ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δεν θα αφήσουμε αναπάντητα τα εγκλήματα του Ισραήλ

0

Μήνυμα ότι θα προβεί σε αντίποινα για τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα στέλνει η Τεχεράνη, η οποία πάντως έως τώρα δεν έχει «απαντήσει» ούτε στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός της.

«Το Ιράν δεν αφήσει τις εγκληματικές ενέργειες του Ισραήλ αναπάντητες», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Ιρανικού ΥΠΕΞ, Νάσερ Καναάνι, αναφερόμενος στη δολοφονία τόσο του Νασράλα όσο και του αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.

Ο Αμπάς Νιφορουσάν, διοικητής των ειδικών δυνάμεων Quds (του βραχίονα που αναλαμβάνει τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό), σκοτώθηκε στην ίδια επίθεση της περασμένης Παρασκευής, στην οποία έπεσε νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Από εκείνη την ημέρα όλοι περιμένουν να δουν πώς θα απαντήσει το Ιράν.

Λεπτές ισορροπίες

Η δολοφονία του Νασράλα είναι εξίσου μεγάλο πλήγμα για το Ιράν – το οποίο και κήρυξε 5νθημερο πένθος. Έχει επίσης λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης, κρύβοντας τον ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμανεΐ. Το Ιράν έχει μία ομάδα βαριά οπλισμένων πολιτοφυλακών γύρω από τη Μέση Ανατολή, τον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης». Εκτός από τη Χεζμπολάχ, έχει τους Χούθι στην Υεμένη και πολλές ομάδες στη Συρία και το Ιράκ.

Θα μπορούσε κάλλιστα να ζητήσει από αυτές τις ομάδες να εντείνουν τις επιθέσεις τους τόσο στο Ισραήλ όσο και στις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, έως ότου εκείνο προετοιμάσει τη δική του απάντηση.

Πιθανότατα θα θελήσει η απάντηση αυτή να στείλει από τη μία μήνυμα, χωρίς από την άλλη να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει, εκτιμούν αναλυτές που μίλησαν στο BBC. Παρόλα αυτά στην Τεχεράνη έχουν αρχίσει να έρχονται στο προσκήνιο φωνές που ζητούν η χώρα να ακολουθήσει τον δρόμο της… πυρηνικής αποτροπής.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ