Σε τροχιά πλήρους ψηφιοποίησης μπαίνει η δημόσια διοίκηση, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού «νέφους δεδομένων», που θα επιτρέπει την παρακολούθηση των υπηρεσιακών μεταβολών, των αναγκών και των ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού σε πραγματικό χρόνο ανά πάσα στιγμή.
Κεντρικός πυλώνας αυτής της μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία «Ψηφιακού Φακέλου Δημόσιου Υπαλλήλου», ο οποίος θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο. Πρόκειται για μια νέα ψηφιακή ταυτότητα κάθε υπαλλήλου, όπου θα αποτυπώνονται ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα, υπηρεσιακές επιδόσεις, μετακινήσεις, και η πορεία έως τη συνταξιοδότηση. Και αυτό θα γίνει σε πρώτη φάση για κάθε έναν από τους 205.242 εργαζόμενους ως πολιτικό προσωπικό, οι οποίοι είναι άλλωστε και υπόχρεοι προς αξιολόγηση και θα ακολουθήσουν οι 154.627 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.
Άμεσες προσλήψεις και ακριβής εικόνα της διοίκησης
Με το νέο πληροφοριακό σύστημα HRMS (Human Resources Management System) που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος σε αγαστή συνεργασία με την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, αλλάζει ριζικά η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο. Ειδικότερα η άμεση πρόσβαση σε επικαιροποιημένα στοιχεία επιτρέπει στην Ανεξάρτητη Αρχή του ΑΣΕΠ να εντοπίζει αυτόματα τις κενές θέσεις, επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο αισθητά τις διαδικασίες προσλήψεων και αναπληρώσεων. Παράλληλα, η πρόβλεψη μαζικών συνταξιοδοτήσεων σε συγκεκριμένες υπηρεσίες γίνεται πιο ακριβής, εξασφαλίζοντας έγκαιρο σχεδιασμό για την αντικατάσταση με νέους.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιολόγηση των προσόντων και της πορείας των δημοσίων υπαλλήλων: από την κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων ή διδακτορικών, μέχρι την αναλογία φύλου σε θέσεις ευθύνης. Τα δεδομένα θα παρέχουν παράλληλα πολύτιμη δημογραφική και διοικητική εικόνα για τον πληθυσμό του Δημοσίου σε εθνικό επίπεδο.
Η βάση για τη νέα ψηφιακή εποχή χτίζεται μέσα από την υπάρχουσα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Απογραφής. Από εκεί θα αντληθούν τα απαραίτητα δεδομένα που θα τροφοδοτήσουν το νέο σύστημα: προσωπικά στοιχεία, προσόντα, μεταβολές, στοιχεία εκπαίδευσης κ.ά. Για να υποστηριχθεί η ομαλή μετάβαση, το υπουργείο έχει σχεδιάσει εντατικό πρόγραμμα κατάρτισης των στελεχών που θα κληθούν να διαχειριστούν το νέο ψηφιακό περιβάλλον. Στόχος είναι οι δημόσιες υπηρεσίες να αποκτήσουν ψηφιακές υποδομές επιπέδου Ε.Ε., ενισχύοντας την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα τους.
Το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης
Η μετάβαση στο νέο σύστημα έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Έως τα τέλη Μαΐου, θα έχουν ολοκληρωθεί τα Ψηφιακά Οργανογράμματα και τα Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας. Τον Ιούνιο θα προχωρήσουν οι επικαιροποιήσεις στοιχείων θέσεων και υπαλλήλων, ενώ έως τον Ιούλιο θα έχουν εισαχθεί στο σύστημα και τα εκπαιδευτικά προσόντα. Τελικός στόχος είναι η διαμόρφωση ενός πλήρως ενημερωμένου Ψηφιακού Φακέλου για κάθε δημόσιο υπάλληλο, επιτρέποντας στη διοίκηση να έχει συνολική εικόνα για την πορεία του κάθε στελέχους, από την πρόσληψη έως τη συνταξιοδότηση. Κι όλα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
newsbeast.gr