ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δήμαρχος …εξ αποστάσεως!

0

Κανείς από εμάς δεν έγινε σοφότερος ακούγοντας και διαβάζοντας τις τελευταίες μέρες τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης σε τοπικό ΜΜΕ. Χιλιοειπωμένα πράγματα, που τα τελευταία δύο χρόνια, τουλάχιστον, ανακυκλώνονται και αναπαράγονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Και αν κάποιος παρασύρεται από «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», ένα πέρασμα από την πολύπαθη λεωφόρο Κουντουριώτη, που καθημερινά δοκιμάζει τα νεύρα και την πίεση, ντόπιων και ξένων, τον επαναφέρει στη ζοφερή πραγματικότητα, όπως σημείωσε σε σχόλιό του πολίτης του Ρεθύμνου.

Ο κ. Μαρινάκης, που τον περισσότερο χρόνο του απουσιάζει από το Ρέθυμνο, μάλλον έχει χάσει την αίσθηση της καθημερινότητας, ή, κατά την προσφιλή συνήθειά του, προσπαθεί να μετατρέψει το «κρέας σε ψάρι». Έχοντας τοποθετήσει, τρία, τουλάχιστον, καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη (Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ, Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ρεθύμνης), του έχει πέσει το πιο βαρύ, αυτό του Δήμου Ρεθύμνης!

Δεν έχει συνειδητοποιήσει, μάλλον, ότι το «τρίτο παιδί» του, ο Δήμος Ρεθύμνης, όπως ο ίδιος σχηματικά τον παρουσίασε πριν τις πρόσφατες εκλογές, έχει πλέον «ενηλικιωθεί» στα δικά του χέρια, αφού από το 2006, έως σήμερα, έχουν περάσει ήδη 18 ολόκληρα χρόνια με τον ίδιο και τις κατά καιρούς δημοτικές του ομάδες, στο τιμόνι του. Η περίοδος της ανοχής και η συνήθης δικαιολογία, ότι το κακό κράτος, οι κακές κυβερνήσεις, οι κακοί υπουργοί, είναι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά του Ρεθύμνου, για τα έργα που δεν χρηματοδοτούνται ή δεν εκτελούνται, δεν πείθουν πια κανέναν! Ούτε, βέβαια, η «ατάκα» του τελευταίου διαστήματος, ότι το Ρέθυμνο είναι μια πόλη των 18 χιλ. κατοίκων και δεν χωράει κανέναν άλλον πια! Ο ρόλος του, ως πρώτου δημότη, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν να φροντίσει να δημιουργήσει όλες αυτές τις υποδομές, ώστε το Ρέθυμνο να αναπτυχθεί ομαλά και ισόρροπα, όπως συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Ο κ. Μαρινάκης μάς μίλησε για τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί: Για το αστυνομικό μέγαρο, για το υπόγειο πάρκινγκ των 4ων Μαρτύρων, για το ολιστικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΡ, για το νέο αρχαιολογικό μουσείο, για το κάστρο της Φορτέτζας, για τον περιφερειακό του σχεδίου πόλεως και για τις επεκτάσεις του, για τις μελέτες για το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Ρεθύμνου. Αλήθεια, ποιον Ρεθεμνιώτη έπεισε για αυτά τα χιλιοειπωμένα και χιλιογραμμένα; Μας είπε ότι για το ταρτάν του σταδίου του Γάλλου φταίνε οι υπουργοί της κυβέρνησης και ότι θα αναγκαστεί να στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό! Και γιατί δεν το έχετε κάνει ακόμα κ. Μαρινάκη, μετά από τρία, σχεδόν, χρόνια; Μας είπε ακόμα, ότι, σύμφωνα με συγκοινωνιολόγους και άλλους «ειδικούς» όλες οι δημόσιες λειτουργίες θα πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης για να μπορεί ο πολίτης να πηγαίνει με τα πόδια για να μην επιβαρύνεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα!

Δεν μας είπε, όμως πώς θα αντικατασταθούν οι εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης που χάνονται με τις αναπλάσεις. Δεν μας είπε τίποτα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης και των οικισμών που καθημερινά υποβαθμίζεται! Πού είναι οι ελεύθεροι χώροι, οι πλατείες, τα πάρκα, οι παιδικές χαρές!

Μας είπε, όμως ότι νιώθει πολύ κουρασμένος αυτούς τους οκτώ πρώτους μήνες της νέας δημοτικής περιόδου. Πώς να μην νιώθετε κ. Μαρινάκη όταν η ζωή σας όλη είναι ένα διαρκές ταξίδι, όταν περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας μέσα σε ένα αεροπλάνο, γυρνώντας «από χωρίον εις χωρίον» και επανέρχεστε στη βάση σας, στο Ρέθυμνο, μόνο όταν έχουμε κάποιο δημοτικό Συμβούλιο, ή για κάποια εκδήλωση που θα θέλετε να παρευρεθείτε;

Εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ» βλέπουμε το χάλι και το αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο Δήμος Ρεθύμνης. Καμία υπηρεσία δεν λειτουργεί σωστά, ο ένας αντιδήμαρχος βάζει εμπόδια στον άλλο, τα έργα παρουσιάζουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και κακοτεχνίες, το «εγώ» έχει μπει, πλέον πάνω από το «εμείς» και ο Δήμος Ρεθύμνης είναι στον «αυτόματο πιλότο». Το καράβι σπεύδει ολοταχώς προς τα βράχια, κι εσείς, κ. Μαρινάκη, δεν είστε εδώ να στρίψετε το τιμόνι!

Το μόνο που είπατε ορθά, είναι το θέμα της επόμενης ημέρας, το θέμα της διαδοχής στον Δήμο Ρεθύμνης. Δεν ξανακάνατε το λάθος της προηγούμενης δημοτικής περιόδου, που νωρίς-νωρίς δηλώσατε ότι δεν θα ξαναείστε υποψήφιος Δήμαρχος. Δεν το ξανακάνατε το λάθος. Το γνωρίζετε καλά ότι βαρώνοι και βαρωνίσκοι, αρχηγοί και αρχηγίσκοι, ακονίζουν ήδη τα ξίφη τους! Και αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την εξελικτική πορεία του Δήμου.

Γι αυτό κ Δήμαρχε, επανέλθετε στην πόλη σας, στον Δήμο μας! Δήμαρχος εξ’ αποστάσεως δεν μπορεί να κυβερνήσει! Τέσσερα ολόκληρα χρόνια απομένουν ακόμα και είναι πολύ μεγάλο το διάστημα για να συνεχίζει να πορεύεται το καράβι του Δήμου σε αχαρτογράφητα ύδατα!

 

Νίκος Δερεδάκης

Δημοτικός Σύμβουλος

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ