ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Η κρισιμότητα του ραντεβού Γεραπετρίτη-Φιντάν και οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας

0

Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν στις 8 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος  ομόλογός Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, όπου θα φανεί ποια περιθώρια υπάρχουν για να μπει η συζήτηση σε μια πιο βαριά ατζέντα.

Στην Αθήνα γνωρίζουν πως δεν είναι εύκολο να εγκαταλείψει η Άγκυρα το αναθεωρητικό της αφήγημα και δεν έχουν υπέρμετρες προσδοκίες. Άλλωστε δεν περνά  απαρατήρητο πως το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά δείχνει να ανοίγει  την βεντάλια των θεμάτων που θέλει να συζητήσει κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά.

«Τα ζητήματα κυριαρχίας δεν περιλαμβάνονται ούτε πρόκειται να περιληφθούν σε οποιονδήποτε διάλογο ο οποίος γίνεται για τα ελληνοτουρκικά» υπογράμμισε  στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Παράλληλα σημείωσε «το  ζήτημα της κυριαρχίας, περιλαμβανομένης της επέκτασης των χωρικών υδάτων, είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά και μόνο την ελληνική πολιτεία και θα ασκηθεί με τον προσήκοντα τρόπο».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «ο διάλογος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο άσκησης διπλωματίας. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε όλα και έχουμε και εντελώς διαφορετική αφετηρία με την Τουρκία». Επανέλαβε δε πως «είναι αυτονόητο ότι η οποιαδήποτε συζήτηση, η οποία θα αφορά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδος, θα γίνει μόνον υπό την απόλυτη προϋπόθεση ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ότι αυτό συνιστά τη μία και μόνη διαφορά, η οποία θα τεθεί στο τραπέζι».

Να σημειωθεί εδώ πως σε περίπτωση που στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών  των δύο χωρών φανεί πως δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση σε μια πιο βαριά ατζέντα  θα επιχειρηθεί να μη γίνουν βήματα πίσω. Δηλαδή ζητούμενο είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις πάνω στην θετική ατζέντα (δηλαδή σε θέματα εύκολα που μπορεί να φέρουν πιο  κοντά τις δύο χώρες όπως η οικονομία και το περιβάλλον)  αλλά και η συνεργασία στο κομβικό θέμα του μεταναστευτικού

Στάση αναμονής για τις κινήσεις της Άγκυρας

Με προσοχή παρακολουθούν στην Αθήνα τις κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα από την Άγκυρα. Τις προηγούμενες ημέρες Navtex εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, όπου ισχυριζόντουσαν ότι οι έρευνες του ελληνικού σκάφους  Αegeo που πήραν παράταση και για την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου αφορούν περιοχές που ανήκουν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Είχε προηγηθεί μάλιστα παρόμοια Navtex για  έρευνες του σκάφους στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει  την αντίδραση της Αθήνας με διπλωματικές πηγές να υπογραμμίζουν  πως το ερευνητικό πλοίο Αegeo πραγματοποίησε εργασίες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο ισχυρισμός της Άγκυρας περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας απορρίπτεται, ενώ επισημαίνουν πως η σχετική τουρκική Navtex είναι προδήλως αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο.

Ουσιαστικά η τουρκική πλευρά από τη μία πλευρά δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για την μη συνέχιση του διαλόγου και από την άλλη πλευρά επιμένει να ανοίγει θέματα. Και μένει να φανεί τι εννοεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ότι πρόσφατα μίλησε για διάλογο με «ολιστική προσέγγιση»

Οι θέσεις της Αθήνας

Στην κυβέρνηση θέλουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά, προκειμένου οι όποιες διαφορές υπάρχουν να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως διάλογος δεν σημαίνει αφέλεια, ενώ έμφαση δίνεται στις κινήσεις που έχουν γίνει για την αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά και για την ενίσχυση του ρόλου της στη γεωπολιτική σκηνή.

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει μέσα σε πέντε χρόνια να ισχυροποιηθεί σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύουμε στον διάλογο με την Τουρκία. Ο διάλογος αυτός κάθε άλλο παρά κάνει πιο αδύναμη τη θέση της χώρας μας. Το αντίθετο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όπως επεσήμανε «είναι μόνο μία η διαφορά που θέλουμε να λύσουμε με την Τουρκία, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και τίποτα άλλο» και υπογράμμισε χαρακτηριστικά «δεν πρόκειται να μπει ποτέ τίποτα άλλο στο τραπέζι».

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ