Σε ισχύ η αναδιάταξη των νοσοκομείων που συνεφημερεύουνn Για επώδυνο φαύλο κύκλο τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό μιλούν οι γιατροί
Crash test για τα νοσοκομεία της Αττικής αποτελεί το νέο εφημεριακό σύστημα που τέθηκε σε εφαρμογή από τη 1η Νοεμβρίου, σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι πολύωρες αναμονές που θέτουν σε μόνιμη ταλαιπωρία τους ασθενείς του Λεκανοπεδίου. Παρ’ όλ’ αυτά, οι αντιδράσεις των γιατρών εντείνονται, καθώς εκεί που το υπουργείο Υγείας αναζητά λύσεις εκείνοι εντοπίζουν αδιέξοδα που ισοδυναμούν με επιπλέον ουρές και ράντζα.
Αναλυτικότερα, από τις αρχές του μήνα ισχύει η αναδιάταξη των ομάδων (τέσσερις συνολικά) των νοσοκομείων που συνεφημερεύουν, αλλάζοντας τον υγειονομικό χάρτη για την αντιμετώπιση των περιστατικών και στοχεύοντας στην αποσυμφόρηση ορισμένων παραδοσιακά επιβαρυμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Αντιδράσεις
Εκτοτε όμως, οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ πέφτουν βροχή. Ενδεικτική η ανακοίνωση των γιατρών του νοσοκομείου «Λαϊκό», οι οποίοι περιγράφουν πως αιφνιδιαστικά δημιουργήθηκε ένας νέος επώδυνος φαύλος κύκλος τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό. Οπως περιγράφουν, με το νέο σύστημα «ένα νοσοκομείο θα έχει μέσα σε 4 ημέρες: 1 ημέρα γενική εφημερία, την επόμενη 1 ημέρα θα προσπαθεί να “μαζέψει τα κομμάτια του”, και τις επόμενες 2 ημέρες θα εφημερεύει σε όλη την πρωινή βάρδια. Και μετά πάλι από την αρχή».
Και έπειτα αναλύουν τις «παρενέργειες» του νέου αυτού μοντέλου που επιχειρεί να… θεραπεύσει τις εφημερίες. Μεταξύ άλλων, εστιάζουν στα ράντζα «που θα πλημυρίζουν τους διάδρομους», στη «μείωση της παρεχόμενης φροντίδας» εξαιτίας της καθημερινής πίεσης, στην καθυστέρηση των προγραμματισμένων χειρουργείων δεδομένου πως «θα προκύπτουν περισσότερα επείγοντα» ενώ παράλληλα βλέπουν καθυστερήσεις και στα τακτικά ραντεβού.
Επιβάρυνση κλινικών
Επιπρόσθετα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) εστιάζει και στην επιβάρυνση των Πνευμονολογικών Κλινικών και μάλιστα σε μία περίοδο όπου οι αναπνευστικές ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Πιο συγκεκριμένα και όπως υποστηρίζουν, τα συγκεκριμένα Τμήματα του νοσοκομείου «Σωτηρία» θα «εφημερεύουν τις μισές ημέρες κάθε μήνα συμπαρασύροντας έτσι πρακτικά στην εφημεριακή υπερφόρτωση και το υπόλοιπο νοσοκομείο». Προβλέπουν δε πως αντίστοιχη θα είναι και η κατάσταση στο νοσοκομείο της Νίκαιας, καθώς το Πνευμονολογικό Τμήμα εκεί εντάχθηκε εκ νέου στο εφημεριακό 24ωρο σύστημα παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και τα υπό εξέλιξη έργα ανακαίνισης.
Πάντως, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών εκτιμούν πως η πιο προβληματική ομάδα είναι η 4η, με το «Λαϊκό», το ΚΑΤ και το «Θριάσιο» να συμπεριλαμβάνονται στην ίδια λίστα. Λαμβάνοντας εντούτοις υπόψη ότι το Λαϊκό δεν δέχεται περιστατικά τραύματος, οι ίδιοι προειδοποιούν πως τα ασθενοφόρα θα καλούνται να καλύψουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για τη διακομιδή υπερεπειγόντων περιστατικών (π.χ. από ένα τροχαίο).
Εντούτοις πηγές του υπουργείου Υγείας συνιστούν υπομονή επιμένοντας πως χρειάζεται χρόνος και ανάλυση των ποσοτικών και των ποιοτικών δεδομένων για να διεξαχθούν τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Και υπενθυμίζουν πως το μέτρο αυτό που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από μερικά μόλις 24ωρα αποτελεί το πρώτο βήμα από μια σειρά δρομολογούμενων αλλαγών, με τις οποίες επιχειρείται να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των εφημεριών και των αναμονών που συνεπάγονται. Και υπενθυμίζουν πως οι προσλήψεις τραυματιοφορέων αλλά και ο σχεδιασμός για online διαγνώσεις εξετάσεων, ώστε να απαντηθούν οι ελλείψεις στο ΕΣΥ με «ψηφιακούς» ακτινολόγους, είναι επίσης κρίσιμα κεφάλαια, ώστε να διαφανούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα σε διάστημα ενός έτους.
tanea.gr