Χρονιά βεντέμας στο ελαιόλαδο της Κρήτης "δείχνει" προς το παρόν η αρχή της ανθοφορίας, γεγονός που προκαλεί "συναγερμό" στους αγροτικούς φορείς της Κρήτης, με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Σταύρο Γαβαλά, να λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ότι ο μεγάλος στόχος της οργάνωσης αλλά και των άλλων οργανώσεων είναι να ολοκληρώσουν τον φορέα κρητικού ελαιολάδου.
Αν όλα πάνε καλά, η νέα ελαιοκομική περίοδος θα "βρει" την Κρήτη περισσότερο ενωμένη και δυνατή μέσα από τον ενιαίο φορέα κρητικού ελαιολάδου, που θα παρεμβαίνει στην αγορά για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών και της τυποποίησης του πάλαι ποτέ χρυσοφόρου προϊόντος, που μπορεί να ξαναβρεί τις παλιές του ένδοξες εποχές!
Βέβαια, για να έχουμε μια χρονιά καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα μετά την περυσινή καταστροφική χρονιά με τον δάκο και τους μύκητες που προκάλεσαν ζημιές άνω των 100-150 εκατομμυρίων ευρώ για το νησί μας, έχει τεράστια σημασία η σωστή καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Όπως λέει στην εφημερίδα μας ο Σταύρος Γαβαλάς, «η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα είναι πιο όψιμη στο ελαιόλαδο. Και η δική μου άποψη, που θα περάσει από Διοικητικό Συμβούλιο κι εφόσον εγκριθεί θα υποβληθεί ως πρόταση στην Περιφέρεια Κρήτης, είναι να ανοίγουν τα ελαιουργεία ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα και να ξεκινάει πιο νωρίς η συγκομιδή από φέτος και μετά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πιο καλό, φρέσκο και ποιοτικό λάδι βγαίνει όταν ξεκινάμε τη συγκομιδή 15 μέρες νωρίτερα. Λιγότεροι ψεκασμοί, λιγότερα προβλήματα και από τον δάκο. Αλλιώς είναι να μαζέψεις τέλη του Νοέμβρη τις ελιές σου και αλλιώς είναι να μαζέψεις τις ελιές σου αρχές του Οκτώβρη. Δεν αναφέρομαι σε αγουρέλαια. Αλλά αναφέρομαι σε πιο φρέσκα λάδια», εξηγεί ο συνεταιριστής.
Στο σημείο αυτό, ο Σταύρος Γαβαλάς κάνει λόγο για «αυτονόητο ζήτημα» σε ό,τι αφορά την τήρηση των σωστών χρόνων αναμονής για τους ψεκασμούς κατά του δάκου από τους ελαιοπαραγωγούς. «Να τηρούν οι παραγωγοί τους χρόνους με θρησκευτική ευλάβεια. Αυτά είναι θέματα που είναι αυτονόητα και δε νομίζω ότι χρειάζεται καν να τα συζητάμε...».
Αλλά ο Σταύρος Γαβαλάς διευκρινίζει πως πρόκειται για καθαρά προσωπική του άποψη. «Εμείς ως Ένωση Ηρακλείου θα επεξεργαστούμε αυτή την πρόταση. Και αν συμφωνήσει το συμβούλιο θα την καταθέσουμε επίσημα ως οργάνωση στην Περιφέρεια Κρήτης μέσα στις επόμενες ημέρες. Δεν αποφασίζω μόνος μου. Πρέπει να περάσει πρώτα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣΗ όπως καταλαβαίνετε», διευκρινίζει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ.
«Να αναλάβουν τις ευθύνες τους»
«Λέμε και για όσους ασχολούνται με τη δακοκτονία», επισημαίνει επίσης ο Σταύρος Γαβαλάς, «όποιοι είναι αυτοί, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να εκτελέσουνε το έργο. Αλλιώς στο τέλος του χρόνου, που θα κάνουμε τον λογαριασμό, θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Επιτέλους, κάποιοι να λογοδοτήσουν αν δεν πάει καλά η δακοκτονία. Δεν μπορεί ο παραγωγός κάθε χρόνο να χάνει το εισόδημά του και να μη φταίει κανείς γι' αυτό...».
Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, ο Σταύρος Γαβαλάς κάνει λόγο για μια πολύ καλή χρονιά. «Οι περιοχές που έχω επισκεφτεί και έχω περάσει δείχνουν καλά στοιχεία. Ωστόσο είναι ακόμα πολύ πρόωρα να μιλάμε για την τελική κατάληξη. Αλλά, από τα σημερινά στοιχεία, δείχνει καλά η χρονιά. Ας ελπίσουμε ότι θα εξελιχθεί και ανάλογα καλά μέχρι να φτάσουμε και στο στάδιο της συγκομιδής...».
Όσο για τις αισιόδοξες εκτιμήσεις λόγω... κορωνοϊού και αυξημένων αναγκών σε ελαιόλαδο στην Ιταλία και την Ισπανία, ο Σταύρος Γαβαλάς δηλώνει: «Εγώ δεν έχω συγκεκριμένη εικόνα αυτή τη στιγμή. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι φέτος το λάδι θα έχει καλύτερη πορεία, αν καταφέρουν όλες οι Ενώσεις της Κρήτης μαζί να το τυποποιήσουν, ώστε να μη φεύγει το λάδι χύμα στην Ιταλία και τις άλλες χώρες. Να φεύγει τυποποιημένο ως επώνυμο, κρητικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Από 'κει πηγάζει η αισιοδοξία μου εμένα. Από πουθενά αλλού. Δεν ασπάζομαι το επιχείρημα "ο θάνατός σου, η ζωή μου". Δε θέλω να καταστραφεί η Ιταλία για να πλουτίσουμε εμείς, ούτε να καταστραφεί η Ελλάδα για να πλουτίσουν αυτοί».
Έτοιμος αρχές Οκτωβρίου ο φορέας
Στο μεταξύ, προς ολοκλήρωση βρίσκονται και οι διαδικασίες για τον φορέα του κρητικού ελαιολάδου. «Έχουν μπει εκπρόσωποι απ' όλες τις οργανώσεις που μετέχουν στον φορέα. Δυστυχώς ο κορωνοϊός μάς έχει πάει λίγο πίσω όλες τις διαδικασίες. Αλλά αρχές του Οκτώβρη ο φορέας θα είναι έτοιμος και να παρέμβει και να αγοράσει και να τυποποιήσει ελαιόλαδο», όπως εκτιμά προς την εφημερίδα μας ο συνεταιριστής. «Και μόνο η παρουσία του φορέα στην αγορά θα είναι προς όφελος των παραγωγών και του προϊόντος», καταλήγει.
neakriti.gr