ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αγρότες Κρήτης: Ξέφρενη η πορεία του κόστους παραγωγής - Αύξηση 25% στις τιμές

0

Μόνο τον τελευταίο καιρό, οι Έλληνες αγρότες - σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. - έχουν δει τις τιμές που καταβάλλουν για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις να έχουν αυξηθεί κατά 25%, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμφανίζει ως «αντίβαρο» μέτρα με στόχο να στηρίξει τους παραγωγούς, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την κρίση και να συνεχίσουν την παραγωγή τους.

«Όλες οι αποφάσεις μας έχουν έναν και μοναδικό στόχο: τη στήριξη των πραγματικών αγροτών. Εκείνων που καθημερινά δίνουν τη μάχη, σε αντίξοες συνθήκες, για να παράγουν και να εξασφαλίζουν επισιτιστική επάρκεια στη χώρα μας», δήλωσαν στο στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Ανασυγκρότηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης απαντάει στο καθένα από τα ανακοινωθέντα μέτρα, αναφέροντας πως πρόκειται ουσιαστικά είτε για «ψίχουλα» σε ό,τι αφορά τους Κρητικούς παραγωγούς, είτε για χρήματα που θα βοηθήσουν τους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά δεν έχουν ακόμα δοθεί, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης διά στόματος ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ένα από τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον κτηνοτροφικό κλάδο ήταν η οριστική μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, αλλά και η ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση ύψους 4% επί των φορολογητέων εκροών του 2021.

Όπως σχολιάζει ο Γιώργος Τζουλιαδάκης, «εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο: Όταν αγοράζουμε με 6%, αλλά πουλάμε ως κτηνοτρόφοι με 13%, σημαίνει ότι τη διαφορά αυτή την κερδίζουμε από τη μια, αλλά από την άλλη την επιστρέφουμε στην εφορία».

Σε ό,τι αφορά την «ανάσα» για τους κτηνοτρόφους της νησιωτικής Ελλάδας με την ένταξη της Κρήτης στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης απαντάει πως πρόκειται για 8 εκατομμύρια ευρώ που θα έρθουν στο νησί μας για την ενίσχυση της μεταφοράς των ζωοτροφών. Ενώ όμως έχει εξαγγελθεί πολλές φορές αυτό το μέτρο, εντούτοις τα χρήματα δεν έχουν δοθεί και κανείς δεν ξέρει πότε θα δοθούν για να στηριχτεί ο κτηνοτροφικός τομέας.

Όσο για τα επιπλέον 89 εκατ. ευρώ από πόρους που θα μεταφερθούν από τον Πυλώνα ΙΙ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση 50.000 κτηνοτρόφων, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Ανασυγκρότηση του ΣΕΚΝΗ λέει πως αυτά τα χρήματα πρόκειται να δοθούν, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, ως τα τέλη του χρόνου και ο κόσμος περιμένει να δει τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν.

«Δεν πήραν όλοι χρήματα» - Επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο κίνησης

Στο μεταξύ, το προηγούμενο διάστημα οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είδαν στους λογαριασμούς τους 73 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.

«Ωστόσο, ούτε τα χρήματα αυτά δόθηκαν σε όλους. Ένα 30% των κτηνοτρόφων δεν τα πήραν αυτά τα χρήματα», όπως μας είπε επίσης ο Γιώργος Τζουλιαδάκης.

Επιπλέον, καλύφθηκε σε ποσοστό 80% η ρήτρα αναπροσαρμογής των αγροτικών τιμολογίων από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, με κόστος 50 εκατ. ευρώ και κατά 50%-60% στους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου.

«Στην πράξη έγινε και με μας αυτό που έγινε με τα οικιακά τιμολόγια. Ήταν “ψίχουλα” τα χρήματα αυτά, κάτι που διαπιστώσαμε στην πράξη», λέει ο συνδικαλιστής.

Με 26,3 εκατ. ευρώ ενισχύθηκαν οι παραγωγοί του οπωροκηπευτικού και αμπελοοινικού τομέα, χρήματα από το Αποθεματικό Κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους επιλεξιμότητας με βάση την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης. Τέλος, για την αντιμετώπιση των “φουσκωμένων” λογαριασμών ρεύματος στην παραγωγή έχει δοθεί στους αγρότες η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ