Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση πληροφορήθηκα την κατάκτηση της 1ης θέσης στο παγκρήτιο τουρνουά Beach Volley, που διεξήχθη στο Ηράκλειο στις 24 και 25 Ιουλίου στην κατηγορία Κ19, δύο δικών μας παιδιών, του Δημήτρη Αστρινάκη και Γιάννη Σπιταδάκη. Η πρωτιά τους αυτή τους δίνει αυτόματα το εισιτήριο για τη συμμετοχή τους στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Πρέβεζα. Ο Δημήτρης είναι αθλητής του ΟΚΑ ΑΡΚΑΔΙ, ενώ ο Γιάννης αγωνίζεται στη ΓΕ Ηρακλείου.
Όλα τα μεγάλα αθλητικά sites μιλούν για την πρωτιά των δύο Ρεθεμνιωτών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «οι δύο νεαροί πρωταθλητές είναι άξιοι συγχαρητηρίων για αυτήν τη μεγάλη διάκριση, μιας και τα τελευταία δύο χρόνια το Ρέθυμνο στερείται εγκαταστάσεων Beach Volley, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την επιτυχία τους». Πράγματι, τα δύο παιδιά, υπό τις καθοδηγίες του παλιού αθλητή και προπονητή Κωστή Σπιταδάκη, έστηναν τον δικό τους φιλέ σε διάφορα σημεία της παραλίας, έκαναν την προπόνησή τους και μετά τον αποκαθήλωναν για να τον ξαναστήσουν για την επόμενη προπόνησή τους!
Είναι σκόπιμο στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω τι απέγιναν τα γήπεδα του Beach Volley που χρόνια τώρα υπήρχαν στο αμμώδες τμήμα της ζώνης του λιμένα Ρεθύμνου και είχαν φιλοξενήσει, εκτός από τις καθημερινές προπονήσεις, αρκετές διοργανώσεις, το εργασιακό πρωτάθλημα Beach Volley, καθώς και το γνωστό σε όλους ΚΟΥΡΟΥΜΠΕΛΟ.
Από το 2008, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο τότε ΔΑΟΡ (Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Ρεθύμνου), με Πρόεδρο τον Μανώλη Αναγνωστάκι, είχε δημιουργήσει δύο γήπεδα Beach Volley, δυτικά του παλιού Λαβυρίνθου. Εκεί μεταφέρονταν κάθε καλοκαίρι και οι πτυσσόμενες κερκίδες από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη». Μετά από μερικά χρόνια όλη η εγκατάσταση μεταφέρθηκε ανατολικότερα, στο ύψος της αρχής της Ελευθερίου Βενιζέλου (αρχή της Προκυμαίας).
Τον Οκτώβριο του 2019 πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Ρεθύμνου το παγκόσμιο πρωτάθλημα mini ποδοσφαίρου SOCCA World Cup. Το εντυπωσιακό και μεγάλο γήπεδο στήθηκε στον χώρο που υπήρχαν οι εγκαταστάσεις του Beach Volley, με σκοπό, όταν θα τελείωνε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το Beach Volley να επανερχόταν στην πρότερη θέση του. Επειδή πλησίαζε χειμώνας, αυτό θα γινόταν το καλοκαίρι του 2020.
Το περυσινό καλοκαίρι, λοιπόν, μετά από διάφορες καταγγελίες, προέκυψε θέμα νομιμότητας των εγκαταστάσεων του Beach Volley στη χερσαία ζώνη του λιμένα Ρεθύμνου. Επακολούθησαν δύο θυελλώδεις συνεδριάσεις: Μία του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου και μία του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, όπου, εν μέσω αντεγκλίσεων, βαρέων χαρακτηρισμών, ακόμα και κλαμάτων, προκρίθηκε η λύση να αναζητηθεί χώρος εκτός του αμμώδους τμήματος του λιμανιού για να διαμορφωθούν νόμιμες εγκαταστάσεις Beach Volley.
Δώδεκα μήνες μετά, παρά τις διαβουλεύσεις, δεν φαίνεται να έχει υπάρξει λύση σε αυτό το ακανθώδες θέμα. Το Ρέθυμνο, με την τεράστια αμμώδη παραλία του, μοναδική και αξιοζήλευτη στα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα, έναν ολόκληρο χρόνο αναζητά μέρος για να τοποθετήσει ένα αξιοπρεπές γήπεδο Beach Volley, την ίδια στιγμή που ηπειρωτικές πόλεις της χώρας έχουν χωροθετήσει και δημιουργήσει τέτοιες εγκαταστάσεις δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την παραλία.
Σίγουρα, ο Paul Johnson, που κατά την παράδοση εφηύρε το δημοφιλές αυτό άθλημα το 1930 στην παραλία της Santa Monica της Καλιφόρνια, θα μειδιούσε με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Ρέθυμνο.
Το καλοκαίρι του 2021 σιγά σιγά μας αφήνει. Το επόμενο, όμως, καλοκαίρι, του 2022, δεν πρέπει να βρει για μια χρονιά ακόμα το Ρέθυμνο χωρίς δημοτικές εγκαταστάσεις του πιο γνωστού και λαοφιλούς καλοκαιρινού αθλήματος. Ας ενσκήψουμε όλοι μας με σοβαρότητα στο θέμα και σίγουρα θα βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που θα ικανοποιεί όλους.