Ακόμα και από τον Ιούλιο ξεκίνησε να κάνει τις παραγγελίες του στα φαρμακεία ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, που φέτος δε βλέπουν την ώρα να φτάσουν οι πρώτες παρτίδες των αντιγριπικών εμβολίων στην αγορά, με σκοπό να εμβολιαστούν. Το αντιγριπικό εμβόλιο έχει σώσει ζωές στο παρελθόν, όπως σχολιάζουν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επιστήμονες, που ξεκαθαρίζουν πως δεν έχει καμία σχέση με τον COVID-19, ενώ συστήνουν στους πολίτες φέτος να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό έναν μήνα νωρίτερα. Πάντως, οι πρώτες παρτίδες των αντιγριπικών εμβολίων αναμένονται στα φαρμακεία και της Κρήτης μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Αναλυτικότερα, κάθε ρεκόρ ετοιμότητας έχουν σπάσει φέτος πολλοί Ρεθυμνιώτες, οι οποίοι, στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού, θορυβημένοι ξεκίνησαν να κάνουν τις παραγγελίες τους στα φαρμακεία για τα αντιγριπικά εμβόλια, ακόμα και από τον Ιούλιο.
«Δε χρειάζεται πανικός» συστήνουν οι φαρμακοποιοί, τονίζοντας ότι τα αντιγριπικά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου.
Πρακτικά πάντως, φέτος είναι αδύνατον να τηρηθούν λίστες αναμονής στα φαρμακεία, δεδομένου ότι αναμένεται συγκεκριμένη οδηγία από το υπουργείο Υγείας για τις ομάδες που πληθυσμού που θα πρέπει πρώτες να εμβολιαστούν.
«Ήδη από τον Ιούλιο δεχόμαστε τηλεφωνήματα για να μας πουν οι πελάτες μας ότι θέλουν να τους κρατήσουμε εμβόλια», σχολίασε, μεταξύ άλλων, η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Ευρυδίκη Ψυχαράκη.
Η κ. Ψυχαράκη, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «κάθε χρόνο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα εμβόλια έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παραγγελίας, παράδοσης, παραλαβής και κατ’ επέκταση εμβολιασμού».
Και την ώρα που οι απανωτές επιστημονικές πληροφορίες γύρω από τον κορωνοϊό, τα απτά αποτελέσματα της εποχικής γρίπης και οι υπόλοιπες ιώσεις που οσονούπω θα κάνουν την εμφάνισή τους έχουν οδηγήσει πολλούς πολίτες στο να αναζητούν τρόπους για να προστατευτούν, κάποιοι άλλοι απλά τα ακούνε αδιάφορα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα μας πως δεν πρόκειται ούτε φέτος να εμβολιαστούν.
Στον αντίποδα πάντως, μεγάλος είναι ο αριθμός των Ρεθυμνιωτών που προγραμματίζει τον εμβολιασμό του μόλις ξεκινήσει η εμβολιαστική περίοδος.
Όπως εξηγεί από την πλευρά της η λοιμωξιολόγος του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι αυτές που θα πρέπει και φέτος να εμβολιαστούν πρώτες απ’ όλες, ενώ «εμείς», όπως είπε, «συστήνουμε να εμβολιαστούν επίσης οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που καθημερινά συγχρωτίζονται, όσοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους, όπως επίσης και κάθε πολίτης που το επιθυμεί».
«Ξεκινήστε από τον Οκτώβριο»
Η πρώτη παρτίδα των αντιγριπικών εμβολίων αναμένεται στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου, η δεύτερη στη διάρκεια του Οκτωβρίου και η τρίτη και τελευταία στα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα συστήνει φέτος να ξεκινήσει ο εμβολιασμός ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή από τις αρχές Οκτωβρίου.
«Αυτό το λέμε με τη λογική του να προλάβουμε πιο νωρίς ένα πιθανό κύμα γρίπης, το οποίο θα επιδεινώσει τη νοσηρότητα που υπάρχει ήδη, και άρα θα είναι ένα επιπλέον πρόβλημα. Όχι ότι διασταυρώνεται η κάλυψη για τη γρίπη με την κάλυψη για τον κορωνοϊό. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Όμως υπάρχει η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος γρίπη και να κολλήσει και κορωνοϊό», διευκρίνισε χαρακτηριστικά η λοιμωξιολόγος του ρεθυμνιώτικου νοσοκομείου, Ελένη Ιωαννίδου.
Η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου θα ξεκινήσει τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ φέτος για πρώτη φορά στη μάχη του εμβολιασμού θα ριχτούν και οι φαρμακοποιοί, ώστε να αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η περίπλοκη συνύπαρξη COVID-19 και γρίπης
Φέτος πάντως, λόγω της αυξημένης ζήτησης, το υπουργείο Υγείας έχει παραγγείλει αυξημένο αριθμό εμβολίων, σε σύγκριση με πέρυσι, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Η λοίμωξη με τους ιούς της γρίπης αποτελεί μια από τις συχνότερες λοιμώξεις κατά τους χειμερινούς μήνες και κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 150 ασθενείς καταλήγουν και πολλαπλάσιοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ για επιπλοκές της γρίπης.
Στις ΗΠΑ, περίπου 32.000 με 69.000 άνθρωποι πεθαίνουν από γρίπη κάθε χρόνο.
Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα δεδομένα σχετικά με τη συνύπαρξη της γρίπης και της νόσου COVID-19. Αρχικά, τον Φεβρουάριο, μια σημαντική μερίδα του κοινού θεώρησε ότι και η λοίμωξη COVID-19 «είναι σαν μια γρίπη», αναφέρουν οι καθηγητές, ωστόσο οι επόμενοι πεντέμισι μήνες έδειξαν ότι είναι πολύ πιο θανατηφόρα και λιγότερο προβλέψιμη νόσος από την εποχική γρίπη. Σε αντίθεση με τη γρίπη, η COVID-19 δε φαίνεται να είναι εποχική νόσος, δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων αυτό το καλοκαίρι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.
Αυτό το φθινόπωρο, όμως, για πρώτη φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχή γρίπης εν μέσω μιας άλλης πανδημίας.
Μέχρι τώρα, όπως σημειώνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, παραμένουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πώς η εποχική γρίπη μπορεί να επηρεάσει την πανδημία COVID-19 και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιδεινώσει η συν-λοίμωξη με τη γρίπη την πορεία της COVID-19; Θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από την COVID-19 ο εμβολιασμός κατά της γρίπης; Τα μέτρα που λαμβάνονται για τον έλεγχο της COVID-19 θα ελαττώσουν την επίπτωση της γρίπης;
Δύο, όμως, γεγονότα είναι ξεκάθαρα, όπως τονίζουν οι καθηγητές. Απαιτούνται ταχύτερα και ευρύτερα διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ, δοκιμές για τη διάκριση μεταξύ COVID-19 και γρίπης, οι οποίες έχουν παρόμοια συμπτώματα, τουλάχιστον στην αρχή, αλλά απαιτούν διαφορετικές θεραπείες.
Δεύτερον, μια “κακή” σεζόν γρίπης - λόγω πιο μολυσματικών στελεχών, ανεπαρκών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού ή και τα δύο - σε συνδυασμό με την πανδημία COVID-19 που δε δείχνει σημάδια ύφεσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκορεσμό τα ήδη επιβαρυμένα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και τις ΜΕΘ.
Η διάκριση μεταξύ γρίπης και COVID-19 έχει εξαιρετική σημασία. Ενώ η πορεία της γρίπης είναι ταχεία, η COVID-19 ακολουθεί μια πιο μακρά και απρόβλεπτη πορεία. Η γνώση του αιτίου των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό είναι λοιπόν σημαντική για να ξέρουν οι γιατροί τι να περιμένουν.
Ο εντοπισμός της αιτίας της λοίμωξης βοηθά φυσικά στον καθορισμό της καλύτερης θεραπείας. Αν και η υποστηρικτική θεραπεία για τη γρίπη και την COVID-19 είναι παρόμοιες, οι ειδικές θεραπείες διαφέρουν. Εάν ο ασθενής έχει γρίπη, χορηγείται στοχευμένη αντιιική αγωγή κατά της γρίπης, αλλά η αντιμετώπιση ασθενών με γρίπη σαν να έχουν COVID-19 είναι σπατάλη πόρων και δυνητικά επιβλαβής, όπως υπογραμμίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Επίσης, ορισμένα άτομα με COVID-19 κατά τη διάρκεια της σεζόν της γρίπης, χωρίς να μάθουν γρήγορα ποιο ιό έχουν, μπορεί να αποδώσουν κατά λάθος τα συμπτώματά τους στη γρίπη και να μη λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποτρέψουν την εξάπλωση του SARS-CoV-2, ο οποίος μεταδίδεται πιο εύκολα. Επιπλέον, η διάκριση μεταξύ COVID-19 και γρίπης θα είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση της νόσου, και δεδομένων των παρόμοιων συμπτωμάτων, θα χρειαστεί συστηματικός έλεγχος για τον SARS-CoV-2 και τη γρίπη κατά τη διάρκεια της επερχόμενης περιόδου γρίπης.
Μπορούμε να περιορίσουμε γρίπη και COVID-19;
«Διαισθητικά, αντιλαμβανόμαστε ότι η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η εργασία από το σπίτι, το κλείσιμο σχολείων και άλλες στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης της COVID-19 θα μειώσουν, επίσης, τη μετάδοση άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος», αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Αυτό φαίνεται να ισχύει π.χ. στην Ταϊβάν: Συγκρίνοντας δεδομένα από το 2016 έως το 2020, διαπίστωσαν ελάττωση των περιπτώσεων σοβαρής γρίπης, πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και θανάτων από πνευμονία.
Η κατάσταση στο νότιο ημισφαίριο, όπου τώρα κορυφώνεται η εποχή της γρίπης, μπορεί να δώσει περισσότερες ενδείξεις για το τι μπορεί να περιμένουμε στο βόρειο ημισφαίριο στην προσεχή σεζόν της γρίπης. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, παρατηρείται μια απίστευτα ήπια εποχή γρίπης σε όλο το νότιο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών με υψηλή δραστηριότητα της COVID-19, όπως η Βραζιλία, όμως σημειώνουν ότι δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό θα συμβεί και στο βόρειο ημισφαίριο. Η καλύτερη εξήγηση είναι ότι οι στρατηγικές ελέγχου της COVID-19 περιορίζουν την εξάπλωση και των άλλων αναπνευστικών ιών, αλλά το απαισιόδοξο σενάριο είναι ότι η COVID-19 έχει κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, και έτσι τα άτομα με γρίπη μένουν στο σπίτι και δεν καταγράφονται ή δεν αναζητούν περίθαλψη, αλλά χάνονται στο πλήθος των ασθενών με COVID-19.
Ο επικείμενος χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο αύξησε το ενδιαφέρον για τα εμβόλια γρίπης, τα οποία μπορεί να συγκρατήσουν τις εισαγωγές στο νοσοκομείο για γρίπη, καθώς τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν την πανδημία. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού για τη γρίπη εδώ και πολύ καιρό δεν είναι ικανοποιητικά: Τα ποσοστά μεταξύ των ηλικιωμένων - ο πληθυσμός στόχος για το εμβόλιο της γρίπης σε πολλές χώρες - κυμαίνονται από 2% έως 72,8%, ανάλογα με τη χώρα.
Όμως, μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη ένα τυφλό σημείο, σημειώνουν οι καθηγητές.
«Εφόσον ο ιός της γρίπης κυκλοφορεί λιγότερο, σημαίνει λιγότερες ενδείξεις σχετικά με το ποιες γενετικές παραλλαγές είναι πιο διαδεδομένες και πιθανότατα θα συμβάλουν στην επόμενη εποχή της γρίπης. Τα εργαστήρια που συλλέγουν και αναλύουν δείγματα γρίπης για να αποφασίσουν τη σύνθεση του εμβολίου του επόμενου έτους λένε ότι έχουν λάβει λιγότερα δείγματα ασθενών απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, ανεπαρκή δεδομένα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα λιγότερο αποτελεσματικό εμβόλιο για το νότιο ημισφαίριο το 2021».
neakriti.gr