ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΣΟΚ: Αντιμέτωπο με το στοίχημα της συμμετοχής

0

Μία ημέρα πριν τις κάλπες στο ΠΑΣΟΚ και τα προγνωστικά, τουλάχιστον μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων που ξεχώρισαν, είναι παρακινδυνευμένα.

Όπως επισφαλής είναι και κάθε πρόβλεψη για το μέγεθος της συμμετοχής, που σε σημαντικό βαθμό θα καθορίσει και το αποτέλεσμα και κυρίως τους δύο πρώτους που θα πάνε στην τελική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής.

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε το ένα στοίχημα της πολιτισμένης πολιτικής αντιπαράθεσης, που τράβηξε σε κάποιο βαθμό και το ενδιαφέρον του κόσμου, ειδικά όταν κρίνεται αντιστικτικά με τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο στοίχημα είναι της συμμετοχής. Οι υποψήφιοι εμφανίζονται περίπου βέβαιοι ότι θα ξεπεράσει τους 270.000 που είχαν συμμετάσχει στην περασμένη εκλογή, ενώ οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις βάζουν τον πήχυ στις 400.000.

Τα προγνωστικά δίνουν τέσσερις από τους έξι υποψηφίους να έχουν ξεχωρίσει: Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο, Άννα Διαμαντοπούλου και να ακολουθούν ο Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου. Τα ποσοστά που θα πάρουν όλοι έχουν τη σημασία τους για τον δεύτερο γύρο.

Όπως ρόλο και στην αυριανή αναμέτρηση, αλλά και στον επόμενο γύρο, θα παίξει η τοποθέτηση των υποψηφίων για τις συνεργασίες στην ευρύτερη Αριστερά και Κεντροαριστερά. Γιατί ναι μεν το ΠΑΣΟΚ δείχνει να ανεβαίνει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει και να κερδίζει την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της προοδευτικής παράταξης, ωστόσο έχει ακόμη δρόμο για να διεκδικήσει την πολιτική πρωτιά έναντι της ΝΔ. Γι’ αυτό και στις σχετικές μετρήσεις ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μικρότερο συγκριτικά με τους αντίστοιχους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημαντικό, που τείνει να γίνει πλειοψηφικό.

Οι θέσεις τους για πιθανή συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δώσει δείγμα γραφής από την προηγούμενη θητεία του, αποφεύγοντας την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντροαριστερά. Απέφυγε ακόμη και κοινή πρωτοβουλία στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλάει, όπως και ο Παύλος Γερουλάνος, για αμφίπλευρη διεύρυνση, αν και την εννοεί διαφορετικά.

Η Άννα Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε χθες ότι είναι κατά των συνεργασιών είτε από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά. «Το ΠΑΣΟΚ θα πάει αυτόνομο στις εκλογές. Δεν συμφωνώ με συνιστώσες, συνασπισμούς και συνεργασίες», λέει.

Στο άλλο άκρο κινείται ο Χάρης Δούκας, ο οποίος απορρίπτει κάθε συνεργασία με τη ΝΔ: «Σε ό,τι με αφορά, λέω ξεκάθαρα ότι αποκλείω κάθε συνεργασία με τη ΝΔ. Δε θα γίνουμε δεκανίκι της ΝΔ, γιατί οδηγεί τη χώρα σε νέα χρεοκοπία. Περιμένω κι από τους συνυποψηφίους μου να πουν καθαρά αν το αποκλείουν ή όχι».

Σε διαφορετική κατεύθυνση κινείται ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος δήλωσε: «Εγώ είμαι άτομο που πιστεύει στις συνεργασίες. Ειδικά σε θέματα εθνικά, μπορείς να κάνεις συνεργασίες και να δημιουργήσεις βάσεις. Τώρα, πόσο μπορώ να συνεργαστώ με μια κυβέρνηση η οποία έχει επιδεινώσει τις ανισότητες και την ερήμωση της περιφέρειας, αυτό θα φανεί με το κατά πόσο είναι αυτοί έτοιμοι να αλλάξουν πορεία».

Ο Μιχάλης Κατρίνης έχει δώσει σαφές στίγμα κατά της ΝΔ, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν δείχνει καμία διάθεση προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ