Πέθανε το βράδυ του Σαββάτου (9/11) σε ηλικία 82 ετών ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επιχειρηματίας Γιάννης Μπουτάρης.
Ο γνωστός οινολόγος νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Θεσσαλονίκης.
Η ζωή και η αγάπη του για το κρασί
Ο Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1942 στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος Χημικός του ΑΠΘ, διπλωματούχος Οινολόγος και συνεχιστής της πλούσιας οικογενειακής παράδοσης στα κρασιά, μέσω της εταιρείας «Ι. Μπουτάρης & Υιός», την οποία ίδρυσε ο παππούς του το 1879.
Από την εταιρεία «Μπουτάρη» αποχώρησε το 1996 και ίδρυσε την εταιρεία «Κυρ-Γιάννη» -με τα ομώνυμα κρασιά και τα οινοποιεία σε ιδιόκτητους αμπελώνες, στο Γιαννακοχώρι Νάουσας και στο Αμύνταιο-, την οποία σήμερα διευθύνουν οι δύο του γιοι.
Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος διοικήσεων πλήθους φορέων, επαγγελματικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών, όπως η Διεθνής Ακαδημία Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Η εκλογή του ως δημάρχου της Θεσσαλονίκης
Εξελέγη ως ο 60ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2010 και παρέμεινε στο δημαρχιακό θώκο για δύο διαδοχικές θητείες, έως το 2019. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2023, εξελέγη εκ νέου με την παράταξη του Σπύρου Πέγκα ως πρώτος δημοτικός σύμβουλος, λαμβάνοντας ρεκόρ ψήφων. Υπήρξε πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδας.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων «Όασις», καθώς και ιδρυτής του «Αρκτούρου», οργανισμού για την προστασία της καφετιάς αρκούδας και της άγριας ζωής. Τιμήθηκε με πολλές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις.
Διηγήθηκε τη ζωή του στο βιβλίο του με τίτλο «Εξήντα χρόνια τρύγος»» που κυκλοφόρησε το 2020. Μίλησε για την ενασχόλησή του με τα κρασιά, τη συλλογική του δράση, τις καινοτομίες και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τον κλάδο στην Ελλάδα από τη μεταπολεμική περίοδο ως τις μέρες μας. Μίλησε, όμως, και για τη «μάχη» που έδωσε με τον αλκοολισμό, μια «μάχη» που κέρδισε και βοήθησε και άλλους να απεξαρτηθούν.