ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο ρεκόρ επισκεπτών στην Κνωσό - Πάει για το 1 εκατ. εισιτήρια

0

 Κοσμοσυρροή και ουρές πολλών μέτρων είναι η εικόνα που επικρατεί καθημερινά έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, με την τουριστική κίνηση να φτάνει στο πικ της αυτό το διάστημα!

Επισκέπτες που έρχονται στο νησί μας απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης αναμένουν με πολλή υπομονή αλλά και προσμονή να φτάσουν στην είσοδο για να θαυμάσουν από κοντά και να ξεναγηθούν στο μοναδικό μνημείο της Κνωσού, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει τεράστια νούμερα επισκεπτών, έχοντας ξεπεράσει και το 1 εκατομμύριο επισκέπτες, αλλά και μεγάλους τζίρους, παίζοντας έτσι καθοριστικό ρόλο στην οικονομία της χώρας.

Οπότε και φέτος, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αυξημένης επισκεψιμότητας, ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να “χτυπήσει” νέο ρεκόρ, επιβεβαιώνοντας έτσι για πολλοστή φορά τη σημαντικότητα του μνημείου και την αναγνώρισή του διεθνώς!

Οι μέρες του Αυγούστου έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς από τις 5.000 επισκέψεις που είχαν κατά μέσο όρο καταγραφεί καθημερινά τον Ιούλιο, η επισκεψιμότητα το επόμενο διάστημα ενδέχεται να εκτοξευτεί, αγγίζοντας και τις 7.000 επισκέψεις τη μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Αύγουστος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις 200.000 επισκέψεις, αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι ο περασμένος Ιούλιος έκλεισε με 165.168 επισκέψεις (τεμάχια εισιτηρίων).

Την ίδια ώρα, αν λάβουμε υπόψη ότι ήδη από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού έχουν επισκεφτεί συνολικά 525.837 άτομα βάσει των εισιτηρίων που έχουν κοπεί, τότε προμηνύεται ότι και αυτή τη χρονιά η επισκεψιμότητα στην Κνωσό μπορεί να σπάσει κάθε ρεκόρ, εκτός απροόπτου και εφόσον δε θα συμβεί κάτι πολύ τραγικό σε παγκόσμιο επίπεδο που να λειτουργήσει ανασταλτικά σε αυτά τα θετικά σενάρια.
Να σημειώσουμε πως το 2023 τον χώρο είχαν επισκεφτεί συνολικά 943.869 άτομα, με τον Αύγουστο του ίδιου έτους να είναι ο μήνας όπου και εκδόθηκαν τα περισσότερα εισιτήρια, τα οποία έφτασαν στις 170.958.

    525.837 άτομα επισκέφτηκαν το πρώτο 7μηνο του 2024 το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού

«Οι ουρές τουριστών στον χώρο συμβαίνουν σε καθημερινή βάση, καθώς η επισκεψιμότητα παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση. Έχουμε πάω από 250 παραγραμματισμένες κρουαζιέρες έως τέλος του χρόνου, οπότε και αρκετοί επισκέπτες θα βρεθούν στον χώρο και τους επόμενους μήνες. Χωρίς να υπολογίζουμε τον κόσμο που έρχεται και από τα Χανιά», τόνισε μιλώντας για την αισιόδοξη πορεία της τουριστικής σεζόν, όπως αυτή σημειώνεται στο μνημείο της Κνωσού, ο αρχιφύλακας του αρχαιολογικού χώρου, κ. Νίκος Παπαδάκης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των επισκέψεων στο μνημείο, όλοι οι μήνες φέτος φαίνεται να έχουν ανοδική πορεία επισκεψιμότητας σε σχέση με πέρυσι, με τη μόνη εξαίρεση να αποτελεί ο μήνας Ιούνιος, όπου σύμφωνα με τα νούμερα από 123.300 εισιτήρια το 2023, φέτος κόπηκαν συνολικά μόλις 119.001 εισιτήρια.

«Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πάμε πολύ καλύτερα, αν δεν έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην τουριστική κίνηση διάφοροι παράγοντες, όπως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που κράτησε εκείνη την περίοδο τον κόσμο στη Γερμανία, με τα γήπεδα να είναι γεμάτα», είπε ο κ. Παπαδάκης αναφερόμενος στον λόγο που ο Ιούνιος παρουσίασε μια σχετική πτώση σε σχέση με πέρυσι. Κενό που όμως, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να καλύψει το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής.

Ως ένα υπέροχο και μεγάλο νησί, που σου προσφέρει τα πάντα και από ιστορικής πλευράς αλλά και από άποψη φυσικού κάλλους, χαρακτηρίζουν από την πλευρά του την Κρήτη οι ξένοι επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους έρχονται κάθε χρόνο για διακοπές ή και έχουν επισκεφτεί πάνω από τρεις φορές το νησί, που τους έχει μαγέψει, όπως λένε, με τις καλές καιρικές συνθήκες, τις πανέμορφες παραλίες, τα μουσεία, τους μοναδικής ομορφιάς και πολιτισμού αρχαιολογικούς χώρους, σε συνδυασμό με την κρητική φιλοξενία που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά, αλλά και με τις κρητικές γεύσεις που τρελαίνουν τον ουρανίσκο.

Μένοντας λοιπόν ικανοποιημένοι από τις ομορφιές του νησιού, οι τουρίστες που φτάνουν στην Κνωσό περιμένουν με υπομονή τη σειρά τους, φορώντας καπέλα, αναζητώντας σκιά, αλλά και με ένα μπουκάλι νερό στο χέρι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ζέστη, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά πως η ξενάγηση στους χώρους του μνημείου θα τους ανταμείψει, γεμίζοντάς τους παράλληλα με επιπλέον γνώση γύρω από τον μοναδικό Μινωικό Πολιτισμό, για τον οποίο πολλά έχουν διαβάσει και, όπως λένε, περίμεναν πώς και πώς τη μέρα που θα τον θαύμαζαν από κοντά.

Η καθαριότητα του χώρου γίνεται από ένα άτομο για μια έκταση 22 στρεμμάτων!

Ωστόσο και φέτος δε λείπουν οι παραφωνίες στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, καθώς την καθαριότητα μιας έκτασης 22 στρεμμάτων καλείται να καλύψει καθημερινά ένας και μόνο υπάλληλος καθαριότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Πράγμα ανθρωπίνως αδύνατον με τόσο κόσμο που μπαινοβγαίνει κάθε μέρα.

«Όλη τη δουλειά της καθαριότητας την κάνει ένα άτομο, το οποίο είναι πάρα πολύ καλό στη δουλειά του. Η κούραση και η ταλαιπωρία του όμως είναι μεγάλη και υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να του δώσω ούτε ένα ρεπό. Έπρεπε σε αυτό το τόσο σημαντικό πόστο να είχαν τοποθετηθεί τουλάχιστον τέσσερις υπάλληλοι», σημειώνει αναφορικά με το πρόβλημα αυτό ο κ. Παπαδάκης, στέλνοντας έτσι το μήνυμα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ