Ιούνιο. Από τον Απρίλιο η τιμή έχει αυξηθεί συνολικά από 37,42% μέχρι και στο εντελώς απίστευτο 144,08%!

Τιμές ηλεκτρισμού_Φυσικού Αερίου_Φόρου CO2

Με βάση τα στοιχεία κόστους οι αυξήσεις αυτές είναι εντελώς αδικαιολόγητες, για όλους τους παρόχους, όπως φαίνεται στο σχήμα σύγκρισης τιμών ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και φόρου διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Ενώ οι τιμές στα Χρηματιστήρια Φυσικού Αερίου και Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου, (έτσι βάφτισαν το φόρο CO2), βρίσκονται το 2024 σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα απ’ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, η τιμή στο Χρηματιστήριο Ηλεκτρισμού τράβηξε την ανηφόρα.

Όταν η κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να προστατεύσει τους καταναλωτές και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οι πάροχοι εμφανίζουν «απρόσμενα» κέρδη». Κέρδη που είναι κλεμμένα απ’ τις τσέπες των καταναλωτών. Και καμιά «φορολογία κερδών» δεν μπορεί ποτέ να επιστρέψει τα κλεμμένα.

Εκτός απ’ τη «Ρυθμιστική» Αρχή Ενέργειας, στην αγορά υπάρχει κι ακόμα μια «Ανεξάρτητη Αρχή», η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μένει να δούμε αν και με ποιο τρόπο διαβάζει τα πιο πάνω στοιχεία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ