Το πλαίσιο για την οριοθέτηση των οικισμών με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, επιχειρεί να θεσμοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) με Προεδρικό Διάταγμα που έχει υπογραφεί και τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι παρατηρήσεις του ΣτΕ
Όπως προκύπτει από δηλώσεις του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού, Ευθύμη Μπακογιάννη, η κυβέρνηση σεβόμενη τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που θεωρεί ότι οι επεκτάσεις των οικισμών με αποφάσεις των νομαρχών τη δεκαετία του 1980 ήταν παράνομες, προωθεί ένα πλαίσιο βάσει του οποίου, σε αρκετές περιπτώσεις, τμήματα που έως πρόσφατα θεωρούνταν εντός οικισμού θα βγουν εκτός.
Αυτό συνιστά (για άλλη μια φορά) άνιση μεταχείριση ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων αφού όποιος πρόλαβε να κτίσει πιθανότατα θα αποφύγει τις επιπτώσεις, ενώ όποιος δεν το έπραξε, εφόσον εν τέλει το ακίνητο του βγει εκτός οικισμού, θα στερηθεί τη δυνατότητα δόμησης, παρά τις προσδοκίες κατά την αγορά του και το κόστος που επωμίστηκε.
Σημειώνεται ότι οι τελικές αποφάσεις για τα όρια των οικισμών θα ληφθούν με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) ή σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. Ρέθυμνο, Πήλιο) με αυτοτελείς μελέτες που έχουν δρομολογηθεί.
Τρεις ζώνες
Βάσει των όσων είπε ο κ. Μπακογιάννης με το Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΝ για τους οικισμούς θα αναγνωρίζονται τρεις ζώνες: Η ζώνη Α που περιλαμβάνει τον ιστορικό πυρήνα του οικισμού που είχε δημιουργηθεί προ το 1923. Για τον καθορισμό του θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες του 1939 ή 1945, όπου υπάρχουν και οι ζώνες Β και Β1. Η Β αφορά το συνεκτικό τμήμα του οικισμού και η Β1 το διάσπαρτο που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ 1923 και 1983 με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1983.
Παρά τις αρχικές προθέσεις του ΥΠΕΝ δεν δύναται να περιληφθούν στα όρια των οικισμών οι περιοχές που είχαν εντάξει οι νομάρχες, παρότι πολλές από αυτές έχουν δομηθεί. Το ΥΠΕΝ σε ένα αρχικό ΠΔ για την οριοθέτηση των οικισμών που δεν έγινε δεκτό από το ΣτΕ είχε συμπεριλάβει ζώνη Γ για αυτές τις περιοχές και οι οποίες τώρα, όπως παραδέχτηκε και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού, πλέον αποτελούν «γκρίζες ζώνες».
Είναι δε αρκετοί οι πολεοδόμοι που θεωρούν ότι οι αποφάσεις των νομαρχών τότε ήταν αυθαίρετες και εν πολλοίς είχαν «ξεχειλώσει» τα όρια των οικισμών και αυτή την άποψη έχει υιοθετήσει το ΣτΕ.
Η ζώνη Γ’
Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη η ζώνη Γ μπήκε από το ΥΠΕΝ με το σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εμπράγματα δικαιώματα εντός σχεδίου και να έρχεται μια επόμενη ρύθμιση και να τα βγάζει εκτός, ωστόσο, το υπουργείο υποχρεούται να συμμορφωθεί με το ΣτΕ.
Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι, όπως επίσης είπε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας (εφόσον βεβαίως το επιτρέψει το ΣτΕ) να δώσει τη δυνατότητα οι περιοχές αυτές που τίθενται εκτός ορίων οικισμών να αποτελέσουν Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων (ΠΕΧ). Να πάρουν δηλαδή χρήσεις και να τους δοθεί μια αρτιότητα μεταξύ 2 και 4 στρεμμάτων υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν «πρόσωπο» στο δρόμο.
Με άλλα λόγια αυτή η περι οικιστική περιοχή δεν θα αντιμετωπίζεται ως εκτός σχεδίου ώστε για να δομηθεί ένα οικόπεδο να χρειάζονται 4 στρέμματα, αλλά δεν είναι και εντός σχεδίου με δυνατότητα δόμησης σε 300 και 500 τ.μ.
naftemporiki.gr