ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Τυφλοί ή ακρωτηριασμένοι 1.500 μαχητές της Χεζμπολάχ μετά τις εκρήξεις των βομβητών

0

Εκτός μάχης -είτε έχοντας ακρωτηριαστεί είτε χάνοντας την όρασή τους- τέθηκαν 1.500 μαχητές της Χεζμπολάχ ύστερα από την ισραηλινή επίθεση στους βομβητές, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters.

Ωστόσο, και παρότι αυτό συνιστά μεγάλο πλήγμα, αντιπροσωπεύει ένα μικρό και μόνο τμήμα της ισχύος της Χεζμπολάχ, που σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κογκρέσου αριθμεί 40.000-50.000 μαχητές. Με τον ίδιο τον ηγέτη της (Νασράλα) να ανεβάζει τον αριθμό στους 100.000.

Από τον Οκτώβριο, όταν η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυρά εναντίον του Ισραήλ σε υποστήριξη της Χαμάς στη Γάζα, έχει ανακατανείμει τους μαχητές σε περιοχές του μετώπου στον νότο, περιλαμβανομένων ορισμένων από τη Συρία, δήλωσαν οι τρεις πηγές.

«Φορτώνει» επίσης ρουκέτες στον Λίβανο με γρήγορους ρυθμούς, προβλέποντας παρατεταμένη σύγκρουση, δήλωσαν οι ίδιες πηγές στο Reuters.

Πολλά από τα όπλα της είναι ιρανικά, ρωσικά ή κινεζικά μοντέλα.

Ανυπέρβλητος εχθρός

Ο Αντρέας Κριγκ, λέκτορας στο International Strategic Studies του King’s College του Λονδίνου, δήλωσε πως ενώ οι επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ έχουν διαταραχθεί από τις επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας, η δικτυακή οργανωτική δομή της Χεζμπολάχ τη βοήθησε να δημιουργήσει μια εξαιρετικά ανθεκτική δύναμη. Σύμφωνα με τον Κριγκ, η Χεζμπολάχ «είναι ο πιο ανυπέρβλητος εχθρός που αντιμετώπισε ποτέ το Ισραήλ στο πεδίο της μάχης, όχι από άποψη μελών και τεχνολογίας αλλά ανθεκτικότητας».

Η ευέλικτη αλυσίδα διοίκησης της Χεζμπολάχ, μαζί με το εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων της και ένα τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων και όπλων το οποίο ενίσχυσε στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, τη βοηθούν να αντεπεξέρχεται σε άνευ προηγουμένου ισραηλινά πλήγματα, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν για τις επιχειρήσεις της λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης.

«Αντικατάσταση» του Ακίλ

Η επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβανομένης της στοχοποίησης υψηλόβαθμων διοικητών και της πυροδότησης παγιδευμένων βομβητών και ασυρμάτων, έχει κλονίσει την ισχυρή λιβανέζικη σιιτική μαχητική οργάνωση. Οπως βεβαίως και η εξόντωση του Ακίλ.

Όμως δύο από τις πηγές που γνωρίζουν για τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ δήλωσαν πως η οργάνωση έσπευσε να διορίσει αντικαταστάτες για τον Ακίλ και τους άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που σκοτώθηκαν στο αεροπορικό πλήγμα της Παρασκευής στα νότια προάστια της Βηρυτού. Άλλωστε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Νασράλα δήλωνε μόλις την 1η Αυγούστου σε ομιλία του ότι η οργάνωση συμπληρώνει γρήγορα τα κενά όποτε σκοτώνεται ένας ηγέτης.

Πύραυλοι ακριβείας και σταθερά τηλέφωνα

Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Το Ισραήλ σκότωσε άλλον έναν ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ, τον Ιμπραήμ Κουμπάισι, χθες, Τρίτη. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ έδειξε την ικανότητά της να συνεχίζει τις επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας εκατοντάδες ρουκέτες προς την κατεύθυνση του Ισραήλ στις βαθύτερες επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει ποτέ.

Η οργάνωση δεν έχει πει ακόμη αν έχει εκτοξεύσει οποιαδήποτε από τις πιο ισχυρές κατευθυνόμενες ρουκέτες ακριβείας που έχει στο οπλοστάσιό της, όπως ο Fateh-110, ένας ιρανικής κατασκευής βαλλιστικός πύραυλος με βεληνεκές 250-300 χλμ. Ο Fateh-110 της Χεζμπολάχ φέρει κεφαλή 450-500 κιλών, σύμφωνα με εργασία που δημοσιοποιήθηκε από το Center for Strategic and International Studies στην Ουάσινγκτον.

Επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ είναι πιθανές επειδή η αλυσίδα διοίκησης συνέχισε να λειτουργεί παρά το σύντομο διάστημα σύγχυσης που προκάλεσε η πυροδότηση βομβητών και ασυρμάτων, δήλωσε μία από τις πηγές, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας.

Οι τρεις πηγές δήλωσαν πως η ικανότητα της Χεζμπολάχ να επικοινωνεί υποστηρίζεται από ένα εξειδικευμένο δίκτυο σταθερών τηλεφωνικών γραμμών -το οποίο έχει χαρακτηρίσει κρίσιμης σημασίας για τις επικοινωνίες της και που συνεχίζει να λειτουργεί- καθώς και από άλλες συσκευές.

Πολλοί από τους μαχητές της έφεραν παλαιότερα μοντέλα βομβητών, για παράδειγμα, που δεν επηρεάστηκαν από την επίθεση της περασμένης εβδομάδας.

Η Χεζμπολάχ ενέτεινε τη χρήση βομβητών αφότου απαγόρευσε στους μαχητές της να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα στο πεδίο της μάχης τον Φεβρουάριο, ως απάντηση στη δολοφονία διοικητών σε πλήγματα.

Αν η αλυσίδα διοίκησης σπάσει, οι μαχητές στην πρώτη γραμμή έχουν εκπαιδευθεί να λειτουργούν σε μικρές, ανεξάρτητες συστάδες που αποτελούνται από λίγα χωριά κοντά στα σύνορα, και μπορούν να πολεμούν τις ισραηλινές δυνάμεις για μακρές περιόδους, δήλωσε η υψηλόβαθμη πηγή.

Η ανθεκτικότητα της Χεζμπολάχ σημαίνει πως οι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει φόβους για έναν παρατεταμένο πόλεμο στον οποίο θα μπορούσαν να συρθούν οι ΗΠΑ, στενός σύμμαχος του Ισραήλ, και το Ιράν — ιδιαίτερα αν το Ισραήλ εξαπολύσει μια χερσαία επιχείρηση στον νότιο Λίβανο και «βαλτώσει» σ’ αυτή.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ