ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή: Ασκήσεις συναίνεσης με επίκεντρο την ψήφο των αποδήμων

0

Σε ασκήσεις εύθραυστης ισορροπίας, ανάμεσα σε θέσεις συναίνεσης και σε στάση αντιπαράθεσης, κινείται το πολιτικό σύστημα με επίκεντρο τη Βουλή. Κρίσιμη, στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η «συνάντηση» πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών, στη συνεδρίαση που θα αρχίσει το πρωί της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία αργότερα το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Η πρόθεση των κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα να μιλήσουν επί του νομοθετήματος που εμπεριέχει ρυθμίσεις για την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους, θεωρείται καθοριστική: Αφενός για το εύρος της στήριξης που θα τύχει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου – αν δηλαδή στην διαφαινόμενη συμφωνία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ-Ελ.Λύσης, προστεθούν και οι ψήφοι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αφετέρου για το πώς θα εξελιχθεί ο δημόσιος πολιτικός διάλογος το επόμενο διάστημα, καθώς τα προβλήματα εντός και εκτός των συνόρων πολλαπλασιάζονται, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν ενεργές πολλές εστίες έντασης ειδικώς ανάμεσα στην κυβερνώσα πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πέραν του θέματος με την ψήφο των αποδήμων, είναι και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά που τροφοδοτούν πολλές φωνές και στα δύο «στρατόπεδα» να ομιλούν για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης.

Στον αντίποδα, υποθέσεις όπως η συμπεριφορά της αστυνομίας σε περιπτώσεις επεισοδίων, και –φυσικά- η εν εξελίξει «προνακακριτική» (το μεσημέρι της Τετάρτης προγραμματίστηκε η συνέχεια του κατάθεσης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή), πυροδοτούν μεγάλες εντάσεις και τροφοδοτούν κλίμα σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Ενδεικτική αυτής της διπλής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το πολιτικό σκηνικό, είναι μεταξύ των άλλων και η ατμόσφαιρα που επικράτησε την Τρίτη στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του «κατεπείγοντος» πολυνομοσχεδίου, μέσω του οποίου η κυβέρνηση θέλησε να διευθετήσει σειρά ζητημάτων αρμοδιότητας πολλών Υπουργείων, αντί της επιλογής να τα προωθήσει μέσω τροπολογιών σε διάφορα επικείμενα νομοσχέδια.

Στην ψηφοφορία υπέρ ψήφισε μόνο η ΝΔ, με το ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο «παρών’. Παρών δήλωσε και το ΚΚΕ, ενώ καταψήφισαν τα υπόλοιπα τρία κόμματα. Υπήρξαν άρθρα που ψηφίστηκαν με πέντε «ναι» και ένα «παρών» και κάποια άλλα λιγότρα, ομόφωνα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εξηγείται ότι αρκετοί από την αντιπολίτευση στη συζήτηση που πυροηγήθηκε όχι μόνο αποδέχθηκαν το «κατεπείγον» ορισμένων ρυθμίσεων που προωθήθηκαν, αλλά και την ορθότητά τους.

Ωστόσο, «εκρήξεις» δεν έλειψαν, αλλά είχαν να κάνουν με θέμα «άσχετο» προς το νομοσχέδιο. Η αφορμή δόθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλο, καθώς στην τοποθέτησή του όχι μόνο σήκωσε υψηλά τους τόνους για την παράμετρο λειτουργία της αστυνομίας, αλλά και επειδή συνέδεσε την αναφορά του αυτή με τα εθνικά θέματα. Συγκεκριμένα, αφού έκανε λόγο για «πραγματικό όργιο, καταστολής και αυθαιρεσίας από τη μεριά της Ελληνικής Αστυνομίας», συνέχισε: «Είναι προφανές ότι μέσα σε αυτό το τοξικό πολιτικό περιβάλλον δεν μπορούν να υπάρξουν οι όροι για στοιχειώδη πολιτική συνεννόηση σε μία περίοδο που αυτή είναι αναγκαία, με δεδομένη την όξυνση που επιλέγει η τουρκική πλευρά. Μάλιστα, τορπιλίζετε το πολιτικό κλίμα, ειδικά σε μία περίοδο που είναι αναγκαίο να υπάρξουν όροι στοιχειώδους συνεννόησης για την αντιμετώπιση του πραγματικού προβλήματος της κλιμάκωσης, την οποία επιχειρεί αυτή τη στιγμή η Άγκυρα. Αντί λοιπόν να κάνετε αυτό, τορπιλίζετε το πολιτικό κλίμα και για αυτό το λόγο είστε δύο φορές υπεύθυνοι. Δεν γίνεται η κυβέρνηση να παρουσιάζει διαρκώς δύο πρόσωπα, να εμφανίζεται ο κ. Δένδιας -που συνεδριάζει σήμερα και το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής- να ζητά εθνική συνεννόηση, να ζητά συναίνεση, να ζητά κοινό βηματισμό στην αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος και από την άλλη μεριά, ο κ. Χρυσοχοΐδης να παριστάνει τον μετεμφυλιακό χωροφύλακα».

Εναντι αυτής της τοποθέτησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ.Βορίδης, απάντησε: «Η πολιτική θέση της Κυβέρνησης είναι απλή. Κάθε έκνομη ενέργεια θα ελέγχεται. Όμως, εσείς παίρνετε μία άλλη θέση, ότι ήδη κρίνατε τις υποθέσεις και τις καταδικάσατε κιόλας. Αυτό είναι πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση. Είναι δικαίωμά σας να ξέρουμε κάθε φορά με ποιους συμπαρατάσσεστε a priori, από την αρχή, χωρίς να εξετάσετε τις υποθέσεις. Με δεδομένες τις απόψεις σας και τη συμπαράταξή σας με συγκεκριμένα ακραία ακροατήρια είναι γνωστά, είναι γνωστή η άποψή σας και δεν μας εκπλήσσει. Τα περιμένουμε. Ωστόσο, έρχεστε και λέτε το εξής συγκλονιστικό: Δεν μπορούμε να έχουμε πεδίο πολιτικής συνεννόησης για ποιο ζήτημα; Για τα ελληνοτουρκικά! Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε πεδίο πολιτικής συνεννόησης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Διότι ο κ. Τζανακόπουλος υιοθετεί κατηγορίες κατά της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό μας εμποδίζει να συνεννοηθούμε στα ελληνοτουρκικά; Μα, είστε σοβαροί στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι είναι αυτά τα οποία λέτε; Ήσασταν για μία ακόμη φορά, κύριε Τζανακόπουλε, αποκαλυπτικός για το τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι ο κ. Βορίδης διαστέβλωσε την τοποθέτησή του, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στο προεδρείο της Βουλής επειδή είχε αρνηθεί να του δώσει αμέσως μετά τον υπουργό το λόγο για να απαντήσει. Ο προεδρεύων Αθ. Μπούρας είχε ήδη δώσει το λόγο σε άλλον ομιλητή. «Το Προεδρείο με άθλιο και αυταρχικό τρόπο -και καταγγέλλω προσωπικά τον ίδιο τον Πρόεδρο για τη στάση του αυτή- μού στερεί τον λόγο για να εξηγήσω ότι ο κ. Βορίδης εσκεμμένα και συκοφαντικά διαστρέβλωσε αυτό το οποίο είπα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

«Εγώ δεν υπήρξα ποτέ αυταρχικός κι έπρεπε να το σέβεστε αυτό. Αποσύρτε τη λέξη» αντέδρασε ο κ. Μπούρας.

«Να σέβεστε τη θεσμική σας θέση» επέμεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τη σέβομαι πάρα πολύ» σχολίασε ο κ. Μπούρας.

«Καθόλου, απ’ ό,τι φαίνεται», επέμεινε στον ίδιο τόνο ο κ. Τζακακόπουλος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ