«Η Κρήτη από ψηλά με πτήση Paragliding, Paramotor και Paratrike, είναι εμπειρία ζωής γεμάτη συναισθήματα, εικόνες και σκέψεις, που γαληνεύουν όλους όσους περάσουν στο βιογραφικό τους τη συγκεκριμένη θέαση του νησιού από ψηλά», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κισσανάκης εκπαιδευτής, πιλότος των συγκεκριμένων πτητικών μέσων.
Όπως εξηγεί ο κ. Κισσανάκης, πρόκειται για ένα άθλημα, για ένα χόμπι, που δίνει τη δυνατότητα με τρεις διαφορετικούς τρόπους, τρεις διαφορετικές δυνατότητες εξοπλισμού να βρεθεί ο άνθρωπος στον ουρανό, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, με ασφάλεια και να βιώσει τον αθέατο κόσμο έτσι όπως το ακούμε ή τον βλέπουμε στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο. «Είναι η ευκαιρία του ανθρώπου, με Paragliding γνωστό και ως Παραπέντε Πλαγιάς, το Paramotor το οποίο φοράς ένα γιλέκο με μηχανή και έλικα στην πλάτη και το Paratrike το οποίο είναι ένα τρίτροχο όχημα με μηχανή και έλικα στο πίσω μέρος του, να καταφέρει ο άνθρωπος να βρεθεί ψηλά, να αισθανθεί όπως μάλλον αισθάνονται και τα πουλιά, την απόλυτη δηλαδή ελευθερία, διώχνοντας κάθε αρνητική σκέψη, κάθε άγχος της καθημερινότητας».
Η αιώνια επιθυμία του ανθρώπου σύμφωνα και με το μύθο του Ίκαρου και του Δαίδαλου, στο να πετάξει, γίνεται πραγματικότητα στην Κρήτη, όπου εβδομήντα άνθρωποι ασχολούνται σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο με τις συγκεκριμένες πτήσεις.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κισσανάκης, «...Έλληνες και τουρίστες από άλλες χώρες, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, έρχονται σε μας για να ζήσουν την ονειρική στιγμή, όταν δηλαδή ο άνθρωπος, με ασφάλεια απογειώνεται από το έδαφος για να γνωρίσει και να αποτυπώσει σε βίντεο ή φωτογραφίες την εμπειρία της πτήσης, τις εικόνες της Κρήτης από ψηλά. Θα το χαρακτήριζα ως μία στιγμή που όλοι όσοι βιώνουν την πτήση, αναθεωρούν πολλά πράγματα από την επίγεια ζωή, ανακαλύπτουν κόσμους όχι μόνο όπως φαίνονται τα βουνά η θάλασσα, τα χωριά, τα τοπία από υψόμετρο, αλλά και κόσμους, πτυχές του εσωτερικού τους εαυτού. Από τη άλλη όψη του νομίσματος, αυτό του τουριστικού προϊόντος, διαπιστώνω ότι οι τουρίστες ενδιαφέρονται πάρα πολύ να φωτογραφίσουν και να βιντεοσκοπήσουν την Κρήτη από ψηλά, το μέρος που έχουν επιλέξει να κάνουν τις διακοπές τους. Τους ενδιαφέρει πάρα πολύ να υπάρχουν φωτογραφίες και πλάνα από ψηλά και μου αναφέρουν συνέχεια το πόσο εντυπωσιάζονται οι φίλοι τους, οι γνωστοί και οι συγγενείς τους στις πατρίδες τους, όταν ως θεατές μέσα από το υλικό των διακοπών τους γνωρίζουν τον τόπο μας και την πατρίδα Κρήτη».
Είκοσι χρόνια ως ιπτάμενος με τα συγκεκριμένα πτητικά μέσα, Paragliding, Paramotor και Paratrike, εκπαιδευτής πλέον, θυμάται ότι όλα γεννήθηκαν μέσα του ως επιθυμία, μετά την πρώτη πτώση του ως αλεξιπτωτιστής στις Ειδικές Δυνάμεις στον στρατό. Ο Γιώργος Κισσανάκης, το 2002 μόλις απολύθηκε βρήκε ένα σχολείο και έναν εκπαιδευτή για να εισχωρήσει, να ενσωματωθεί στον κόσμο του ουρανού. Όπως τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σήμερα πια, πότε μόνος μου, πότε με συντροφιά, πετάω από τη μία άκρη της Κρήτης μέχρι την άλλη. Σύμφωνα πάντα με τις καιρικές συνθήκες και την έγκριση της μετεωρολογίας, απογειωνόμαστε και πετάμε από Φαλάσαρνα και τον Μπάλο στα Χανιά, μέχρι Πρέβελη, Πλακιά στο Ρέθυμνο, Μάταλα και Καστέλλι στο Ηράκλειο, πάνω από τον Ψηλορείτη, τα Ανώγεια, τα χωριά της ενδοχώρας του Ρεθύμνου, την ακτογραμμή του νησιού, πάνω από την παραλία της Γεωργιούπολης, παντού, από ψηλά στις Χανιώτικες Μαδάρες ή στα Ηρακλιώτικα όρη. Κάθε σημείο που πηγαίνουμε που πετάμε είναι τελείως διαφορετικό...»
Η πτήση την ώρα που δύει ο ήλιος, είναι μία εξωπραγματική εμπειρία λέει ο κ. Κισσανάκης και προσθέτει: «Για παράδειγμα στη λίμνη του Κουρνά στα Χανιά, ειδικά στις αρχές του καλοκαιριού, βλέπουμε από ψηλά τα χιονισμένα βουνά. Οι τουρίστες ενθουσιάζονται που βλέπουν το χιόνι στα βουνά, στον Ψηλορείτη, στις Χανιώτικες Μαδάρες την ίδια στιγμή που αντικρίζουν τη θάλασσα, τον ήλιο και όλα αυτά να συνδέονται με το πράσινο ή ενίοτε με τον αστικό ιστό. Τόσο εμείς όσο κι οι τουρίστες που πετάνε μαζί μας, γεμίζουμε όλοι με έντονα συναισθήματα. Όλοι μαγεύονται με τα τοπία με τις παραλίες, με τα πεντακάθαρα νερά, τα φαράγγια, το ανάγλυφο της Κρήτης, έτσι όπως αποτυπώνεται σε όσους βλέπουμε το νησί από υψόμετρο». Όπως εξηγεί, η πτήσεις είναι πάντα μέχρι 150 μέτρα πάνω από σταθερό σημείο. Δηλαδή αν ένα βουνό είναι στα 300 μέτρα τότε η πτήση πραγματοποιείται στα 450 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ η ταχύτητα που ταξιδεύουν είναι τα 50 χιλιόμετρα την ώρα.
Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους Τουρίστες, καθ' όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, με τις ηλικίες όσων πραγματοποιούν πτήσεις να είναι από 4 ετών μέχρι και 94 ετών. «Φέτος έσπασα το ρεκόρ μου σε συνεπιβάτη, που ήταν ένας κύριος 90 ετών από την Κορέα. Φέτος λοιπόν, έκανα πτήση με μία κυρία 94 ετών από την Βρετανία, η οποία εδώ και χρόνια ήθελε να βιώσει αυτή την εμπειρία», αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Κισσανάκης, γνωρίζοντας μας παράλληλα, το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τις συγκεκριμένες πτήσεις, από παιδιά και έφηβους που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες ή με ανάγκες γενικότερα. «Η εμπειρία μου σε ότι αφορά τα συναισθήματα των συγκεκριμένων συνανθρώπων μας όταν βρίσκονται ψηλά και πετάνε, είναι εκπληκτική. Πρωτόγνωρες εικόνες, έντονες αντιδράσεις, χαρά, ευτυχία στις αντιδράσεις τους. Πιστεύω ότι πρέπει η επίσημη πολιτεία να ενδιαφερθεί, ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα τέτοιων πτήσεων στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και όχι μόνο».
Στο συγκεκριμένο άθλημα, χόμπι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ατυχήματος αν τηρούνται στο έπακρο όλες οι πιστοποιημένες οδηγίες ασφάλειας, όλοι οι έλεγχοι και οι προδιαγραφές εξοπλισμού: «Ο δείκτης ατυχημάτων είναι σε ό,τι αφορά τη δική μας ομάδα μηδενικός, διότι τηρούμε πάντα τους όρους ασφάλειας, τις προδιαγραφές πτήσεων, αλλάζουμε συνέχεια στοιχεία του εξοπλισμού μας, τα ανανεώνουμε και όποτε ακούμε για κάποιο ατύχημα ξέρουμε όλοι μας, ότι υπάρχει πάντα το ανθρώπινο λάθος. Οπότε, ολοκαίνουργιος πιστοποιημένος εξοπλισμός τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα ερασιτεχνικά πτητικά μέσα Paragliding, Paramotor και Paratrike, συντηρημένα μηχανήματα, γνωρίζουμε άριστα την μετεωρολογία, ενημερωνόμαστε συνεχώς από τα μετεωρολογικά δελτία και δεν διακινδυνεύουμε ή δεν υπερβάλουμε ποτέ. Όσο πιο πολύ είσαι ενημερωμένος τόσο πιο ασφαλής είσαι και ειδικά όταν πραγματοποιούνται πτήσεις με άλλα άτομα, όπως τουρίστες ή κάποιους φίλους», λέει ο Γιώργος Κισσανάκης.
Αυτό που του έχει κάνει εντύπωση και τον ευχαριστεί ως άνθρωπο που ασχολείται με το συγκεκριμένο χώρο των πτήσεων, είναι όταν σε χωριά, σε οικισμούς που πετάνε υπάρχουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που εντυπωσιάζονται. «Μας βλέπουν να πετάμε και ρωτάνε συνέχεια τι είναι αυτό, τι είναι εκείνο, θέλουν να μαθαίνουν πως γίνονται οι πτήσεις. Τους φαίνεται, στους ηλικιωμένους, παράξενο και αργούν να αντιληφθούν το μηχανισμό πτήσης και το ότι εμείς εκμεταλλευόμαστε τα ρεύματα του αέρα για να πραγματοποιούμε την πτήση, για να πάρουμε ύψος. Με χαρά πάντα τους απαντάμε, τους βοηθάμε να κατανοήσουν τόσο για το Παρά Πέντε όσο και για τα μηχανοκίνητα μέσα».
Το γεγονός ότι η μικρότερη ηλικία που συνταξιδεύει ο Γιώργος Κισσσανάκης είναι η ηλικία των τεσσάρων και πέντε χρόνων παιδιά, τον έχει οδηγήσει στο να πιστεύει πλέον πως οι πτήσεις βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη και την προσωπικότητα του ατόμου. «Θέλω τα παιδιά που ταξιδεύω μαζί τους να κατανοούν αυτά που τους λέω, να καταλαβαίνουν τις οδηγίες. Φυσικά πετάμε πιο χαμηλά για να έχουμε πιο καλή επαφή με το έδαφος, να μπορέσουν να βγάλουν τις φωτογραφίες τους, να απολαύσουν την εμπειρία. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ πάντα, να μην υπερβαίνω τη λογική προσέχω πολύ, είναι πολύ σημαντικό για μένα η ασφάλεια, τηρώ τους κανόνες ασφαλείας και αυτό είναι που επικοινωνώ με τα παιδιά. Κουβεντιάζω μαζί τους και διαπιστώνω ότι αντιλαμβάνονται και εκείνα πως, η ζωή είναι καλύτερη από ψηλά, υπάρχει καθαρή σκέψη, υπάρχει απείραχτη ομορφιά, υπάρχουν όμορφες εικόνες. Αυτός είναι ο λόγος που λέω στα νέα παιδιά, να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, με ένα χόμπι όπως το δικό μας, που έχει πολλά να τους προσφέρει ώστε να τα κρατάει πάντα ευτυχισμένα".
cretalive.gr