ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Τι είναι ο «Ωμέγα Εμποδιστής» που φέρνει ψύχρα και βοριάδες, αλλά όχι βροχές

0

Αλλαγή του καιρού, με πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις βοριάδες, αλλά και απουσία βροχοπτώσεων, αναμένονται στη χώρα μας από την Πέμπτη 17/10.

Η μεταβολή του καιρού αποδίδεται στον «Ωμέγα Εμποδιστή», ο οποίος έχει καλύψει μεγάλο κομμάτι της νότιας και κεντρικής Ευρώπης, εμποδίζοντας τα συστήματα κακοκαιριών να έρθουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι:

    η πτώση της θερμοκρασίας σε επίπεδα χαμηλότερα των κανονικών για την εποχή τιμών,
    η επικράτηση σχεδόν θυελλωδών βορείων ανέμων στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά,
    η απουσία βροχοπτώσεων

Κ. Λαγουβάρδος στο naftemporiki.gr: Ισχυρός αντικυκλώνας στην ανατολική Ευρώπη ευνοεί την μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών στην περιοχή μας

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο naftemporiki.gr ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, η αιτία της μεταβολής του καιρού είναι ο σχηματισμός ενός ισχυρού αντικυκλώνα (πεδίου υψηλών πιέσεων) στην ανατολική Ευρώπη, ο οποίος ευνοεί τη μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών στην περιοχή μας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτή η πτώση της θερμοκρασίας θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 4-5 ημερών. Όπως επισημαίνει, η πτώση αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας μακράς περιόδου υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας (η προηγούμενη περίοδος με θερμοκρασίες κάτω των κανονικών τιμών ήταν στα μέσα Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, η μεταβολή αυτή του καιρού δεν θα συνοδεύεται από βροχοπτώσεις, επομένως συνεχίζεται μια μακρά περίοδος ανομβρίας σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως στις Κυκλάδες, στη Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου έχει βρέξει ελάχιστα ή καθόλου τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο (μέχρι σήμερα).

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα – Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες μέχρι τις 23/10

Βάσει των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σταδιακή υποχώρηση θα παρουσιάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία οι αέριες μάζες που θα εγκατασταθούν πάνω από τη χώρα μας από την Παρασκευή 18/10  θα είναι γενικά κατά 4 έως 6 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές και τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα 7 έως 8 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ