Δε φτάνει, δηλαδή, η αδυναμία των κτηνοτρόφων να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής των προϊόντων τους και εκτροφής των ζώων τους, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι και με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση λειτουργίας του ΟΣΔΕ - «Αυτή την περίοδο οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούσαν την “Κάρτα του Αγρότη” για να φέρουν τα άχυρα και τα τριφύλλια από την υπόλοιπη Ελλάδα»
Ξεμένουν από ρευστό οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης λόγω της καθυστέρησης της λειτουργίας του ΟΣΔΕ και κατά συνέπεια της δυνατότητας ενεργοποίησης της “Κάρτας του Αγρότη” και χάνουν, έτσι, την ευκαιρία να προμηθευτούν σήμερα ζωοτροφές, όπως άχυρα και σανό από την υπόλοιπη Ελλάδα, σε τιμές χαμηλότερες κατά 30% τουλάχιστον σε σχέση με τις τιμές που θα ισχύουν στο επόμενο διάστημα, όταν αυτές θα μπουν στις αποθήκες.
Τη διάσταση αυτή αποκαλύπτει στο neakriti.gr ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης. Ο συνδικαλιστής κάνει λόγο για μια γενικότερα εκρηκτική κατάσταση στην ύπαιθρο, αφού, εκτός των άλλων, χιλιάδες είναι οι αγροτοκτηνοτρόφοι που δεν έχουν λάβει από πέρυσι μέρος ή και ολόκληρο το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης για πολλούς και διαφόρους λόγους, που θα έπρεπε ήδη να είχαν εξεταστεί και να είχαν καταβληθεί τα χρήματα στους δικαιούχους!
«Όσο καθυστερεί να ανοίξει το ΟΣΔΕ, δεν μπορεί ο κόσμος να ενεργοποιήσει για φέτος την “Κάρτα του Αγρότη”. Και αυτή την περίοδο οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούσαν την “Κάρτα του Αγρότη” για να φέρουν τα άχυρα και τα τριφύλλια από την υπόλοιπη Ελλάδα. Όσο καθυστερεί αυτό να γίνει, κινδυνεύουμε οι νέες συγκομιδές να μπουν στις αποθήκες και να τις φέρουμε ακριβότερα κατά ένα τουλάχιστον 30% σε σχέση με τις τιμές που ισχύουν σήμερα», λέει στο neakriti.gr ο Γιώργος Τζουλιαδάκης.
Δε φτάνει, δηλαδή, η αδυναμία των κτηνοτρόφων να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής των προϊόντων τους και εκτροφής των ζώων τους, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι και με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση λειτουργίας του ΟΣΔΕ, βάσει του οποίου πάντοτε οι τράπεζες πιστώνουν και την “Κάρτα του Αγρότη”, παρακρατώντας στη συνέχεια τα ποσά που δίνουν στους παραγωγούς από τις ενισχύσεις που θα λάβουν.
Στο μεταξύ, ο ίδιος γίνεται αποδέκτης παραπόνων από πολλούς κτηνοτρόφους, που δεν έχουν πάρει ακόμα τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης από πέρυσι.
«Αν δεν πληρωθούν τα περυσινά, θα έχουν πρόβλημα και με τις νέες πληρωμές όταν θα ανοίξει το σύστημα», μας είπε ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ Γιώργος Τζουλιαδάκης.
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πανελλαδικά έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής γύρω στους 200.000 νέους κωδικούς και έχει γίνει μια πρώτη επεξεργασία σε περίπου 60.000 νέες δηλώσεις, αλλά είναι εντελώς επιφανειακή, καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για να γίνει στην πράξη η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.
Οι οδηγίες για τον εξαψήφιο
Υπενθυμίζεται ότι οι οδηγίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζουν πως οι παραγωγοί μπορούν να βγάλουν εξαψήφιο κωδικό μέσω του gov.gr, τον οποίο στη συνέχεια παραδίδουν στα πιστοποιημένα ΚΥΔ για να προχωρήσουν αυτά τη διαδικασία υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ έτους 2023. Στην τελευταία ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ επί του θέματος αναφέρεται: «Επισημαίνεται ότι η έκδοση του εξαψήφιου κωδικού, για τους παραγωγούς που επιθυμούν να υποβάλλουν την ΕΑΕ 2023 μέσω πιστοποιημένου ΚΥΔ, πραγματοποιείται μέσω της διεύθυνσης: https://eae2023.opekepe.gov.gr/landing-page. Σε περίπτωση που η διαδικασία εξαγωγής του εξαψήφιου κωδικού, για την ΕΑΕ 2023, δεν έχει πραγματοποιηθεί με χρήση της άνωθεν διεύθυνσης, πρέπει να επαναληφθεί».
Βέβαια, ενώ χιλιάδες παραγωγοί έχουν “κατεβάσει” των εξαψήφιο κωδικό τους, όσο το σύστημα ΟΣΔΕ δεν ανοίγει, δεν μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα τους, που είναι αυτό της ενεργοποίησης. Εξάλλου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διοργανώνει ημερίδες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μετά τη Λαμία, η επόμενη εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ διοργανώνεται για αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στη Λάρισα.
“Τα νέα δεδομένα της ΚΑΠ 2023-2027 - Αγρότες και ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί σε μια νέα εποχή” είναι το θέμα της εκδήλωσης.
Δεν περισσεύουν για φυτοφάρμακα - Πάνε πίσω και οι ψεκασμοί λιόφυτων και αμπελιών
Ταυτόχρονα, πίσω έχουν πάει και μια σειρά φυτοπροστατευτικών δραστηριοτήτων των παραγωγών, που αδυνατούν να αγοράσουν τα φυτοφάρμακα που χρειάζονται. Ήδη οι παρεμβάσεις στα αμπέλια είναι πολλές λόγω των καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, πολλοί αμπελουργοί δεν προχωρούν στις επεμβάσεις αυτές, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στο κόστος, όσο δεν έχουν τις αναγκαίες πιστώσεις στην “Κάρτα του Αγρότη”.
Ψεκασμοί προβλέπονται όμως και στα λιόφυτα. Αυτή την περίοδο γίνονται ψεκασμοί για τον πυρηνοτρήτη, σε συνδυασμό με διαφυλλικά λιπάσματα και χαλκούχα σκευάσματα.
neakriti.gr