Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, τόνισε μιλώντας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».
Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».
Επισήμανε πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.
Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλαντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και τα έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».
Κατά τις κοινές δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο από τον Ντόναλντ Τραμπ για να μιλήσει για την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπογράφει η Τουρκία και η Λιβύη παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μια περιοχή η οποία είναι αρκετά προβληματική», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ συμπλήρωσε: «Ευελπιστούμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλίσουμε ότι αυτού του είδους οι προκλητικές συμφωνίες δεν θα ισχύσουν. Εμείς θέλουμε την ειρήνη και την σταθερότητα».
Το απόσπασμα όταν ο πρωθυπουργός παίρνει τον λόγο
«Η Αθήνα αναμένει την υποστήριξή σας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στον οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να βασίζεται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου απευθυνόμενος στον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση ενώ τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο. «Έχουμε εκπληκτικές σχέσεις. Είστε ένα έθνος που έχει κάνει μια τεράστια οικονομική επιστροφή. Θα συζητήσουμε και είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», είπε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα γεωπολιτικά είπε ότι «στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει παρά πολύ, ιδιαιτέρως στο ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει και πως η νέα κυβέρνηση μείωσε φόρους. «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά», πρόσθεσε ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ τη στήριξη του ώστε να έρθουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία ώστε οι άνθρωποι να νιώσουν τη διαφορά», συμπλήρωσε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν. Μεταξύ άλλων είπε ότι η πολιτική του κατευνασμού επί Ομπάμα δεν φάνηκε να λειτουργεί. «Είχαμε επίθεση πρόσφατα, ανθρώπους να τραυματίζονται και ένα νεκρό. Αυτό ήταν έργο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Σώσαμε πολλές ζωές με την επέμβαση στη Βαγδάτη», δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας τον Σουλεϊμανί «τέρας».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον αποκάλεσε «μάρτυρα», είπε ότι ο καθένας έχει την άποψη του. «Διαφωνώ μαζί του αλλά πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη της χώρας του», συμπλήρωσε. Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κράτησαν 20 λεπτά, ακολούθησε τετ α τετ των δυο ηγετών και ακολούθως διευρυμένη σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών.
Ενδιαφερόμαστε για τα F-35
«Η Ελλάδα και όλη η ομάδα μου πιστεύει το ίδιο -έχουμε εδώ μια μεγάλη ελληνική αντιπροσωπεία με την οποία θα συζητήσουμε εντός ολίγου. Νιώθω τους περισσότερους Έλληνες κοντά μου, είναι ένα μεγάλο έθνος με μια έντονη παρουσία στις ΗΠΑ. Θα συναντηθούμε και θα καταλήξουμε σε πολλές συμφωνίες», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των F-35 και δήλωσε: «Να προσθέσω ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται στη συμμετοχη στο εν λόγω πρόγραμμα. Εμείς κινούμαστε προς την αναβάθμιση των F 16 και ενδιαφερόμαστε και για το πρόγραμμα των F 35. Kαι πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη ότι η χώρα βγαίνει από μια κρίση και σε επίπεδο αναδιοργάνωσης του προγραμματος ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να το διατρανώσουμε αυτό».
«Ναι έτσι είναι. Αυτή η αναβάθμιση θα οδηγήσει την Ελλάδα σε έναν νέο στόλο και έτσι θα μπορέσουμε να συνδράμουμε σε αυτή την προσπάθεια και εμείς», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφορικά με τα προγράμματα των εξοπλιστικών.