«Πιο κοντά στην απόφαση», χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει ακόμη, είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, σε γεύμα που τους παρέθεσε στο εστιατόριο «Σχεδία», του γνωστού περιοδικού δρόμου, λόγω των εορταστικών ημερών. Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, σημείωσε ακόμα πως οι πιθανότητες ο νέος Πρόεδρος να είναι άνδρας ή γυναίκα είναι «πενήντα πενήντα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «η σχετική ανακοίνωση θα αργήσει λίγο καιρό ακόμη», καθώς «υπάρχει χρόνος». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Τουρκία «είναι απομονωμένη», λόγω και του διπλωματικού μπαράζ στο οποίο έχει επιδοθεί η Αθήνα το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου. Ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο της συνέντευξής του στο «Βήμα», όπου μίλησε για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, πρόσθεσε πως οι δίαυλοι με τη γειτονική χώρα υπάρχουν πάντα και πως «η ενδεχόμενη προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης θα είναι μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ». Την ίδια ώρα, άφηνε ανοικτό παράθυρο, «εάν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες», να εξεταστεί το θέμα αγοράς F-35, «γιατί είναι τα πιο έτοιμα και σύγχρονα της αγοράς». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα επιθυμεί «πολιτική λύση, που θα την αγκαλιάζει η Ε.Ε.», υπογραμμίζοντας πως για την Ελλάδα η «κόκκινη γραμμή» είναι «το όποιο καθεστώς προκύψει να ακυρώσει τη συμφωνία».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην παραφιλολογία πρόωρων εκλογών που υπάρχει εδώ και καιρό, με επίκεντρο την απλή αναλογική. «Εκλογές το 2023», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας πως οι αλλαγές που ετοιμάζει για τον εκλογικό νόμο «είναι πολύ κοντά σε αυτό που έχω ακούσει από το ΚΙΝΑΛ», φωτογραφίζοντας πως θεωρεί πιθανή τη σύγκλιση. Πρόσθεσε μάλιστα πως θεωρεί δύσκολο να ψηφιστεί ο νόμος από 200 βουλευτές, αλλά «αν χρειαστεί» θα ψηφιστεί «από 158».
Ο εκλογικός νόμος αποτέλεσε, εξάλλου, το κύριο θέμα της συνάντησης που είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο. Το σχέδιο νόμου θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ουάσιγκτον και στόχος της κυβέρνησης είναι να τρέξουν γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με εντολή του κ. Μητσοτάκη, τις επαφές με τα κόμματα για το θέμα θα τις αναλάβουν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας, αναφέρθηκε ευρύτερα, εν είδει πρώτου απολογισμού, στο κυβερνητικό έργο, εκφράζοντας την άποψη πως «έχουμε ξεκινήσει καλά», καθώς «ό,τι έχουμε πει το κάνουμε, και στο κομμάτι της οικονομίας και στο κομμάτι της ασφάλειας».
Δεν ψηφίζω πρόσωπο από τη Ν.Δ., δηλώνει η Γεννηματά
Μέρος στη συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας πήρε και η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, με συνέντευξή της στην ιστοσελίδα iefimerida, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφίσει οποιονδήποτε Πρόεδρο προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για πιθανή στήριξη στους κ. Παυλόπουλο, Καραμανλή, Σαμαρά ή Αβραμόπουλο, απάντησε: «Αν η τελική επιλογή του κ. Μητσοτάκη γίνει με κριτήριο τις εσωκομματικές διευθετήσεις με τις πολυποίκιλες πτέρυγες της Ν.Δ., εμείς προφανώς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε. Τα ονόματα, εξάλλου, που αναφέρατε δεν ενώνουν ούτε τη Ν.Δ., πόσο μάλλον το σύνολο του ελληνικού λαού», κατέληξε. Στην ερώτηση αν στη λεγόμενη «γκάμα» της Κεντροαριστεράς περιλαμβάνονται και πρόσωπα όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Λουκάς Παπαδήμος ή η Μαρία Δαμανάκη, η κ. Γεννηματά απέφυγε να μπει σε ονοματολογία λέγοντας πως «υπάρχουν πολλά κατάλληλα πρόσωπα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, όμως η συζήτηση επί ονομάτων αυτή τη στιγμή δεν βοηθάει. Αντίθετα, αποπροσανατολίζει».