ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: «Κάτω τα χέρια από την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση»

0

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής:

«Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και έχει προκαλέσει μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καταργούνται τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ), αφήνοντας ακόμα περισσότερο χώρο στους ιδιωτικούς ομίλους για να αναπτύξουν ιδιωτικές κλίνες. 

Επίσης, χτυπιέται η δωρεάν πρόληψη και η απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, καταργώντας τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας, πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΙΑΝΟΣ, Διάπλους κ.λπ.) και συνενώνονται σε έναν Οργανισμό, τον ΕΟΠΑΕ, ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας.

Το σχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης προβλέπει, ακόμη,  το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης αφού δε διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027. Τη γενναία χρηματοδότηση με κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης των αμαρτωλών ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων, για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων για λίγους και με ημερομηνία λήξης. Την εργασιακή περιπλάνηση των εργαζόμενων στις δομές ψυχικής υγείας από τη μία δομή στην άλλη, από τη μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από την μία υγειονομική περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση των «έκτακτων» υπηρεσιακών  αναγκών που μόνο έκτακτες δεν είναι.

Η σημερινή κυβέρνηση, με αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο, έρχεται να ολοκληρώσει τη λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση,  που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τη δεκαετία που πέρασε, με πρόσχημα την κακή κατάσταση στα ψυχιατρικά άσυλα, που οι δικές τους πολιτικές είχαν φτιάξει.

Υιοθετεί στο ακέραιο την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ που θεωρεί τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας - απεξάρτησης «κόστος» για το κράτος και χρυσοφόρο πεδίο επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ανοίγοντας τον δρόμο για τους ιδιώτες και τις κάθε λογής ΜΚΟ να εμπορευθούν ακόμη περισσότερο τον ανθρώπινο πόνο. Ο λαός όχι μόνο θα εξαιρείται αν δεν έχει να πληρώσει, αλλά και όσοι μπορούν να πληρώσουν θα πληρώνουν ακόμα πιο ακριβά.

Για όλα τα παραπάνω,  ως «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης στηρίζουμε έμπρακτα τον αγώνα και την πρόταση για ψήφισμα, με το σύνολο των αιτημάτων, που κατέθεσε στο περιφερειακό συμβούλιο ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ-Αριάδνη, ο Σύλλογος Εργαζομένων πρώην Θεραπευτηρίου Ψ.Π. Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ, το  Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.)- παράρτημα Χανίων και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων.  Ζητούμε να πάρει απόφαση το περιφερειακό συμβούλιο και να στηρίξει τα αιτήματά τους.

Καταθέτουμε,  επίσης,  την επιστολή των εργαζόμενων του ΠΑΓΝΗ στην Ψυχική Υγεία που διατυπώνουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και στηρίζουμε τα αιτήματά τους.

Καλούμε τον λαό της Κρήτης να ορθώσουμε όλοι μαζί το ανάστημά μας μπροστά σε ένα σχέδιο νόμου - ταφόπλακα των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης. Για να αποσυρθεί στο σύνολο του το νέο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση. Για την ενίσχυση από την κρατική χρηματοδότηση, εδώ και τώρα αποκλειστικών, δημόσιων και δωρεάν, ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, σύμφωνες με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και την κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και την Πρόνοια.

 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ- ΒΡΥΣΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ