Ειδική αναφορά στα τρία «μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία» κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον καθιερωμένο, εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.
Το πρώτο, όπως αναφέρει στην ανάρτησή του, είναι η μεγάλη επένδυση ύψους 3 δισ. ευρώ από τον όμιλο ΟΤΕ, μέλος της Deutsche Telekom, η οποία ήδη υλοποιείται από το 2022 και θα ολοκληρωθεί το 2027. «Το σχέδιο δίνει έμφαση στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών και 5G, ενώ, μέσω του προγράμματος «Fiber to the Home», η Ελλάδα θα ανέβει στην πρώτη κατηγορία των ευρωπαϊκών χωρών στη συνδεσιμότητα. Ήδη η πρόοδός μας στη ψηφιοποίηση απέσπασε τα εύσημα του Γερμανού Διευθύνοντα Συμβούλου της DT, με τον οποίον συναντήθηκα προ ημερών. Μου έκανε εντύπωση η αναφορά του πως η Ελλάδα πλέον τα πηγαίνει καλύτερα από τη Γερμανία στην ψηφιοποίηση κράτους και οικονομίας και δεν σας κρύβω χάρηκα πολύ γιατί η πρόοδος μας καταγράφεται πλέον και συγκριτικά με μεγάλες οικονομίες. Τον ενημέρωσα, μεταξύ άλλων, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων, όπως το Gigabit voucher για νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συμφωνήσαμε ότι η ψηφιοποίηση είναι προϋπόθεση για την ευημερία της επόμενης γενιάς» σημειώνει.
Η δεύτερη, στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση προέρχεται από την ελληνική εταιρεία «Metlen Energy & Metals» του ομίλου Μυτιληναίου και αφορά την παραγωγή γαλλίου, ενός μετάλλου στρατηγικής σημασίας που χρησιμοποιείται σε smartphones, φωτοβολταϊκά, LED και μικροτσίπ υπολογιστών. «Το ύψος της επένδυσης είναι 295,5 εκατ. ευρώ και στόχος είναι η Ελλάδα να καλύψει πλήρως την ευρωπαϊκή ζήτηση για γάλλιο από το 2028, μειώνοντας την εξάρτηση της Ε.Ε. από εισαγωγές από την Κίνα, τη Ρωσία και τον Καναδα. Είναι μια επένδυση που θα αναβαθμίσει τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά» επισημαίνει ο πρωθυπουργός.
Το τρίτο επενδυτικό σχέδιο είναι της αμερικανικής εταιρείας Chevron, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων. «Ο επιχειρηματικός αυτός κολοσσός εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνα εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως τα δυτικά της Κρήτης. Είναι μια σημαντική εξέλιξη που εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για την ενεργειακή μας αυτονομία και τη μείωση του ενεργειακού κόστους, με την έρευνα να συνοδεύεται από παράλληλες πρωτοβουλίες για μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή εξερεύνησης» υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «η παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών στη ελλαδική επικράτεια, της ExxonMobiL και τώρα της Chevron, ενισχύει την πεποίθηση πως η χώρα μας μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και να γίνει τα επόμενα χρόνια μια δυναμική εξαγωγική οικονομία στον τομέα της ενέργειας, τόσο στις ΑΠΕ όσο και στο φυσικό αέριο».
Στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται και στη μείωση ή κατάργηση 6 βασικών προμηθειών που εισέπρατταν οι τράπεζες από φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω web-banking και mobile-banking.
Διαβεβαιώνει ακόμη πως «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να ξανασυμβεί το περιστατικό με το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, το οποίο, είπε ανέδειξε τη σημαντική ταλαιπωρία, που υφίστανται ασφαλισμένοι με σοβαρές ασθένειες». Δίνει επιπλέον έμφαση στην κατάργηση των 392 Υποθηκοφυλακείων της χώρας με την έναρξη της λειτουργίας και του Κτηματολογικού Γραφείου Δωδεκανήσου σημειώνοντας ότι «πλέον, οι πολίτες θα χρησιμοποιούν μία και μοναδική δημόσια υπηρεσία για κάθε συναλλαγή ακινήτου σε όλη την Ελλάδα: τα Κτηματολογικά Γραφεία, στα οποία το 90% των πράξεων γίνεται ψηφιακά».