ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Μητσοτάκης: Στις 28/11 ξεκινούν 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

0

«Φιλόδοξο σχέδιο που δεν έχει προηγούμενο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο προσωπικός γιατρός είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο υγειονομικής αναφοράς. Όπως τόνισε, μπορεί να μας εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση την υγείας μας, ενώ θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι «προωθούμε την ολική αναδιάταξη των απογευματινών χειρουργείων» και μίλησε για ενιαία λίστα που θα παρακολουθείται από την πολιτεία και τους ασθενείς, ενώ ανακοίνωσε ότι στις 28/11 ξεκινούν 37.000 δωρεάν χειρουργεία με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Στόχος είναι να καλυφθεί το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αριθμός των προσωπικών γιατρών γίνεται μεγαλύτερος γιατί σε αυτόν προστίθενται όλοι οι αγροτικοί γιατροί αλλά και ειδικευόμενοι της γενικής ιατρικής αφού λάβουν τη σχετική επιμόρφωση. «Και στο πεδίο των κινήτρων προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να γίνουν όλοι είτε υπηρετούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας είτε διαθέτουν δικό τους ιατρείο» τόνισε.

«Και σημειώνω ότι τα έσοδά τους ανά ασθενή θα είναι ανεξάρτητα από τις άλλες αποδοχές τους και το όριο των εγγραφών θα φθάνει τους 2.000 πολίτες ανά γενικό γιατρό. Μιλάμε δηλαδή για μία πρόσθετη αμοιβή η οποία θα μπορεί να φθάσει μέχρι τα 11.000 ευρώ, ετησίως» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι πολίτες δεν θα επιβαρύνονται για τις υπηρεσίες που παρέχονται, ενώ τόνισε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με τον γιατρό της προτίμησης τους ακόμη και εκτός του δήμου στον οποίο κατοικούν.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ολιστική προσέγγιση στον τομέα της υγείας, ενώ παρότρυνε τους νέους γιατρούς να εξετάσουν τις ειδικότητες της γενικής ιατρικής και παθολογίας.

Έκανε λόγο για «γενναία απόφαση να αμείβονται με ένα εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ όσοι απόφοιτοι της ιατρικής ακολουθούν την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ή της εσωτερικής παθολογίας», μιλώντας για πρακτική δοκιμασμένη σε πολλά κράτη.

Στάθηκε επίσης στα 8 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας που ιδρύονται. Όπως είπε, θα  είναι στελεχωμένα με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ιατρικών σχολών που θα έχουν διπλή αποστολή να συμβάλουν στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης αλλά και να επιμορφώνουν κυρίως νέους γιατρούς.

«Για πρώτη φορά αποκτούμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και δημόσιας υγείας»

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα της πρόληψης. Όπως τόνισε, για πρώτη φορά υλοποιείται οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και δημόσιας υγείας.

«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να γνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των συνηθειών μας που προάγουν μια καλή υγεία. Να μην καπνίζουμε, να τρώμε υγιεινά, να προσέχουμε το βάρος μας, να πίνουμε λίγο και να αθλούμαστε» τόνισε και επεσήμανε ότι η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ αυτών που κάνουν και τα πέντε αυτά και εκείνων που δεν κάνουν κανένα, μπορεί να είναι 18 χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε με στοιχεία στη σημασία που αποδίδει στις προληπτικές εξετάσεις και στάθηκε στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω», ένα πρόγραμμα-ομπρέλα που ξεκίνησε με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού κατά του HPV αλλά και την πρωτοβουλία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. «Στο ίδιο μέτωπο τις επόμενες εβδομάδες εγκαινιάζεται και η πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στην προσπάθεια του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, κυρίως σε παιδιά και εφήβους. Όπως στηρίζει τις δράσεις γύρω από τη σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «υγεία δεν είναι μόνο νοσοκομειακή περίθαλψη, είναι πρωτοβάθμια περίθαλψη, είναι προσωπικός γιατρός, είναι διαγνωστικές εξετάσεις, είναι πολιτικές που προλαμβάνουν» τόνισε και σημείωσε ότι «η πρόληψη ανακουφίζει το σύνολο της υγειονομικής πυραμίδας».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για πολιτικές σε τρία ακόμη πεδία:

    Αναβάθμιση δομών υγείας
    Αύξηση προσωπικού
    Βελτίωση αποδοχών υγειονομικού προσωπικού

«Αυτό είναι το τρίπτυχο που συμπληρώνει το σχέδιό μας», σημείωσε.

Μιλώντας αναλυτικά για την αναβάθμιση των δομών υγείας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη κτιριακή παρέμβαση» και μίλησε για ανακαινίσεις που αφορούν ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση, καθώς και εξοπλισμό στις δομές υγείας.

Είπε επίσης ότι στα κέντρα υγείας γίνονται σήμερα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις. «Τα πρώτα 130 θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος του 2025» τόνισε και επεσήμανε ότι «γίνονται παρεμβάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομεία». Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως είπε, αφορούν και τις ίδιες τις εσωτερικές διαδικασίες. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε δύο χρόνια από τώρα οι πολίτες θα μπορούν να δουν μια πολύ ουσιαστική διαφορά.

Παράλληλα, μίλησε για τα τρία νέα νοσοκομεία που κατασκευάζονται με δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»:

    Το παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη
    Το γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή.
    Το γενικό νοσοκομείο στη Σπάρτη.

Είπε επιπλέον ότι στο «Σωτηρία» δημιουργείται κέντρο ακτινοθεραπείας.

10.000 επιπλέον διορισμοί έως το 2027

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πολυτιμότερος πόρος του ΕΣΥ δεν είναι άλλος από το έμψυχο δυναμικό.

Όπως ανέφερε, την τελευταία 5ετία έχουν προσληφθεί 30.000 γιατροί νοσηλευτές και διοικητικά στελέχη, για να αναπληρωθούν και οι συνταξιοδοτήσεις. «Η διαδικασία συνεχίζεται καθώς προβλέπονται 10.000 επιπλέον διορισμοί έως το 2027» τόνισε και επεσήμανε ότι 2.000 διορισμοί θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα για να καλυφθούν κενά.

Σημείωσε επιπλέον ότι οι αποδοχές του υγειονομικού προσωπικού αυξάνονται και στάθηκε στην αυξημένη αποζημίωση για εφημερίες, τις πρόσθετες αμοιβές για προσωπικούς γιατρούς. Επανέλαβε, επίσης, ότι από τη 1η Ιανουαρίου η αποζημίωση των εφημεριών θα φορολογείται αυτοτελώς με 22%.

«Αυτό σημαίνει καθαρό όφελος 200 ευρώ περίπου τον μήνα» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το ΕΣΥ είναι προτεραιότητα, ενώ επεσήμανε ότι τα συσσωρευμένα αδιέξοδα έγιναν περισσότερα τα χρόνια της χρεοκοπίας και θα χρειαστεί χρόνος. «Μία πολύ σημαντική αρχή έγινε γίνει με την ανάταξη του ΕΣΥ να προβάλει σταδιακά όλο και πιο ορατή» σημείωσε.

«Όταν σε 18-24 μήνες ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις, οι πολίτες θα βλέπουν ένα διαφορετικό ΕΣΥ» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στους ελέγχους για παράνομες συνταγογραφήσεις. «Οι λίγοι επίορκοι γιατροί και φαρμακοποιοί που υπεξαιρούν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, ουσιαστικά κλέβουν την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Και θα τους βρούμε και θα τους τιμωρήσουμε» τόνισε, επισημαίνοντας πως η τεχνολογία εντοπίζει τις ύποπτες πρακτικές.

«Θα περιμένω την απόφαση του ΠΑΣΟΚ, όχι της Αριστεράς»

Δήλωσε, εξάλλου, ότι «αν υπάρχουν κάποια θέματα που καλό είναι να μην τα βλέπουμε μέσα από κομματικά γυαλιά, είναι τα ζητήματα άμυνας, παιδείας και υγείας».

«Θα περιμένω την οριστική απόφαση του ΠΑΣΟΚ με ενδιαφέρον για το νομοσχέδιο, όχι βέβαια της Αριστεράς, το μέλλον της είναι αβέβαιο αλλά την τυφλή της άρνηση τη θεωρώ κάτι παραπάνω από σίγουρη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «θέλω να δω αν και σε αυτήν την περίπτωση θα οχυρωθείτε πίσω από το ‘όχι σε όλα’». Τόνισε, δε, ότι «ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι να αρνείται μηχανικά ότι προτείνει η κυβέρνηση».

«Ο κοινοβουλευτισμός επιβάλει τεκμηριωμένη κριτική, όχι όμως ασκήσεις διαφοροποιήσεων με μόνο σκοπό τελικά την κομματική περιχαράκωση ή το πολιτικό φλερτ με συγγενείς χώρους και κυρίως προϋποθέτει ρεαλιστικές αντιπροτάσεις» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, την οποία χαρακτήρισε  «αντιγραφή ερώτησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2020». «Ποιο είναι το αίτημα; Να ενταχθεί όλο το προσωπικό του ΕΣΥ στα βαρέα. Δείγμα της αγωνίας σας να αντικαταστήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και στα λάθη του. Παράλληλα, όμως, πριν ακόμη διαλυθεί, σπεύδετε να πάρετε τη θέση του κάτω από τη σκιά του λεφτόδεντρου» σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αντιληφθείτε ότι σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, η χώρα έχει οροφές δαπανών».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «η διάταξη για τα βαρέα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να βγει στη σύνταξη στα 62 του χρόνια. Την επόμενη ημέρα, θα φύγουν από το ΕΣΥ 7.500 γιατροί και νοσηλευτές. Αυτή είναι η απάντησή σας στα προβλήματα του συστήματος;». Είπε επίσης ότι «από το ΠΑΣΟΚ περιμένω κάτι περισσότερο από απλοϊκές, μη κοστολογημένες προτάσεις».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «για εμάς η δημόσια υγεία αποτελεί μια ύψιστη κυβερνητική προτεραιότητα. Υλοποιούμε ένα πρόγραμμα που οδηγεί στο ΕΣΥ που αξίζει στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, που θα τιμά τους υγειονομικούς και θα βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη».

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» προωθείται η αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, δεδομένου, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ότι «η πλειονότητα των υφιστάμενων σήμερα ιατρών στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας δεν επιθυμεί να ενταχθεί στον θεσμό του προσωπικού ιατρού, λόγω του ότι τα οικονομικά κίνητρα είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις εναλλακτικές που τους παρέχονται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η μεταρρύθμιση του προσωπικού ιατρού να έχει μείνει ανεφάρμοστη σε ποσοστό περίπου 55% του συνόλου των ληπτών υπηρεσιών υγείας».

Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αναφορικά με τον προσωπικό ιατρό:

    παραμένει ως υποχρεωτική η εγγραφή του πληθυσμού σε προσωπικό ιατρό.
    διατηρείται η λειτουργία του προσωπικού ιατρού ως πύλης εισόδου στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πλην όμως, σχετικό δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι λοιποί ιατροί, μετά από ενημέρωση
    του προσωπικού ιατρού για τα θέματα της ειδικότητάς τους
    διατηρείται το δικαίωμα εγγραφής σε έναν μόνο προσωπικό ιατρό, με δυνατότητα μετεγγραφής έως δύο φορές ανά έτος
    παραμένουν τα όρια των 2.000 και 1.500 ασθενών ανά προσωπικό ιατρό και παιδίατρο, αντίστοιχα
    καταργείται η δυνατότητα ορισμού, ως προσωπικών, ιατρών άλλων ειδικοτήτων πλην της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας
    εντάσσονται στις κατηγορίες προσωπικών ιατρών ιδιώτες ιατροί, ιατροί που υπηρετούν σε θέσεις υπηρεσίας υπαίθρου, και απόφοιτοι των ιατρικών σχολών εφόσον επιθυμούν την απόκτηση τίτλου ειδικότητας στην Ελλάδα,
    θεσπίζεται κίνητρο προσέλκυσης, ύψους 40.000 ευρώ, για την απόκτηση των ειδικοτήτων της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας.
    Μετατροπή Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας

Το ν/σ προβλέπει μετατροπή Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία διασυνδέονται με Τμήματα Ιατρικής των δημοσίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.). «Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», «στη διασφάλιση της διαρκούς και βέλτιστης εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας ανά την επικράτεια», «στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών στους κατοίκους της χώρας, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής διασποράς τους, με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων τηλεϊατρικής», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Η στάση των κομμάτων

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκε το νομοσχέδιο, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και «Νίκη». Επιφύλαξη, για την τελική στάση τους στην ολομέλεια, τήρησαν το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, η Πλεύση Ελευθερίας και οι «Σπαρτιάτες».

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ