ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής μαζική ψηφιακή κατάρρευση: Επεσαν τα συστήματα σε αεροπορικές, ΜΜΕ, τράπεζες λόγω προβλήματος της Microsoft

0

Μεγάλες τράπεζες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μεγάλα προβλήματα στα ψηφιακά τους συστήματα.

Και αυτό λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάποια συστήματα της Μicrosoft.

Aεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, μεγάλα ΜΜΕ όπως το βρετανικό Sky News, σιδηροδρομικές και άλλες μικρότερες εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα στα συστήματά τους.

Καθηλώνονται τα αεροπλάνα των United, Delta και American Airlines

Η United, η Delta και η American Airlines - οι οποίες εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες - εξέδωσαν «παγκόσμια στάση εδάφους» για όλες τις πτήσεις τους.

Οι πτήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα θα συνεχιστούν, αλλά καμία άλλη πτήση δεν θα απογειωθεί προς το παρόν.

Η FAA κάλεσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να ενημερώσουν τους πιλότους που βρίσκονται στον αέρα ότι οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν επί του παρόντος προβλήματα επικοινωνίας. Καμία πτήση της American, της United ή της Delta δεν θα απογειωθεί.

Προβλήματα και στη Ryanair

H Ryanair αναφέρει ότι αντιμετωπίζει «πιθανές διαταραχές σε όλο το δίκτυο» - οι οποίες, όπως λέει, οφείλονται σε διακοπή λειτουργίας από τρίτο μέρος .

Η αεροπορική εταιρεία συμβουλεύει όσους ταξιδεύουν σήμερα να ελέγχουν την εφαρμογή της Ryanair για ενημερώσεις σχετικά με την πτήση τους.

Το πρόβλημα της Microsoft

Η Microsoft, τα συστήματα της οποίας φαίνεται ότι είναι αυτά που έχουν υποστεί το πρόβλημα με συνέπεια την κατάρρευση των συστημάτων τραπεζών, αεροπορικών, σιδηροδρομικών εταιρειών κλπ παγκοσμίως, δηλώνει ότι λαμβάνει «μέτρα», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Αναφέρει ακόμη ότι η διακοπή λειτουργίας της ξεκίνησε περίπου στις 18:00 ET.

Η εταιρεία λέει ότι διερευνά ζητήματα με τις υπηρεσίες cloud στις ΗΠΑ και ένα ζήτημα που επηρεάζει αρκετές από τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της.

Αρκετά αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες έχουν αναφέρει προβλήματα με τα συστήματα πληροφορικής τους, αναφέρει το BBC.

"Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης", αναφέρει η Microsoft σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Προβλήματα σε όλο τον κόσμο και σε διάφορες εταιρείες

Το αεροδρόμιο του Βερολίνου δημοσίευσε στο Χ την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας ως τις 11:00 ώρα Ελλάδας λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα πληροφορικής.

Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου σε ανακοίνωσή της στο Χ ενημέρωσε τους επιβάτες ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στο check -in λόγω τεχνικού προβλήματος.

Τεχνική βλάβη στο σύστημα πληροφορικής επηρεάζει τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων και εταιρειών σε πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Τουρκία και η Ισπανία.

Στην Ισπανία, έχει αναφερθεί «συμβάν» σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

«Εργαζόμαστε για να το λύσουμε το συντομότερο δυνατό. Εν τω μεταξύ, οι λειτουργίες συνεχίζονται με χειροκίνητα συστήματα», αναφέρει ο ισπανικός αερολιμενάρχης.

Επεσε το βρετανικό Sky News!

Το βρετανικό Sky News, ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, δεν μπορούσε σήμερα να εκπέμψει το πρόγραμμά του.

«Το Sky News δεν είναι σε θέση να μεταδώσει απευθείας τηλεοπτικό πρόγραμμα σήμερα το πρωί, δηλώνοντας αυτή τη στιγμή στους τηλεθεατές ότι ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του δικτύου Ντέβιντ Ρόουντζ στην πλατφόρμα Χ.

Προβλήματα και στη λειτουργία ενημέρωσης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου συγκαταλέγεται μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την παγκόσμια διακοπή λειτουργίας των συστημάτων πληροφορικής σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα αντιμετωπίζει προβλήματα κάποιο κανάλι του που μεταδίδει ειδήσεις και χρηματιστηριακά νέα.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του χρηματιστηρίου νωρίς σήμερα το πρωί αναφέρεται ότι διερευνάται τεχνικό ζήτημα.

Η ανακοίνωση ανέφερε: «Η υπηρεσία ειδήσεων RNS αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα 3ου μέρους, το οποίο εμποδίζει τη δημοσίευση ειδήσεων στη διεύθυνση www.londonstockexchange.com. Οι τεχνικές ομάδες εργάζονται για την αποκατάσταση της υπηρεσίας. Άλλες υπηρεσίες σε ολόκληρο τον Όμιλο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά».

Προβλήματα και στα δρομολόγια των τρένων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα τρένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και γι αυτό ενημέρωσαν τους επιβάτες ότι πρέπει να αναμένουν καθυστερήσεις.

Οι Southern, Thameslink, Gatwick Express και Great Northern - και οι τέσσερις εταιρείες της Govia Thameslink Railway - δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα.
«Δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα διαγράμματα των δρομολογίων σε ορισμένες τοποθεσίες, γεγονός που οδηγεί σε πιθανές βραχυπρόθεσμες ακυρώσεις, ιδίως στα δίκτυα Thameslink και Great Northern.

«Επιπλέον, επηρεάζονται και άλλα βασικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών μας για τις πληροφορίες των επιβατών σε πραγματικό χρόνο.
Θα παρέχουμε πρόσθετες ενημερώσεις όταν μπορούμε».

Εκτός δικτύου σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας στην Αγγλία

Την ίδια ώρα, σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας που χρησιμοποιείται από γιατρούς στην Αγγλία βρίσκεται εκτός δικτύου, αναφέρουν σε αναρτήσεις τους σήμερα στην πλατφόρμα X υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Εκτεταμένα προβλήματα στην Αυστραλία

"Ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη" επηρεάζει δεκάδες επιχειρήσεις στην Αυστραλία -- από τράπεζες, εταιρίες τηλεπικοινωνιών ως μέσα ενημέρωσης-- και φαίνεται πως συνδέεται με προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, δήλωσε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, η βλάβη επηρεάζει πολλές τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

"Έχω ενημερωθεί για μια μεγάλης κλίμακας τεχνική βλάβη που επηρεάζει αριθμό επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε όλη την Αυστραλία σήμερα το απόγευμα", επεσήμανε μέσω Χ η Μισέλ ΜακΓκίνες, της αυστραλιανής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας.

"Οι τρέχουσες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η βλάβη αυτή συνδέεται με τεχνικό πρόβλημα της πλατφόρμας λογισμικού που χρησιμοποιούν οι εταιρείες που έχουν επηρεαστεί", πρόσθεσε η ίδια.

Εξάλλου η ΜακΓκίνες τόνισε ότι "δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υπονοούν ότι πρόκειται για περιστατικό συνδεόμενο με την κυβερνοασφάλεια".

Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ABC ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει "μεγάλη τεχνική βλάβη", χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Από την πλευρά της, η Crowdstrike αναφέρει σε προηχογραφημένο μήνυμά της ότι είναι ενήμερη για αναφορές περί προβλήματος στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft που συνδέονται με τον αισθητήρα της Falcon.

Προβλήματα και στην Ολλανδία

Το αεροδρόμιο Σίπχολ στην Ολλανδία --ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης- ανέφερε ότι έχει επίσης επηρεαστεί από την παγκόσμια τεχνική βλάβη, σημειώνοντας ότι οι επιβάτες που είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν σήμερα θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την αεροπορική τους εταιρεία.

«"Η βλάβη έχει επηρεάσει τις πτήσεις από και προς το Σίπχολ», εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου, προσθέτοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσες πτήσεις αφορά το πρόβλημα.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ