ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κτηματολόγιο στην Κρήτη: Πώς θα δηλώσετε ψηφιακά χωρίς έξοδα τοπογραφικού

0

Γρήγορες ψηφιακές δηλώσεις στο Κτηματολόγιο από τη νέα εφαρμογή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης https://dilosi.ktimatologio.gr.

Μετά από πολλές παρατάσεις, οι ιδιοκτήτες της Κρήτης έχουν μια τελευταία ευκαιρία για να κατοχυρώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο, αφού εκπνέει η προθεσμία δηλώσεων, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος και καμία άλλη δυνατότητα παράτασης.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενεργοποίησαν ένα νέο ψηφιακό εργαλείο στη διεύθυνση https://dilosi.ktimatologio.gr, μέσω του οποίου όλοι οι πολίτες μπορούν χωρίς να απαιτείται μηχανικός και έξοδα, να δηλώσουν την περιουσία τους γρήγορα και μέσω του διαδικτύου.

Τα βήματα υποβολής

1.    Επίσκεψη στο https://dilosi.ktimatologio.gr, σύνδεση με κωδικούς taxisnet και δημιουργία νέας δήλωσης.
 
2.    Συμπλήρωση προσωπικών στοιχείων και στοιχείων εκπροσώπων
Στο επόμενο βήμα συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία, δηλώστε αν το επιθυμείτε πληρεξούσιο, και αποδεχθείτε την υπεύθυνη δήλωση για τη δήλωση σας.
 
3.    Επιλογή γεωτεμαχίου στον ψηφιακό χάρτη ή σχεδιασμός ορίων (χωρίς τοπογραφικό)
Αφού συμπληρώσετε τα στοιχεία σας, θα πρέπει να εκκινήσετε τη διαδικασία επιλογής του οικοπέδου σας.
 
Μετά τον εντοπισμό του γεωτεμαχίου του στο χάρτη, ο χρήστης που επιθυμεί να προχωρήσει σε δήλωση της ιδιοκτησίας του, θα χρειαστεί να συμπληρώσει τη φόρμα της αίτησής του και να αναρτήσει στην εφαρμογή τα συνοδευτικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την ιδιοκτησία του.

4.    Ολοκλήρωση Υποβολής
Η νέα ψηφιακή διαδικασία καθιστά την υποβολή δηλώσεων πιο προσιτή και εύκολη για όλους τους πολίτες, προσφέροντας μια απλή λύση χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.
Για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε την κατάσταση της κτηματογράφησης της περιοχής σας μπορείτε να επισκεφθείτε και το διαδραστικό χάρτη του κτηματολογίου στη διεύθυνση https://maps.ktimatologio.gr
Συχνές Ερωτήσεις
Τι κάνω αν δεν έχω τίτλο κτήσης (συμβόλαιο)
Χρησικτησία
Για όσους δεν έχουν τίτλο κτήσης, όπως συμβόλαιο, μπορούν να υποβάλουν δύο έγγραφα:
●    Ε9 οποιουδήποτε έτους που περιλαμβάνει την ιδιοκτησία.
●    Ένορκη βεβαίωση μάρτυρα ή άλλο έγγραφο που αποδεικνύει εικοσαετή νομή, όπως προσύμφωνο ή υποθήκη.
Κληρονομιά
Σε περίπτωση κληρονομιάς, αν δεν υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής ή κληρονομητήριο, απαιτούνται τα εξής:
●    Ληξιαρχική πράξη θανάτου
●    Πιστοποιητικά εγγυτέρων συγγενών, μη δημοσίευσης διαθήκης και μη αποποίησης
●    Τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος

Πως μπορώ να δω αν με επηρεάζουν οι δασικοί χάρτες

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να ελέγξουν αν επηρεάζονται από τους δασικούς χάρτες μέσω του ψηφιακού χάρτη maps.ktimatologio.gr. Η διαδικασία προβολής είναι απλή και επιτρέπει την ενεργοποίηση των επιπέδων υποβάθρων για δασικούς χάρτες και περιοχές Natura.
Αν δεν είμαι σίγουρος για τα όρια του γεωτεμαχίου μου;
Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες ενθαρρύνονται να προχωρήσουν στην υποβολή δήλωσης και να λάβουν στη συνέχεια υποστήριξη από τον ανάδοχο κτηματογράφησης ο οποίος θα τους βοηθήσει τόσο για τον ορθό εντοπισμό αν χρειαστεί αλλά και για την κατάθεση των ορθών δικαιολογητικών.

Τι θα συμβεί αν δεν δηλώσω την περιουσία μου;

Όποιος δεν υποβάλει δήλωση κτηματογράφησης, δεν κατοχυρώνει την περιουσία του και ενδέχεται να οδηγηθεί σε πολυέξοδες δικαστικές διαδικασίες με αβέβαιο αποτέλεσμα. Πρόσθετα η μη έγκαιρη δήλωση, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια περιουσίας, αφού μπορεί αυτή να διεκδικηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο ή ακόμη και από κακόβουλους τρίτους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ