ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πανεπιστημιακές Αρχές Κρήτης: «Ναι στη φύλαξη, όχι με Αστυνομία»

0

Κάθετα αντίθετοι εμφανίζονται οι πανεπιστημιακές Αρχές της Κρήτης στις πρωτοβουλίες και προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε προσλήψεις 1.000 αστυνομικών για τη φύλαξη των πανεπιστημίων. Τονίζουν την αναγκαιότητα της ενίσχυσης και θωράκισης των πανεπιστημίων, αλλά σε καμία περίπτωση δε συναινούν στη δημιουργία σώματος ασφαλείας που θα υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Συγκεκριμένα, στην πρόσληψη 1.000 ειδικών φρουρών προχωρά η Ελληνική Αστυνομία, οι οποίοι θα επιφορτιστούν με τη φύλαξη των πανεπιστημιακών κτηρίων. Το νέο σώμα φύλαξης θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως συμβαίνει με τους φύλακες.

Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα αυτή, μεταξύ άλλων, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε ότι οι αστυνομικοί που θα προσληφθούν στα ΑΕΙ δε θα φέρουν πυροβόλα όπλα αλλά μόνο κλομπ και ειδικά σπρέι (πιπεριού). Όταν υπάρχουν σοβαρά περιστατικά εγκληματικότητας μέσα στα Ιδρύματα, θα επεμβαίνουν και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα περάσουν από συγκεκριμένη εκπαίδευση και θα διατεθούν στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχουν κάθε εποχή και περίοδο. Θα έχουν πλήρη αστυνομικά καθήκοντα και ειδικές στολές, οι οποίες ήδη σχεδιάζονται.

Απέναντι σε αυτές τις προθέσεις της κυβέρνησης, οι θεσμικοί φορείς του Ελληνικού Πανεπιστημίου (πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις) εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους και την πεποίθηση πως υπάρχει ανάγκη φύλαξης των πανεπιστημίων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ευθυγραμμίζονται με τη συγκρότηση σώματος ασφαλείας που θα υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Μιχάλη Παυλίδη, αντιπρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος μίλησε για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στη στάση του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία ευθυγραμμίζεται με την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων.

«Εμείς έχουμε κοινοποιήσει την απόφαση της Συγκλήτου για το ζήτημα των πανεπιστημιακών αστυνομικών. Συντασσόμαστε με τις αποφάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, οι οποίες είναι αναλυτικές επί του θέματος. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις τονίζουν την αναγκαιότητα φύλαξης των πανεπιστημίων. Αλλά σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις δε συναινούν στη συγκρότηση σώματος αστυνομικών, το οποίο θα υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εμείς θέλουμε την ενίσχυση της φύλαξης των πανεπιστημίων, αλλά δεν αντιμετωπίζουν όλα τα πανεπιστήμια τα ίδια προβλήματα ίδιας φύσης και έντασης. Θα πρέπει το οποιοδήποτε σώμα να μη θίγει την αυτοτέλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και το όποιο σώμα ασφαλείας να ανήκει στη δικαιοδοσία των πανεπιστημίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης.

«Ζήτημα αυτοδιοίκητου»

Για ζήτημα που αφορά το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων έκανε λόγο ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Νίκος Κατσαράκης. Ο κ. Κατσαράκης επισήμανε πως η υπαγωγή του σώματος ασφαλείας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης θίγει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έχει βγάλει απόφαση και είναι αντίθετη στη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας, που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Υπάρχει η ανάγκη φύλαξης ορισμένων πανεπιστημίων. Υπάρχει η ανάγκη ενίσχυσης των μέσων που χρησιμεύουν για τη φύλαξη των Ιδρυμάτων, όπως περίφραξη και διάφορα τεχνικά ζητήματα. Όπως έχει βγει ανακοίνωση, η Σύγκλητος είναι κάθετα αντίθετη στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία θα δραστηριοποιείται και θα εδρεύει μέσα στο Πανεπιστήμιο. Και μάλιστα το συγκεκριμένο σώμα θα υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Με αυτόν τον τρόπο θίγεται το “αυτοδιοίκητο” των πανεπιστημίων και πρέπει να τονίσουμε πως στη μεγάλη πλειοψηφία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν υπάρχουν φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας, όπως εντέχνως παρουσιάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύγκλητος ΕΚΠΑ

«Αντισυνταγματική η πρόσληψη ειδικών φρουρών»

Την αναγκαιότητα φύλαξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε 24ωρη βάση τονίζει σε ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει πως «η ανάθεση της φύλαξης σε όργανα που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα και δεν ελέγχονται από αυτήν θα μπορούσε να αντιβαίνει στον συνταγματικά κατοχυρωμένο τρόπο διοίκησης του Πανεπιστημίου».

Συγκεκριμένα, αντισυνταγματική χαρακτήρισε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ την πρόσληψη των 1.000 ειδικών φρουρών από την ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη των πανεπιστημιακών κτηρίων. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ωστόσο, στο ψήφισμά της η Σύγκλητος αναγνωρίζει την ανάγκη συνεχούς φύλαξης των πανεπιστημίων και υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί αποτελεσματικά και οριστικά.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ