ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα: 3 στους 4 εργαζόμενους δήλωσαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη αύξησε τον φόρτο εργασίας και μείωσε την παραγωγικότητα

0

Οι εργαζόμενοι φαίνεται πως δεν αποκομίζουν ακόμη τα υποσχόμενα οφέλη από την παραγωγικότητα της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με έρευνα.

Ειδικότερα, μια πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Ερευνών της πλατφόρμας ελεύθερων επαγγελματιών UpWork διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους, ήτοι το 77%, δήλωσαν ότι τα εργαλεία AI έχουν μειώσει την παραγωγικότητά τους και έχουν αυξήσει τον φόρτο εργασίας τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.500 ερωτηθέντες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά, συμπεριλαμβανομένων 1.250 στελεχών της C-suite, 625 μισθωτών υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης και 625 ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης οδήγησε στο να αφιερώνουν περισσότερο από το χρόνο τους στην εξέταση περιεχομένου που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη ή στην εκμάθηση του τρόπου χρήσης των εργαλείων. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε επίσης ότι τους ζητήθηκε να κάνουν περισσότερη δουλειά ως αποτέλεσμα της νέας τεχνολογίας.

Υποχρεωτική η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ενώ το 85% των επικεφαλής των εταιρειών πιέζουν τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονται συγκλονισμένοι από τον πρόσθετο φόρτο εργασίας και την πολυπλοκότητα.

Οι εταιρείες ελπίζουν εδώ και καιρό ότι η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στους χώρους εργασίας θα μπορούσε να βελτιώσει την παραγωγικότητα και να μειώσει την ανάγκη για ανθρώπινη εργασία. Τα τελευταία δύο χρόνια, αρκετές εταιρείες έχουν διακόψει τις προσλήψεις ή έχουν απολύσει εργαζόμενους, επικαλούμενες κέρδη από τη νέα τεχνολογία.

Περίπου το 39% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν ήδη καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, αλλά σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη δήλωσαν ότι δεν έχουν ιδέα πώς να επιτύχουν την αύξηση της παραγωγικότητας που αναμένουν οι εργοδότες τους.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση εργαλείων όπως το ChatGPT στην εργασία μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να προοδεύσουν, αλλά η τεχνολογία έχει επίσης την τάση να παραληρεί ή να επινοεί γεγονότα. Πολλά από αυτά τα λάθη έχουν ήδη οδηγήσει τους εργαζόμενους σε προβλήματα.

Business Insider

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ