ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σενάριο υποβάθμισης σε βιομηχανική της περιοχής από το στρατόπεδο Ατσιποπούλου ως το Γεράνι (βόρεια και νότια της εθνικής οδού) στο νέο Τ.Π.Σ. Δήμου Ρεθύμνης

0

Ο Δήμος Ρεθύμνης έχει δώσει σε δημόσια διαβούλευση 3 σενάρια για το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) του. Το ΤΠΣ είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο και δεσμεύει τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την οργάνωση του δήμου για την επόμενη 30ετία.

Συγκεκριμένα, για ολόκληρη την περιοχή βόρεια της εθνικής οδού από το Στρατόπεδο Ατσιποπούλου έως το Γεράνι, καθώς επίσης και νότια αυτής στο Ατσιπόπουλο προβλέπεται δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης με χρήσεις Παραγωγικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων. Σε αυτό επιτρέπονται κάθε είδους επιχειρηματικές παραγωγικές δραστηριότητες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, όπως μεταποιητικές, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας - κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνεται στο άρθρο 5 του Ν. 4982/2022 περί οχλούσας βιομηχανίας – βιοτεχνίας, που σημαίνει μετατροπή της όλης περιοχής από οικιστική και χαμηλής όχλησης σε μέσης όχλησης.

 Η παραπάνω πρόταση για λειτουργία επιχειρήσεων μέσης όχλησης είναι καταστρεπτική για τις Δημοτικές Κοινότητες Ατσιποπούλου, Πρινέ και Γερανίου, γιατί οι δραστηριότητες αυτής της κατηγορίας πρέπει να τοποθετούνται μακριά από παρόντες ή μελλοντικούς οικισμούς.

 Η προτεινόμενη θεσμοθετημένη δέσμευση χρήσης γης δεν αποκλείει απλώς την ανέγερση νέων κατοικιών, αλλά θα προκαλέσει και εγκατάλειψη των υφιστάμενων. Επιπλέον θα προκαλέσει τη διακοπή λειτουργίας δεκάδων τουριστικών επιχειρήσεων σε μια περιοχή που σημειώνει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Είναι πολύ κρίμα στο «φρύδι» του Ρεθύμνου, δίπλα στο πανέμορφο αμφιθεατρικό Βιολί Χαράκι, σε μια από τις ωραιότερες περιοχές του Δήμου μας, δίπλα σε υπερπολυτελείς κατοικίες, σε τουριστικά καταλύματα, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, γυμναστήρια, παιδότοπους και παιδικούς σταθμούς να σχεδιάζεται, ερήμην των κατοίκων της, η υποβάθμιση μιας προνομιακής περιοχής από οικιστική σε περιοχή μέσης όχλησης. Δηλαδή σε μία περιοχή όπου θα λειτουργούν κάθε είδους επιχειρηματικές και παραγωγικές δραστηριότητες του δευτερογενή και τριτογενή τομέα, με αυξημένα επίπεδα θορύβου και ρύπανσης, αύξηση της κυκλοφορίας φορτηγών και λοιπών οχημάτων βαρέου τύπου, με αυξημένη ανάγκη κατανάλωσης νερού, υποβάθμιση των υπαρχόντων υποδομών και δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις από επικίνδυνα απόβλητα ή διαρροές. Τα παραπάνω θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε επιβάρυνση της ψυχικής και σωματικής υγείας των κατοίκων - οι οποίοι θα απομακρυνθούν από την περιοχή - και σε υποτίμηση της αξίας των περιουσιών, στις οποίες έχουν επενδύσει.

Η όμορφη αυτή περιοχή, με την απέραντη θέα στη θάλασσα, με τα σπήλαια, τις αλυκές και τα γραφικά εξωκλήσια, είναι ήδη επιβαρυμένη με άχαρα κτίρια, με τη λειτουργία του Βιολογικού και των Σφαγείων και έχει δώσει ήδη πολύ περισσότερα από αυτό που της αναλογεί για την εξυπηρέτηση όλου του Δήμου.

 Επιμένουμε στο ότι :

ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ

ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΝΟΜΙΜΩΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ

ΝΑ ΑΝΑΠΛΑΣΤΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΛΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Επειδή τις επόμενες ημέρες θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως θέμα η ψήφιση του Τ.Π.Σ, θα πρέπει όλοι οι κάτοικοι της περιοχής αυτής, αλλά και της ευρύτερης, να αντισταθούν στα σενάρια υποβάθμιση της.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ