ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Καύσωνας στην Κρήτη: Δεν αποζημιώνονται οι ελαιοκαλλιεργητές

0

Οι ελαιοκαλλιεργητές στην Κρήτη αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες λόγω των ακραίων συνθηκών ανομβρίας και του παρατεταμένου καύσωνα. Παρά τις σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειές τους, οι παραγωγοί δεν λαμβάνουν καμία αποζημίωση, καθώς ο καύσωνας δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Την ίδια ώρα, οι εισφορές τους κατευθύνονται σε άλλες περιφέρειες που πλήττονται από παγετό, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά και πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, Γιάννης Μαλανδράκης, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο δίνονται οι γεωργικές αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς, τόνισε πως «στην ουσία, δεν δίνονται» διότι υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ότι υπάρχει η ακαρπία ως φαινόμενο. Η ακαρπία δεν είναι φαινόμενο είναι αποτέλεσμα που το προκαλεί το φαινόμενο του καύσωνα.

Η κατάσταση απαιτεί άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για να παραμείνει βιώσιμη η ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη. Τα τρία κύρια ζητούμενα που προκύπτουν είναι:

Δομικές αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ: Απαιτείται αναθεώρηση του κανονισμού για να συμπεριλάβει και τις ζημιές από καύσωνα, ώστε να αποζημιώνονται δίκαια οι παραγωγοί που επηρεάζονται από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επιτάχυνση έργων διαχείρισης υδατικού δυναμικού: Η κατασκευή και συντήρηση υποδομών για την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ζωτικής σημασίας. Η υλοποίηση έργων που θα ενισχύσουν την υδατική ασφάλεια της περιοχής μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανομβρίας.

Εξορθολογισμός άρδευσης: Η προώθηση σύγχρονων και αποδοτικών μεθόδων άρδευσης μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των καλλιεργειών και να μειώσει την κατανάλωση νερού. Η εκπαίδευση των παραγωγών σε τέτοιες τεχνικές θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι παραγωγοί στην Κρήτη παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη των συνθηκών και ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για να διασφαλίσουν το μέλλον των καλλιεργειών τους. Ο χρόνος πιέζει, και οι αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικές για την επιβίωση της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί.

cretapost.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ