ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΡΧΕΙΟ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

0

Ο Μανούσος Κλάδος γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1974 από τον Γεώργιο Ζαχαρίου Κλάδο και την Ελευθερία Μανούσου Ξενάκη. Έχει δύο αδέλφια παντρεμένα με παιδιά και εγγόνια.

Μεγάλωσε στο Γαράζο Μυλοποτάμου όπου φοίτησε στο νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο ενώ τις εγκύκλιες σπουδές του τις ολοκλήρωσε στο Γενικό Λύκειο Περάματος το 1992.  
Είναι αριστούχος της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης και της Ιδιωτικής Σχολής Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1. Επίσης είναι απόφοιτος της Ιδιωτικής Σχολής Λογιστών & Γραμματέων «Παπαδογιάννη». Το 2021 έδωσε κατατακτήριες εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο και φοιτά.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Κατά την περίοδο των σπουδών του στην σχολή δημοσιογραφίας, εργαζόταν στον τομέα του λογιστηρίου και της γραμματείας στην Τεχνική Εταιρεία «ΔΩΡΙΚΟΣ ΑΤΕ» στην Αθήνα και ακολούθως στις Τεχνικές Επιχειρήσεις του αδελφού του στο Ρέθυμνο στην ίδια θέση.

Από το 1997, οπότε ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ως τηλεγραφητής, μπήκε δυναμικά στο χώρο της δημοσιογραφίας.
Εργάστηκε ως συντάκτης στις εφημερίδες «Ρεθυμνιώτικα Νέα» το 1997 και «Κρητική Επιθεώρηση» από το 1998 ως το 2007. Υπήρξε δε, ελεύθερος ρεπόρτερ για το περιοδικό «Κρήτη» από το 1993 ως το 2000.
Ως ρεπόρτερ εργάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ραδιοφωνικού σταθμού Ράδιο Κρήτη στο Ηράκλειο (1997 – 1998) και στο Κεντρικό Δελτίο της τηλεόρασης «ΚΥΔΩΝ» (1999 – 2004).

Τα έτη 2003 – 2007 ήταν παρουσιαστής της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής «Πρώτη Γραμμή» του ραδιοφωνικού σταθμού Team FM Ρεθύμνου ενώ κατά την περίοδο 2004 – 2005 επιμελούνταν και παρουσίαζε την εβδομαδιαία κοινωνική και πολιτική εκπομπή «ΔΙΑΛΟΓΟΣ» στην Τηλεόραση «ΚΥΔΩΝ».
Από το 2008 έως το 2012  ήταν συνεργάτης της Βουλευτού Ρεθύμνου της Ν.Δ. κ. Όλγας Κεφαλογιάννη στον τομέα του Κοινοβουλευτικού Έργου, των Δημοσίων Σχέσεων και του Γραφείου Τύπου.

Ακολούθως και για μικρά χρονικά διαστήματα συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Τόλμη της Κυριακής» στο Ηράκλειο, τον ραδιοφωνικό σταθμό Team FM και την εφημερίδα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» στο Ρέθυμνο ενώ δίδαξε ρεπορτάζ, ραδιοφωνική παραγωγή και ιστορία του τύπου στα τμήματα των Σχολών Δημοσιογραφίας του ΔΙΕΚ Ρεθύμνου.

Στην δημοσιογραφία επέστρεψε κανονικά το 2015 και έως σήμερα είναι Αρχισυντάκτης στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Ρέθεμνος». Συνεργάζεται με το rethemnosnews.gr .

Επιστημονικά άρθρα του, κυρίως εκκλησιαστικού και ιστορικού περιεχομένου, έρευνες και μελέτες του, έχουν ανακοινωθεί σε ανάλογα συνέδρια, αφιερωματικές εκδηλώσεις και ημερίδες, έχουν δημοσιευθεί σε συλλεκτικές και αφιερωματικές εκδόσεις καθώς και στον τύπο.


ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ


1991 – 1993 Γραμματέας Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου.

1993-1994 & 1997-2018 Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου.

2018 – έως σήμερα Αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου.

1998 – 1999 Πρόεδρος Α.Π.Σ. «ΤΑΛΩΣ» Γαράζου.

2010 – 2011 Αντιπρόεδρος Α.Π.Σ. «ΤΑΛΩΣ» Γαράζου.

1997 – 2003 Μέλος Επιτροπής Αναστύλωσης Ι. Μονής Τιμίου Σταυρού Βωσσάκου Μυλοποτάμου.
1999-2010 Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κουλούκωνα (1999-2006 Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Γαράζου / 2003-2010 Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κουλούκωνα / 2000-2010 Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού Δήμου Κουλούκωνα. Διατέλεσε Πρόεδρος Σχολικών Επιτροπών Νηπιαγωγείου – Δημοτικού Σχολείου – Γυμνασίου – ΕΠΑΛ Γαράζου καθώς και του Δημοτικού Σχολείου Δαμαβόλου).

2000-2005 Μέλος Δ.Σ. Μουσικοχορευτικού Συλλόγου «ΑΡΚΑΔΙ» Ρεθύμνου.
2007 - 2010 Γραμματέας Διαχειριστικής Επιτροπής Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Δισκουρίου Μυλοποτάμου.

2007 - 2013 Μέλος Δ.Σ. Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου.

2008 - 2011 Μέλος της εφορείας (Δ.Σ.) της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου.

2011 – Μάιος 2022  Δημοτικός Σύμβουλος Μυλοποτάμου - Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μυλοποτάμου - Πρόεδρος Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Μυλοποτάμου / 2011 – 2016 Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού  Δήμου Μυλοποτάμου / 2016 – Μάιος 2022 Πρόεδρος Οργανισμού Πολιτισμού – Τουρισμού & Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» / 2019 - Μάιος 2022 Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Μυλοποτάμου /  2011 – 2019 Πρόεδρος Επιτροπής Αντεγκληματικής Πολιτικής Δήμου Μυλοποταμου.

2020 – έως σήμερα : Γραμματέας του Δ.Σ. του Δικτύου «Ιδαίον» για την διαχείριση και την προβολή του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Έργα, με τα οποία έχει συνδέσει το όνομα του καθώς προσπάθησε και συνέβαλε καθοριστικά είναι η αναδιοργάνωση και ενδυνάμωση του πολιτιστικού κινήματος στον Μυλοπόταμο με την επαναλειτουργία πολιτιστικών συλλόγων στους οικισμούς που δεν λειτουργούσαν και την ουσιαστική στήριξη του έργου  τους.

Επίσης, η ιδέα και η καθιέρωση του πολιτιστικού φεστιβάλ «Ταλλαία» που φιλοξένησε εκατοντάδες εκδηλώσεις και έκανε δικές του παραγωγές σε όλα τα χωριά του Μυλοποτάμου, ενεργοποίησε το σύνολο των ανθρώπων των τεχνών, του πνεύματος και των γραμμάτων της επαρχίας, οι οποίοι συμμετείχαν δυναμικά, αναδεικνύοντας την δυναμική που έχει η τοπική κοινωνία σε όλους του τομείς πολιτιστικής παρέμβασης.

Ουσιαστικά ξεκίνησε ένα δυναμικό πολιτιστικό κίνημα και διαμορφώθηκαν οι συνθήκες για μεγάλες διοργανώσεις όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Δήμου Μυλοποτάμου, η «Έκθεσης Μυλοποταμιτών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών» και άλλες μεγάλες διοργανώσεις που άλλαξαν την εικόνα της περιοχής.

Ιδιαίτερη και αποδοτική αποδείχθηκε η πρωτοβουλία του για την θεσμοθέτηση και την προαγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Γεροποτάμου σε Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου με τέσσερις παραγωγικές σκηνές και θεατρικά εργαστήρια. Το Δημοτικό  Θέατρο Μυλοποτάμου από το 2016 έως το 2019 απέσπασε 12 βραβεία και επαίνους σε Πανελλήνια Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου.

Υπήρξε εμπνευστής και πρώτος πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος», με τον οποίο οργανώθηκαν πλήθος εκδηλώσεων και δημιουργικών παρεμβάσεων σε όλο τον δήμο, στηρίχθηκαν όλες οι πρωτοβουλίες των πολιτιστικών φορέων της περιοχής, οργανώθηκαν συνέδρια και σειρά δραστηριοτήτων πολιτιστικής ανάπτυξης και συνέχειας.

Στον τομέα της παιδείας εκτός της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων και της εντυπωσιακής παρέμβασης εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής υποδομής σε όλες τις σχολικές μονάδες του δήμου Μυλοποτάμου, έχει συνδέσει το όνομα του με την ίδρυση και λειτουργία του Επαγγελματικού Λυκείου Γαράζου, του Γενικού Λυκείου Πανόρμου και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Μελιδονίου.

Επίσης πριν παραιτηθεί είχε καταθέσει στην δημοτική αρχή πλήρες σχέδιο και κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου «Κώστας Μουντάκης» στο Πέραμα, είχε θεσμοθετήσει μέσα από τον οργανισμό «Αυλοπόταμος» την ίδρυση και λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μυλοποτάμου, είχε προωθήσει πρόταση για ίδρυση ΔΙΕΚ Μυλοποτάμου με αντικείμενο το θέατρο, την αγγειοπλαστική, την υφαντική και τον πρωτογενή τομέα, καθώς και του Κέντρου Ιστορικής και Πολιτιστικής Προβολής Δήμου Μυλοποτάμου ¨Σταύρος και Λυκούργος Καλλέργης".

Επίσης, ως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου έχει ψηφίσει και έχει υπογράψει όλα τα μεγάλα έργα που προτάθηκαν και προωθήθηκαν αρχικά στην περιοχή του Κουλούκωνα και στην συνέχεια στον Δήμο Μυλοποτάμου για όλους ανεξαιρέτως του οικισμούς.

Σε ό,τι αφορά το χωριό του το Γαράζο μέσα από τις ποικίλες πρωτοβουλίες του μέσα από τον δήμο και μέσα από τον πολιτιστικό σύλλογο, συνέδεσε το όνομα του με την μετατροπή της Παγκρήτιας Γιορτής Κίτρου σε ένα πολυθεματικό πολιτιστικό φεστιβάλ πανελλήνιας προβολής και ενδιαφέροντος – τοποθετείται στα 10 καλύτερα γαστρονομικά φεστιβάλ της Ελλάδας – και στην διοργάνωση πληθώρας εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων οι «Ημέρες Κεραμικής» το 2005, που προκάλεσαν διεθνές πολιτιστικό και επιστημονικό ενδιαφέρον με κορυφαία αναφορά ένα τρισέλιδο αφιέρωμα στο επίσημο περιοδικό του Πανεπιστημίου της Σορβόνης.

Επίσης οργάνωσε και πέτυχε την δημιουργία του Πολιτιστικού – Πνευματικού Κέντρου «Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μαρκάκης», την δημιουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης «Ελένη Μαρμάνη – Μαραθιανού», την τελική μορφή του Λαογραφικού Μουσείου Γαράζου και την δημιουργία του Μουσείου Κεραμικής και του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού.

Έχει επίσης συνδέσει το όνομα του με τις αναπλάσεις των παραδοσιακών οικισμών Γαράζου, Ομάλας και Μουρτζανών και πολλών άλλων αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων.  Παράλληλα συνέβαλε τα μέγιστα στην προσπάθεια της δημοτικής Αρχής ως προς την μετατροπή του Αγροτικού Ιατρείου Γαράζου σε Περιφερειακό Ιατρείο, στην ίδρυση  και λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Γαράζου καθώς και στην μεταφορά της έδρας του ΤΑΕ Μυλοποτάμου στο Γαράζο, υπηρεσίες που στήριξε δυναμικά έως το τέλος της θητείας του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ