Το στίγμα όσων θα πει την Τρίτη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τις ελληνικές θέσεις απέναντι στην προκλητικότητα της Αγκυρας και τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια συζήτησης με μέλη της ελληνικής ομογένειας, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην πόλη Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα.
Ομογενείς του έθεσαν μάλιστα το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, ζητώντας αυτή να αλλάξει, με τον πρωθυπουργό να υπενθυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει τον προβληματισμό του, αλλά είχε προειδοποιήσει ότι άπαξ και η συμφωνία αυτή κυρωθεί, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει.
“Εμείς παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή την εφαρμογή της συμφωνίας. Κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε το brand «Μακεδονία» έτσι ώστε στον εμπορικό πόλεμο ο οποίος εκ των πραγμάτων θα ξεκινήσει με τους βόρειους γείτονές μας να έχουμε το πάνω χέρι.
Υποστηρίξαμε τις επιχειρηματικές ενώσεις της Βόρειας Ελλάδας να κατοχυρώσουν το σήμα «Macedonia the Great» στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ώστε να υπάρχει ένα σήμα-ομπρέλα το οποίο θα κατοχυρώνει τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα” σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.
Τόνισε όμως ότι η χώρα έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και είπε ξεκάθαρα συνεχίζοντας τη στροφή στο ρεαλισμό: “Το μεγάλο μας πρόβλημα σήμερα -και πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς- είναι η Τουρκία. Δεν είναι τα Σκόπια και ο βόρειος γείτονάς μας, όσο και αν συναισθηματικά μας ενοχλεί το γεγονός ότι καταλήξαμε σε μία συμφωνία που δεν είναι αυτή την οποία θέλαμε. Και πρέπει να έχουμε μία αίσθηση του πώς χτίζουμε τις συμμαχίες μας και του πώς κινούμαστε βλέποντας όλον τον ορίζοντα των γεωπολιτικών θεμάτων, όχι μόνο αυτά για τα οποία μπορεί να ενδιαφερόμαστε ειδικά, ανάλογα ο καθένας με τα δικά του βιώματα.”
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πάντως ότι για πρώτη φορά η Τουρκία είναι απελπιστικά απομονωμένη, καθώς όπως είπε έχει δημιουργηθεί ένα τόξο στήριξης των ελληνικών θέσεων το οποίο ξεκινά από την Αμερική, πηγαίνει μέχρι το Ισραήλ, την Αίγυπτο.
Σχολίασε ειδικότερα ότι μέχρι και η Ρωσία βρέθηκε στην ίδια θέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαράδεκτη μη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης. Ζήτησε δε τη βοήθεια των Ελλήνων ομογενών για να εξηγήσει η χώρα μας στις ΗΠΑ ειδικά ότι σήμερα σε αυτή την περιοχή του κόσμου η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος και ο πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός του ΝΑΤΟ.
“Έχουμε λοιπόν όλοι μας μία σημαντική δουλειά να κάνουμε. Να ενημερώσουμε την αμερικανική κοινή γνώμη και την αμερικανική πολιτική ηγεσία για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων”, τόνισε. Ο κ.Μητσοτάκης ευχαρίστησε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Gus Bilirakis για τη συστηματική δουλειά που οδήγησε στην ψήφιση στο Κογκρέσο και στη Γερουσία του East Med Act, το οποίο χαρακτήρισε ένα από τα πιο υποστηρικτικά για τις ελληνικές θέσεις νομοθετήματα. Χαρακτήρισε δε πάρα πολύ σημαντικό πια ότι στο Κογκρέσο υπάρχει μια διακομματική υποστήριξη αυτής της πολιτικής, σημειώνοντας ότι θα έχει την ευκαιρία εκτός από τον Πρόεδρο Τραμπ να συναντήσει και την ηγεσία του Κογκρέσου για να επαναλάβει το δίκαιο των ελληνικών θέσεων. “Για πρώτη φορά βλέπω να διαμορφώνεται στην Αμερική μία πολιτική η οποία δεν κρατά τις συνηθισμένες ισορροπίες.
Διότι πάντα υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι πρέπει να κρατούνται ισορροπίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας” εκτίμησε αισιόδοξα ο πρωθυπουργός και τόνισε: “Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε βέβαια και πολύ σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας, έχω πει ξεκάθαρα ότι θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται.” Ο κ.Μητσοτάκης έστειλε εκ νέου μηνύματα στην Τουρκία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά στις ενδεχόμενες βλέψεις της Άγκυρας για διαπραγματεύσεις που θα οδηγούσαν σε συνεκμετάλλευση.
"Δεν επιδιώκουμε όξυνση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει δύο χώρες οι οποίες είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν και να πορεύονται μαζί” τόνισε ο πρωθυπουργός. Και προανήγγειλε ότι θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει όλα αυτά και με τον Πρόεδρο Τραμπ αύριο στον Λευκό Οίκο, εκτιμώντας ότι θα επαναβεβαιωθεί το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται ίσως στην καλύτερή τους φάση ιστορικά, ευχαριστώντας την ομογένεια για τη συμβολή της σε αυτό.
Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι θα συζητήσει με τον Τραμπ και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς έχει υπογραφεί η επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ενισχύει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία και στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη. Και βέβαια, πρόσθεσε ότι η υπογραφή του EastMed, ενός αγωγού ειρήνης μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη “είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα ότι όλα αυτά τα τριμερή σχήματα δεν είναι λόγια του αέρα.”