ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πανώλη αιγοπροβάτων: Στο 85% η θνησιμότητα αν εξαπλωθεί η νόσος στην Κρήτη - Τι θα γίνει με τα εμβόλια

0

 «Η θνησιμότητα στην Κρήτη θα είναι 85% λόγω της ελεύθερης βόσκησης, ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι στο 60% λόγω της εσώκλειστης βόσκησης», είπε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ηρακλείου Λευτέρης Τριανταφυλλάκης

“Κόκκινο” χτυπάει η ανησυχία του κτηνοτροφικού κόσμου της Κρήτης για την πανώλη. Αν η νόσος εξαπλωθεί στο νησί μας, η θνησιμότητα θα αγγίξει το 85%, λόγω της ελεύθερης βόσκησης, πράγμα που σημαίνει πως θα φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε κρέας να φάμε...

Εφιάλτης που έχει θορυβήσει τους πάντες, με τους κτηνοτρόφους της Κρήτης να υπογραμμίζουν πως μόνο το εμβόλιο κατά της πανώλης θα έσωζε την κατάσταση.  

Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαμηνύει πως λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να “εκριζωθεί” η πανώλη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση εμβολιασμός.
Μέχρι στιγμής, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε μονάδες εκτροφής στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι πλέον 22 (20 στη Θεσσαλία, 1 στην Κόρινθο και 1 στην Αττική). Τα ζώα που θανατώθηκαν στη χώρα μας ξεπερνούν τις 14 χιλιάδες, ενώ στη Ρουμανία οι θανατώσεις ζώων ξεπερνούν τις 200.000. Στην Κρήτη, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε απόλυτη επιφυλακή, καθώς πρόκειται για μία ζωονόσο εξαιρετικά μεταδοτική. Μάλιστα, αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, καθώς τυχόν εξάπλωση απειλεί να τινάξει στον αέρα την κρητική κτηνοτροφία, με το θέμα της πανώλης να κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Η θνησιμότητα στην Κρήτη θα είναι 85% λόγω της ελεύθερης βόσκησης, ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι στο 60% λόγω της εσώκλειστης βόσκησης», είπε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ηρακλείου Λευτέρης Τριανταφυλλάκης, σημειώνοντας με νόημα τον φόβο όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα που δεν είναι άλλος από το ότι «θα διαλύσουμε όλοι».

«Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και ως Σύλλογος εκλιπαρούμε όλους τους κτηνοτρόφους να προσέχουν και να είναι όλοι σε εγρήγορση. Επίσης θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να έρθει εδώ το εμβόλιο άμεσα», πρόσθεσε ο κ. Τριανταφυλλάκης.

«Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης θα εντείνουν τις προσπάθειές τους», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης στον Τομέα Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου, απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις και οι σφαγές ζώων έως τις 4 Αυγούστου», καθώς, όπως ανακοινώθηκε, λόγω των κρουσμάτων της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου, με αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις ζώντων αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια, αλλά και αιγοπρόβειων ζωικών-γαλακτοκομικών προϊόντων στις απαγορευμένες ζώνες.

Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας μάλιστα κρίθηκε απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο η νόσος να μην εξαπλωθεί περαιτέρω.

Πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις

Από τη Ρουμανία φαίνεται να εισήχθη η πανώλη στη χώρα μας που έχει προκαλέσει τη θανάτωση χιλιάδων αιγοπροβάτων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας.

Σε συνέντευξή του σε αθηναϊκό Μέσο, ο κ. Κέλλας έκανε λόγο για σοβαρές ενδείξεις που οδηγούν τις ελληνικές Αρχές στο συμπέρασμα ότι η χώρα προέλευσης της πανώλης στην Ελλάδα είναι η Ρουμανία. Από ’κει και πέρα, όπως τόνισε ο υφυπουργός, προβλέπεται αποζημίωση για τα αιγοπρόβατα μέχρι 125 ευρώ για το κάθε ζώο.
Τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή, Περιφερειών, κτηνιάτρων και κτηνιατρικών υπηρεσιών και κτηνοτρόφων, αλλά και μια πιο υπεύθυνη στάση από την αξιωματική αντιπολίτευση, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, για τον περιορισμό και την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, σε συνέντευξή του σε αθηναϊκό Μέσο.

Οδηγίες για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων γνωστοποιείται πως από τις 11 Ιουλίου 2024 επιβεβαιώθηκαν κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφές αιγοπροβάτων της Δ.Ε. Καλαμπάκας, Π.Ε. Τρικάλων. Έκτοτε έχουν επιβεβαιωθεί νέες εστίες και σε άλλες εκτροφές της Π.Ε. Τρικάλων, όπως και στην Π.Ε. Λάρισας και προσφάτως στην Κορινθία και στον Ασπρόπυργο, ενώ η επιζωοτιολογική διερεύνηση από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα ζώα παρουσίασαν πυρετό, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), νεκρωτική στοματίτιδα με δυσοσμία, αναπνευστικά συμπτώματα, διάρροια και αποβολές στα έγκυα. Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η νόσος στην Ελλάδα - η οποία μέχρι σήμερα ήταν απαλλαγμένη της νόσου.

Η νόσος υπάρχει στην Τουρκία, στη Βουλγαρία και πρόσφατα στη Ρουμανία. Η εκτροφή στη Ρουμανία (περιοχή) όπου επιβεβαιώθηκε η πανώλη μικρών μηρυκαστικών αποτελεί σταθμό πάχυνσης αμνών με σκοπό τις εξαγωγές και το ενδοκοινοτικό εμπόριο.
 

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ