Η πιθανότητα τα κρυπτονομίσματα να συμπεριληφθούν σε ένα σύνολο νέων πιθανών εισφορών αλληλεγγύης σε αγαθά και υπηρεσίες που συνδέονται με υψηλές εκπομπές άνθρακα, εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την κλιματική κρίση, έδειξε η νέα έκθεση της ομάδας εργασίας Global Solidarity Levies, όπω ςαναφέρθηκε στην COP29.
Η ιδέα των «εισφορών αλληλεγγύης» έχει ορισμένους ισχυρούς υποστηρικτές, ανάμεσά τους ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μια Μότλεϊ, πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα, διερευνά χρήσιμα πεδία στα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αυτές οι εισφορές.
Τα κρυπτονομίσματα (Crypto) είναι γνωστά για το ότι απαιτούν τη χρήση ιδιαίτερα μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας – σύμφωνα με μια εκτίμηση, η διαδικασία της εξόρυξης bitcoin αντιπροσώπευε σχεδόν το 1% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας πέρυσι. Η χρέωση μόλις 0,045 δολάρια ανά kWh για την ενέργεια θα αποφέρει 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση της ομάδας εργασίας Global Solidarity Levies.
COP29: Κρυπτονομίσματα και αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης
Η ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τον Γάλλο πρώην διπλωμάτη και νυν διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα, Laurence Tubiana, ο οποίος ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2015, δημιουργήθηκε για να εργαστεί στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Γαλλία, τα Μπαρμπάντος και την Κένυα, με στόχο να ανιχνεύσει καινοτόμες μορφές χρηματοδότησης που θα παράγουν ρευστό χρήμα ώστε να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση.
Άλλες μορφές εισφοράς θα οδηγούσαν ακόμη περισσότερο προς τον «νέο συλλογικό ποσοτικοποιημένο στόχο» για τη χρηματοδότηση για το κλίμα που είναι το βασικό ζήτημα στην Cop29. Για παράδειγμα, η έκθεση διαπίστωσε ότι μια εισφορά στην παραγωγή πλαστικών, που χρεώνεται για την παραγωγή πλαστικών από πολυμερή και όχι από ανακυκλωμένο υλικό, θα απέδιδε περίπου 25-35 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως εάν οριστεί στα 60 έως 90 δολάρια ο τόνος.
Ένας φόρος περιουσίας 2%, όπως αυτός που υποστηρίζει η Βραζιλία, θα απέφερε 200-250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η φορολόγηση των τακτικών επιβατών και των αεροπορικών εισιτηρίων business class θα ήταν επίσης προσοδοφόρα, με δυνατότητα άντλησης έως και 164 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Μια ξεχωριστή έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για τη χρηματοδότηση του κλίματος διαπίστωσε την Πέμπτη ότι οι φτωχές χώρες χρειάζονταν 1 τρισ. δολάρια ετησίως έως το 2030, από τα οποία περίπου τα μισά θα πρέπει να προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, περίπου το ένα τέταρτο από πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης και το υπόλοιπο ποσό από ένα μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων απευθείας από ανεπτυγμένες χώρες, και καινοτόμων μορφών χρηματοδότησης, όπως οι παγκόσμιες εισφορές αλληλεγγύης.
Ωστόσο, αυτές οι εισφορές – μαζί με άλλες πιθανές επιβαρύνσεις, όπως φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών, εισφορές στα ορυκτά καύσιμα και επιβάρυνση στη διεθνή ναυτιλία – εξακολουθούν να είναι απλώς έννοιες και καμία δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή από τις κυβερνήσεις. Υπάρχουν πολλά εμπόδια για την υιοθέτησή τους, μεταξύ άλλων τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όσον αφορά στην αποδοχή επιβολής οποιαδήποτε μορφής παγκόσμιας εισφοράς, από την νέα αμερικανική διοίκηση που θα επιβληθεί στον Λευκό Οίκο, με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα εκτιμάται ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη μη συμμετοχή των ΗΠΑ ως δικαιολογία για τη δική τους αδράνεια.
ot.gr