ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

“Η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα” – Ο Elon Musk προειδοποιεί

0

 Ο Elon Musk, ο πλουσιότερος επιχειρηματίας του πλανήτη, έθιξε για άλλη μια φορά το θέμα της πληθυσμιακής κατάρρευσης με αφορμή τα ανησυχητικά νούμερα της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X έγραψε:

    Σχεδόν διπλάσιοι άνθρωποι πέθαναν σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

Η ανάρτηση του Musk έγινε ως απάντηση σε ένα post που επισημαίνει τα νεότερα ζοφερά στατιστικά για τη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως τη “μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα”. Το συγκεκριμένο post αναφέρει:

    Η ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Νέα στοιχεία προβλέπουν ότι ο πληθυσμός της θα μειωθεί απότομα έως και 25% έως το 2070, πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 4%.

    Το 2022, η χώρα κατέγραψε λιγότερες από 77.000 γεννήσεις, τις χαμηλότερες εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 140.000.

    Οι οικονομικές προκλήσεις, οι χαμηλοί μισθοί και η υψηλή ανεργία έχουν οδηγήσει πολλούς νέους Έλληνες στο εξωτερικό, επιδεινώνοντας την κρίση.

    Ο δείκτης γονιμότητας της Ελλάδας είναι πλέον μόλις 1,32 γεννήσεις ανά γυναίκα, οδηγώντας σε γήρανση του πληθυσμού.

    Η κυβέρνηση έχει εισαγάγει φορολογικά κίνητρα και μέτρα στήριξης της οικογένειας για την καταπολέμηση της τάσης, με τους αξιωματούχους να την αποκαλούν «τη μεγαλύτερη απειλή της χώρας».

Οι εν λόγω αναρτήσεις ακολουθούν παρακάτω:


Η λεγόμενη πληθυσμιακή κατάρρευση μπορεί να γίνει εξαιρετικά σοβαρή λόγω της εκθετικής της φύσης, όταν περάσει το «σημείο χωρίς επιστροφή». Καθώς τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται και τα ποσοστά θανάτων αυξάνονται, ο πληθυσμός συρρικνώνεται με ολοένα και επιταχυνόμενο ρυθμό. Αυτό δημιουργεί έναν βρόχο ανατροφοδότησης: λιγότεροι νέοι άνθρωποι σημαίνει λιγότεροι μελλοντικοί γονείς, μειώνοντας περαιτέρω τα ποσοστά γεννήσεων.

Επιπλέον, το συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό δυσκολεύεται να υποστηρίξει τον πλέον γηραιότερο πληθυσμό, οδηγώντας σε οικονομική πίεση και μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών, γεγονός που μπορεί να αποθαρρύνει περαιτέρω την ανάπτυξη της οικογένειας. Καθώς αυτές οι πιέσεις εντείνονται, η αναστροφή της κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, οδηγώντας ενδεχομένως σε μη αναστρέψιμη δημογραφική, οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

Για την ιστορία και σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, ο Musk έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του PayPal, διαμορφώνοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε συναλλαγές μέσω του διαδικτύου. Παράλληλα, ίδρυσε την SpaceX που είναι η κορυφαία εταιρεία στο χώρο της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, πραγματοποιώντας αποστολές για τη NASA και έχοντας το τεράστιο δίκτυο δορυφορικού διαδικτύου παγκόσμιας εμβέλειας Starlink. Φυσικά, είναι ευρέως γνωστός ως επικεφαλής της Tesla, η οποία έχει αλλάξει το χώρο των αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις ηλεκτρικές της προτάσεις και την εξέλιξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, ενώ αναπτύσσει ταυτόχρονα και έναν από τους πιο εντυπωσιακούς στόλους ρομπότ.

Συγχρόνως, είναι και ο ιδρυτής της The Boring Company που ασχολείται με την κατασκευή τούνελ στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και συνιδρυτής της Neuralink, μια ακόμη εταιρεία του που καταπιάνεται με τεχνολογίες αιχμής, αφού αναπτύσσει διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή. Πρόσφατα ο Musk ξεκίνησε και την xAI, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει τα δικά της AI μοντέλα. Η εντυπωσιακή λίστα των εταιρειών του ολοκληρώνεται με το Twitter, το πασίγνωστο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που ο Musk αγόρασε για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, μεταμορφώνοντάς το σταδιακά στο X.

unboxholics.com

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ