ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Τι σκέφτεται ο Κ. Μητσοτάκης για τον εκλογικό νόμο

0

«Αναζωπυρώθηκε» χθες η συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, παρά το ό,τι από το Μαξίμου  θέλουν να κλείσουν τα σχετικά σενάρια. Με δεδομένο πως  οι επόμενες κάλπες θα στηθούν το 2027 από την κυβέρνηση δεν θέλουν να σέρνεται μια τέτοια συζήτηση, που θα έδειχνε και ανησυχία για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

«Αυτό που έχει σημασία είναι η υλοποίηση μίας σειράς μεταρρυθμίσεων» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη, που εστιάζουν σε ένα σχέδιο 1000 ημερών. Και με μια σειρά δηλώσεων κορυφαίων στελεχών στόχος είναι να περάσει το μήνυμα πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές.

Το γεγονός πάντως πως η Νέα Δημοκρατία σε δημοσκοπήσεις κινείται πέριξ του 30% στην εκτίμηση ψήφου έχει ανοίξει.. τη διάθεση σε κάποιους γαλάζιους για ένα «λίφτινγκ» στον εκλογικό νόμο.

Οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να κινούνται σε διπλή κατεύθυνση.

    Πρώτον να πέσει το όριο που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να πάρει το σύνολο του μπόνους, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί αυτοδυναμία με μικρότερο ποσοστό (π.χ με ένα ποσοστό κοντα στο 35 %).
    Δεύτερον να αυξηθεί το  ποσοστό που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή από το 3% στο 5%.

Υπενθυμίζεται πως το εκλογικό σύστημα άλλαξε για τελευταία φορά το 2020, με τις ρυθμίσεις να περνούν από τη Βουλή με 163 «ναι». Το νέο σύστημα είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2023, ένα μήνα μετά την κάλπη της απλής αναλογικής.

Χθες συζητήσεις πυροδότησε  μια αναφορά του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος επεσήμανε σε συνέντευξη του στο Dnews «είμαι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου διότι πάντα πίστευα στις ισχυρές κυβερνήσεις. Η θέση μου παραμένει η ίδια διαχρονικά». Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Naftemporiki tv, τόνισε  «όσες  φορές έχω ερωτηθεί για τον εκλογικό νόμο, η άποψή μου πάντα είναι ότι πρέπει να εκλέγουμε σταθερές κυβερνήσεις. Και πρέπει να ενθαρρύνουμε τις σταθερές κυβερνήσεις». Επεσήμανε ακόμα πως ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να εξασφαλίζει στο μέτρο του εφικτού την πολιτική σταθερότητα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση  για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε «δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου, το ξεκαθαρίζω». Προσέθεσε  ακόμα πως «ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πάγια, την διαχρονική του θέση και δεν προέβη ούτε σε κάποια ανακοίνωση, ούτε σε κάποια πρόταση».

Ουσιαστικά σε αυτή την συγκυρία από την κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν την σχετική συζήτηση και να εστιάσουν σε μια σειρά θεμάτων που χρήζουν αντιμετώπισης το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται πως στις  αρχές του 2025 θα γίνει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ μέσα στην επόμενη χρονιά θα ανοίξει η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Όσον αφορά στο θέμα του εκλογικού νόμου μένει να φανεί αν πρόκειται για μια συζήτηση που θα κλείσει οριστικά ή θα φουντώσει εκ νέου στην πορεία της τετραετίας.

Τα δημοσκοπικά μηνύματα

Με προσοχή διαβάζουν στην κυβέρνηση τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων και κοιτούν τόσο προς τη δεξαμενή  των αναποφάσιστων όσο και στα ποσοστά των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis το κυβερνών κόμμα στην εκτίμηση ψήφου καταγράφει μία μικρή άνοδο σε σχέση με τη μέτρηση του Σεπτεμβρίου και φτάνει το 30.2% . Δεύτερο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 15,5%, ενώ το ποσοστό όσων επιλέγουν κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας προσεγγίζει το 18 %.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την  Prorata  στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 24% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,5%, η Ελληνική Λύση με 10%, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ με 9,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,5%, η Φωνή Λογικής με 4%, η Νίκη με 3,5%, ενώ το ΜέΡΑ25 και η Νέα Αριστερά συγκεντρώνουν από 3%. Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 72% των ερωτηθέντων  θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε σίγουρα λάθος (49%) ή μάλλον λάθος (23%) κατεύθυνση.

Αντίθετα, μόλις το 25% θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με το 8% να απαντά με απόλυτη σιγουριά και το 17% να λέει «μάλλον». Όσον αφορά τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα στην κορυφή με μεγάλη διαφορά  βρίσκεται η ακρίβεια και ακολουθούν η υγεία/περίθαλψη, η παιδεία/ εκπαίδευση και η εγκληματικότητα.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ