Για πρώτη φορά από τότε που η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση που τροφοδότησε ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, η Γηραιά Ηπειρος κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους αποθήκευσης για τον επόμενο χειμώνα, γεγονός το οποίο ηματοδοτεί την έναρξη ενός αγώνα δρόμου μέχρι τη στιγμή που θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες υποδομές για υγροποιημένο φυσικό αέριο μετά από έναν χρόνο.
Ενώ η Ευρώπη θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για να περάσει αυτόν τον χειμώνα και οι τιμές έχουν μειωθεί από την αρχή του έτους, ο παγετός και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σαρώνουν τις τελευταίες ημέρες ανατρέπουν την εικόνα προκαλώντας έκδηλη ανησυχία, και για τον επιπλέον λόγο ότι από την 1η Ιανουαρίου οι επιλογές προμηθευτών έχουν περιοριστεί ακόμη περισσότερο, όταν διακόπηκαν οι παραδόσεις ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανία με τη λήξη της σχετικής συμφωνίας, με ορισμένους αναλυτές να εκφράζουν βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ενεργειακό κενό.
Είναι ενδεικτικό ότι τα αποθέματα στο φυσικό αέριο της Ευρώπης εξαντλούνται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2018 καθώς ο ψυχρότερος καιρός αυξάνει τις ανάγκες για θέρμανση.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Gas Infrastructure Europe , το ποσοστό πληρότητας στις αποθήκες υποχώρησε κάτω από το 70% σε σύγκριση με περίπου 86% πριν από ένα χρόνο. Τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι αυτή τη στιγμή 25% χαμηλότερα από το ανώτατο όριο του περασμένου έτους, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ετών.
Για να καλύψει την προβλεπόμενη ζήτηση, η Ευρώπη θα χρειαστεί να εισαγάγει έως και 10 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως — περίπου 10% περισσότερο από το 2024, σύμφωνα με τον Saul Kavonic, ενεργειακό αναλυτή στο MST Marquee στο Σίδνεϊ, που μίλησε στο Bloomberg.
Με λιγότερες επιλογές προμηθευτών για τον επόμενο χειμώνα, η Ευρώπη θα χρειαστεί LNG. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες ποσότητες θα εκλείψουν από την Ασία όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι καταναλωτές στον κόσμο και επιπλέον ότι οι ανταγωνισμός θα αυξήσει τις τιμές για χώρες με πιο φτωχούς πληθυσμούς ενώ ταυτόχρονα θα επιβαρυνθεί η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας η βιομηχανία της οποίας «διψάει» για φυσικό αέριο.
Στα ύψη ήδη οι τιμές στο φυσικό αέριο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τα οποία συνήθως επηρεάζουν επίσης τις ασιατικές τιμές LNG spot, εξακολουθούν να είναι περίπου 45% υψηλότερα από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι και τα συμβόλαια τίθενται σε διαπραγμάτευση σε περίπου τριπλάσια επίπεδα πριν από την κρίση μέχρι στιγμής το 2025.
Οι αυξήσεις των τιμών «θα επιδεινωθούν εάν εξαντληθούν και τα αποθέματα Ασίας-Ειρηνικού, γεγονός που θα οδηγούσε σε ανταγωνισμό για φορτία», προειδοποιεί ο Jason Feer, παγκόσμιος επικεφαλής επιχειρηματικής ευφυΐας στην ενεργειακή χρηματιστηριακή Poten & Partners.
Κερδισμένοι και χαμένοι…
Δεν είναι εύκολο για όλες τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τις βιομηχανίες να βρουν εναλλακτικές λύσεις για το φυσικό αέριο. Ιδιαιτέρως δύσκολο, δε, είναι για τη Γερμανία, η οποία εξαρτιόταν από τη Ρωσία για περισσότερες από τις μισές προμήθειες φυσικού αερίου πριν από την έναρξη του πολέμου.
Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται εύλογα ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός στον οποίο θα υπάρξουν κερδισμένοι και χαμένοι. Οι κατ΄αρχήν χαμένοι θα είναι εκείνοι που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την ικανότητα της Ευρώπης να πληρώσει περισσότερα για το φυσικό αέριο θα είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, με ορισμένα φορτία να εκτρέπονται ήδη για να επωφεληθούν από τους υψηλότερους ναύλους.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει στη Νότια Αμερική, όπου η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας και η Αργεντινή θα μπορούσε να εμπλακεί στον ανταγωνισμό για το LNG για την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης.
Η Αίγυπτος είναι επίσης εκτεθειμένη. Η χώρα εξέπληξε την αγορά πέρυσι όταν από εξαγωγέας LNG μετατράπηκε σε εισαγωγέα καθώς αντιμετώπισε τις καλοκαιρινές διακοπές ρεύματος, με τη ζήτηση να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η χώρα μπορεί να χρειαστεί ακόμα δεκάδες αποστολές φέτος για να επιβιώσει στις υψηλές θερμοκρασίες του επερχόμενο καλοκαιριού.
… και αυτοί που «τρίβουν τα χέρια τους»
Για τους πωλητές LNG, που ήδη αποκομίζουν οφέλη από υψηλότερες τιμές, όλη αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται δημιουργεί ευκαιρίες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παραγωγοί LNG μπορεί να είναι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα και τις εξαγωγές όπως έγινε την πρώτη χρονιά της ενεργειακής κρίσης, το 2022, σύμφωνα με τον Ogan Kose, διευθύνοντα σύμβουλο στην εταιρεία συμβούλων Accenture.
Οι προοπτικές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα ξεκινούν οι νέες εγκαταστάσεις παραγωγής. Πέρυσι, η ανάπτυξη ήταν αμελητέα καθώς η Αίγυπτος σταμάτησε τις εξαγωγές και το νεότερο εργοστάσιο LNG 2 της Ρωσίας στην Αρκτική βρέθηκε κάτω από τις αμερικανικές κυρώσεις, σύμφωνα με τη Laura Page από την εταιρεία ενεργειακών δεδομένων Kpler.
Τα βλέμματα στις ΗΠΑ
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ενδιαφέρον στρέφεται στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο προμηθευτή LNG στον κόσμο που προσπαθεί εδώ και χρόνια να σώσει την Ευρώπη από την ένδεια φυσικού αερίου. Ο ρόλος των ΗΠΑ μπορεί να γίνει ακόμη πιο σημαντικός, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει ήδη εκβιάσει απροκάλυπτα την Ευρώπη με δασμούς εάν δεν αγοράσει περισσότερη αμερικανική ενέργεια.
Φέτος, οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 15%, σύμφωνα με την Kpler, καθώς οι Plaquemines της Venture Global LNG και η επέκταση Corpus Christi της Cheniere Energy αυξάνουν την παραγωγή. Αλλά ο ρυθμός είναι αμφίβολος, καθώς, για παράδειγμα, η Cheniere έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η άνοδος φέτος θα είναι «σχετικά αργή».
Ερωτηματικά για τη Ρωσία
Στη Ρωσία, που εξακολουθεί να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή LNG της Ευρώπης, η εστίαση θα είναι στο εάν η χώρα θα είναι σε θέση να διατηρήσει τις εξαγωγές της μετά την επιβολή νεότερων κυρώσεων από τις ΗΠΑ την Παρασκευή σε δύο μικρότερες εγκαταστάσεις.
Οι δυτικές κυρώσεις έχουν ήδη καταπνίξει το μεγάλο έργο Arctic LNG 2 και έχουν επηρεάσει τον βασικό εξοπλισμό και τις προμήθειες υπηρεσιών, καθυστερώντας την πλήρη ολοκλήρωσή του κατά δύο έως τρία χρόνια.
Ο Τραμπ, ο οποίος έχει εξαγγείλει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα μπορούσε επίσης να αλλάξει τη συνολική προοπτική της αγοράς, ειδικά εάν μια ειρηνευτική συμφωνία περιλαμβάνει το κομμάτι της ενέργειας. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό μέσω της Ουκρανίας θα μπορούσαν τελικά να συνεχιστούν το 2025, σύμφωνα με σημείωμα του Anthony Yuen και άλλων αναλυτών της Citigroup.
Περιθώρια για την Ευρώπη αφήνει η Ασία
Προς το παρόν, η Ασία δημιουργεί μια χαλαρότητα για την Ευρώπη: οι εισαγωγείς LNG της Κίνας μεταπωλούν αποστολές για παράδοση μέχρι τον Μάρτιο και έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τις αγορές από την αγορά spot, όπου οι τιμές είναι αυξημένες.
Οι Ινδοί εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν στραφεί σε φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις, ενώ το Μπαγκλαντές αναγκάστηκε να προσαρμόσει τις προσφορές αγοράς αφού οι τιμές πήταν πολύ υψηλές, ενώ η Αίγυπτος στράφηκε στο πετρέλαιο.
Αν και ο ήπιος καιρός της Ασίας επέτρεψε την προσαρμογή της ζήτησης, οι στενές αγορές αυξάνουν τον κίνδυνο αστάθειας από ακραία καιρικά φαινόμενα ή προβλήματα προσφοράς, όπως έδειξαν πέρσι τα εργοστάσια εξαγωγής από την Αυστραλία στη Μαλαισία.
Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα: από το 2026 και μετά, τα έργα που είχαν καθυστερήσει αναμένεται να ξεκινήσουν επιτέλους την αποστολή καυσίμων. Σε εκείνο το σημείο, οι στενές αγορές θα μπορούσαν να χαλαρώσουν, σύμφωνα με την Jefferies Financial Group.
Επιπλέον 175 εκατομμύρια τόνοι νέων όγκων θα αρχίσουν να φθάνουν έως το 2030, κυρίως από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.
«Εάν ισχύουν τα τρέχοντα σχέδια επέκτασης του LNG, το 2026 θα πρέπει να είναι το φως στο τέλος του τούνελ», δήλωσε στο Bloomberg η Florence Schmit, ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική στη Rabobank.
ot.gr