ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι θα κάνουν το «προξενιό» της Ευρώπης με τον Τραμπ

0

Πριν από έναν μήνα ο Βίκτορ Όρμπαν, οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στη Βουδαπέστη, δήλωνε ότι θα άνοιγε σαμπάνιες αν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδιζε τις εκλογές στην Αμερική.

Κάποιοι στις Βρυξέλλες μίλησαν τότε για μια νέα πρόκληση από τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Τώρα, ωστόσο, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναγκαστούν να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και να αξιοποιήσουν τον Όρμπαν σαν… προξενητή για μια συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τραμπ.

Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι ο Όρμπαν είναι ο «άνθρωπος του Τραμπ» στην Ευρώπη. Όσο κι αν η στενή σχέση του Όρμπαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τα βέτο του κατά της χρηματοδότησης της Ε.Ε. στην Ουκρανία δεν τον καθιστούν «αξιόπιστο πρεσβευτή» για μεγάλο μέρος των «27».

Τον τίτλο της «προξενήτρας» προς τον Τραμπ διεκδικεί, πάντως, και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, που επίσης διατηρεί στενές σχέσεις με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ. Η Μελόνι διατηρεί ισχυρή σχέση με την αμερικανική δεξιά και κυρίως με τον Έλον Μασκ – το «δεξί χέρι» του Τραμπ. Ο Μασκ έχει πάει αρκετές φορές στο πρωθυπουργικό Παλάτσο Κίτζι στη Ρώμη ως επίτιμος καλεσμένος.

«Ο Μασκ είναι μια προστιθέμενη αξία για εμάς και βασικός συνομιλητής» έχει πει η Μελόνι. «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε» είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός στη Βουδαπέστη, βλέποντας τους περισσότερους συναδέλφους της να έχουν φορέσει «μαύρες πλερέζες», λόγω Τραμπ.

Ειδικά, οι ηγέτες των δύο σημαντικότερων χωρών της Ε.Ε., της Γερμανίας και της Γαλλίας, Όλαφ Σολτς και Εμ. Μακρόν, βλέπουν ότι ο ερχομός του Τραμπ θα επιδεινώσει την εσωτερική πολιτική κρίση.

Υπό προθεσμία

Ο Όλαφ Σολτς είναι πλέον καγκελάριος υπό προθεσμία… μηνών, ηγούμενος μιας ετοιμόρροπης κυβέρνησης μειοψηφίας.

Ο Μακρόν επίσης είναι πρόεδρος που κυβερνά όλο και πιο απομονωμένος. Με τον κίνδυνο, μάλιστα, να αποχαιρετήσει και αυτός το Μέγαρο των Ηλυσίων, πριν από τη φυσική λήξη της δεύτερης θητείας του το 2027.

Οι δύο ηγέτες του πάλαι ποτέ πανίσχυρου γαλλο-γερμανικού άξονα βλέπουν ότι με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο το παιχνίδι είναι πολύ πιο περίπλοκο. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει ήδη ανακοινώσει την αύξηση των δασμών κατά 10% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα – κάτι που θα μπορούσε να πλήξει άσχημα την ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως τις χώρες εξαγωγής: τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Είμαστε σε μια βάρκα που πρόκειται να αντιμετωπίσει μια τεράστια καταιγίδα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ», όπως γράφει η Le Monde.

Ευρώπη – MΕGA

Στη σύνοδο κορυφής στη Βουδαπέστη, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσπάθησαν, βέβαια, να βρουν τρόπους να κάνουν την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική και ανεξάρτητη.

Ο τίτλος της συνόδου που επιλέχθηκε από την ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., με βάση το μότο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, δεν ήταν ποτέ πιο ταιριαστός: «Κάνουμε την Ευρώπη Μεγάλη Ξανά» (Make Europe Great Again).

Όλοι οι Ευρωπαίοι συμφωνούν βέβαια στο «MEGA». Μόνο που οι διαφορές είναι μεγάλες στο πώς θα προετοιμαστεί η οικονομία της γηραιάς ηπείρου για το μέλλον.

Διαφωνίες για τα ευρωομόλογα

Η βάση για τη συζήτηση παραμένει η έκθεση του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μόνο που δεν συμφωνούν και οι «27».

Η Γερμανία, για παράδειγμα, απορρίπτει μετά βδελυγμίας κάθε σκέψη για έκδοση κοινού χρέους για την άμυνα και την ανάπτυξη.

Πώς αλλιώς, όμως, θα βρεθούν τα χρήματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.; Πρέπει να κινητοποιηθούν δημόσια και ιδιωτικά κονδύλια για τις απαραίτητες επενδύσεις, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της συνόδου της Βουδαπέστης.

Τα κράτη της Ε.Ε. θα πρέπει να διαθέτουν επίσης το 3% του ΑΕΠ τους στην έρευνα και την ανάπτυξη έως το 2030.

Απαιτείται επίσης «επείγουσα πρόοδος στην Ένωση των Κεφαλαιαγορών». Χρειάζεται ακόμη να μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια μεταξύ των κρατών της Ε.Ε., προκειμένου να δοθούν στις επιχειρήσεις περισσότερες ευκαιρίες να συγκεντρώσουν χρήματα για επενδύσεις.

«Θα αντεπιτεθούμε γρήγορα και θα αντεπιτεθούμε δυνατά» είπε ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε., εν όψει του εμπορικού πολέμου με τον Τραμπ.

«Η Επιτροπή έχει προετοιμάσει ουσιαστικά αντίποινα, ώστε να πιέσουμε τον Τραμπ για μια συμφωνία στον πρώτο γύρο» είπε ο ίδιος διπλωμάτης.

«Οι Βρυξέλλες εκπονούν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που εφαρμοστούν νέοι δασμοί. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη» δήλωσε η Μάρτζορι Χόρλινς του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ.

Το ερώτημα είναι: Υπάρχει χώρος για μια λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης, που να είναι αμοιβαία αποδεκτή; Δεν θα το μάθουμε μέχρι να αναλάβει επισήμως ο Τραμπ τα ηνία του Λευκού Οίκου.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ