ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ζευγάρι Αμερικανών μετακόμισε σε χωριό της Κρήτης και μιλά για τη ζωή του στο CNN

0

 Ένα ζευγάρι συνταξιούχων Αμερικανών άφησε τις ΗΠΑ για το Μεξικό το 2006, πριν τελικά καταλήξει στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κρήτη, πέρυσι.

Ο λόγος για τους Patricia Mahan και Dan Matarazzo που είναι παντρεμένοι εδώ και 37 χρόνια. Μιλώντας στο CNN εξήγησαν ότι ήθελαν να μετακομίσουν δίπλα στη θάλασσα και να ζήσουν σε ένα οικονομικό μέρος. Όπως τόνισε η Mahan το οικονομικό κομμάτι ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφασή τους να μετακομίσουν στο Μεξικό πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.

Το ζευγάρι, που ζούσε στην Τουσόν της Αριζόνα, αγόρασε ένα ακίνητο στο San Miguel de Allende, στο Μεξικό, μία περιοχή γνωστή για την μπαρόκ ισπανική αρχιτεκτονική της. Ενώ ήταν χαρούμενοι εκεί για πολλά χρόνια, τα πράγματα άλλαξαν όταν η δημοτικότητα της πόλης άρχισε να αυξάνεται, γεγονός που έφερε «περισσότερη κίνηση» και «περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση».

Λαχταρώντας για άλλη μια φορά κάτι διαφορετικό, η Mahan άρχισε να ψάχνει για έναν προορισμό όπου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ζουν δίπλα στη θάλασσα και να βιώσουν μια διαφορετική κουλτούρα με «έναν περιπετειώδη, αλλά απλό τρόπο».

«Συνέχισε να ψάχνει», είπε ο Matarazzo, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν ως θεραπευτής μασάζ. «Και μια μέρα της είπα: «Κοίτα, αν μου βρεις ένα μέρος όπου η ζωή μας θα μπορούσε να είναι τόσο καλή, ή καλύτερη από ό,τι είναι εδώ στο Μεξικό, θα φύγω». Αν και σκέφτηκαν διάφορα μέρη του Μεξικού, περνώντας ένα χρόνο στη Σάντα Φε, στο Νέο Μεξικό, δελεάστηκαν από την ιδέα να μετακομίσουν πολύ πιο μακριά. Σύντομα η Mahan άρχισε να αναζητά πιθανούς προορισμούς στην Ελλάδα, μια χώρα που είχαν επισκεφτεί πολλές φορές, και εντόπισε την Κριτσά, ένα χωριό στην Κρήτη.
Η ζωή στο χωριό της Κρήτης

«Θέλαμε τη ζωή στο χωριό, αλλά χρειαζόμασταν να βρισκόμαστε κοντά σε ανέσεις όπως υπερσύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις, κοντινό αεροδρόμιο, εβδομαδιαίες λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ και καταστήματα κάθε είδους για να επιπλώσουμε το σπίτι μας», εξήγησε. «Η Κριτσά ήταν αυτό το χωριό για εμάς». Μετά από λίγη περισσότερη έρευνα, το ζευγάρι βρήκε ένα οικονομικό ακίνητο στην περιοχή και ταξίδεψε για να το δει τον Απρίλιο του 2023. «Ήρθαμε εδώ πριν από περίπου ενάμιση χρόνο για να βρούμε αυτό το μικρό σπίτι», είπε ο Matarazzo, εξηγώντας ότι ενώ δεν κατέληξαν να αγοράσουν το συγκεκριμένο ακίνητο, ήξεραν σχεδόν αμέσως ότι ήθελαν να ζήσουν στην Κριτσά. «Ήταν γαλήνια και ήρεμα. Νιώσαμε σαν στο σπίτι μας». Τελικά, αγόρασαν για 137.000 ευρώ ένα πέτρινο σπίτι δύο υπνοδωματίων, το οποίο στο παρελθόν ήταν ένας φούρνος με την επωνυμία «Σοφία». «Όταν οι χωρικοί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ψωμί, αντάλλαζαν τη Σόφια με άλλα τρόφιμα», εξήγησε η Mahan τονίζοντας ότι η ιστορία αυτή δίνει για τους ίδιους καλή ενέργεια στο σπίτι.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, το ζευγάρι άφησε πίσω του το Μεξικό και μετακόμισε στην Κρήτη, με βίζες τύπου D, οι οποίες θα τους επέτρεπαν να μείνουν για έως και ένα χρόνο.

Ενώ ήταν απίστευτα ενθουσιασμένοι με την προοπτική να ζήσουν σε ένα νέο μέρος, ήταν και φοβισμένοι. «Υπάρχει η οικονομική κρίση και η συναισθηματική κρίση», είπε ο Matarazzo και εξήγησε: «Πολλή από τη σύνδεσή μας με αυτό που κάναμε χάνεται. Όλος ο κοινωνικός μας κύκλος χάθηκε. Αυτή η εξοικείωση με το (να γνωρίζεις) πού να πάρεις μια καλή πίτσα ή μέρη στα οποία είναι σίγουρο ότι θα πάρεις μια κακή πίτσα. Τα βασικά… Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Και ξέρετε, υπάρχει αυτό το παλιό ρητό, “Είναι δύσκολο να κάνεις νέους παλιούς φίλους”».

Ωστόσο μόλις έφτασαν στην Κριτσά, το ζευγάρι κατέκλυσε η «ευγένεια και γενναιοδωρία» των ντόπιων, που τους αγκάλιασαν θερμά. «Όταν μετακομίσαμε για πρώτη φορά στο μικρό μας πέτρινο σπίτι, όλοι οι γείτονές μας έφεραν δώρα με τρόφιμα και προϊόντα», είπε η Mahan. «Συνεχίζουν να το κάνουν αυτό».

Ο Dan Matarazzo και η Patricia Mahan

Το σπίτι τους είναι μέσα σε μία έκταση γης με άφθονες χαρουπιές, λεμονιές και ροδιές, έχει και έναν λαχανόκηπο, και δεν χρειαζόταν πολλή δουλειά. Το ζευγάρι είπε ότι προσπάθησε να βάλει τη δική του σφραγίδα σε αυτό, ενώ «τιμά το παραδοσιακό του στυλ», προσθέτοντας φεγγίτες και βάφοντας ξανά τους τοίχους.

Γρήγορα έφτιαξαν τη ζωή τους στο χωριό, που βρίσκεται περίπου 12 λεπτά με το αυτοκίνητο από την πόλη του Αγίου Νικολάου, και ένιωσαν αμέσως ασφαλείς. Η Mahan περιέγραψε την Κριτσά ως «ένα παραδοσιακό χωριό με παραδοσιακές αξίες» όπου οι άνθρωποι προσέχουν ο ένας τον άλλον και το έγκλημα είναι σχεδόν ανύπαρκτο. «Υπάρχει ένα είδος τιμής… Αυτοί είναι πολύ περήφανοι άνθρωποι. Είναι περήφανοι γι’ αυτό που είναι».

Το άρθρο του CNN συνεχίζει περιγράφοντας τη ζωή του ζευγαριού στο χωριό της Κριτσάς. Όπως αναφέρει κάνουν τακτικά πεζοπορίες και περνούν τα απογεύματα τους στην παραλία διαβάζοντας και κολυμπώντας πριν πάνε σπίτι για δείπνο. Οι ίδιοι τόνισαν ότι αγαπούν την ησυχία της Κριτσάς και νιώθουν ότι ο τρόπος ζωής τους είναι πολύ πιο υγιεινός πλέον. «Το φαγητό που τρώμε εδώ είναι όλο τοπικό και είναι εποχιακό», είπε η Mahan σημειώνοντας επίσης ότι συλλέγουν το νερό ορεινών πηγών «από βρύσες σε όλη την πόλη».

Ωστόσο, η ελληνική γλώσσα τους δυσκόλεψε. «Μαθαίνω πολύ λεξιλόγιο», είπε η Mahan, και ανέφερε ότι οι «υπομονετικοί» γείτονές της τη βοηθούν να βελτιώσει τα ελληνικά της. «Και μαθαίνω να συντάσσω μερικές προτάσεις μαζί, αλλά είναι μια δύσκολη γλώσσα. Πρώτα πρέπει να μάθεις να το διαβάζεις και μετά την προφορά».

Όπως είναι φυσικό, στην Κρήτη έχουν κάνει πολλούς νέους φίλους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από άλλα μέρη του κόσμου, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία και τη Γαλλία, που έχουν μετακομίσει στην περιοχή.

Τι ξεχώρισαν στην κουλτούρα της Κρήτης

Ένα από τα πράγματα που εκτιμούν περισσότερο στη ζωή στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι είναι «μια παλαιότερη κουλτούρα». «Έχουν παραδοσιακούς τρόπους που είναι δοκιμασμένοι και αληθινοί», είπε η Mahan αναφέροντας ότι ο κόσμος εδώ μπορεί να βγάλει ό,τι έχει μέσα του ακόμα και δημόσια. «Στην Αμερική, δεν είναι πραγματικά εύκολο να εκτονωθείς – γι’ αυτό έχουμε αθλήματα. Αν θυμώσεις, ειδικά δημοσίως, θεωρείσαι τρελός… Όχι σε αυτούς τους παλαιότερους πολιτισμούς. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να εκτονωθούν. Τους άφησαν λοιπόν… Και το εκτιμώ αυτό. Εκτιμώ ότι υπάρχει χώρος για να είναι άνθρωποι».

Για την Mahan η Κρήτη είναι «διαφορετική από την υπόλοιπη Ελλάδα» και η ίδια και ο Matarazzo αισθάνονται μια ισχυρή σύνδεση με τους Κρητικούς. «Οι Κρητικοί είναι πιο σκληροτράχηλοι άνθρωποι. Είναι ελεύθερα πνεύματα. Και συνειδητοποιούμε ότι κι εμείς είμαστε ελεύθερα πνεύματα».

Αν και θεωρούν ότι κάποια πράγματα, όπως οι συσκευές, είναι πιο ακριβά, θεωρούν συνολικά τη ζωή στην Ελλάδα πιο οικονομική. «Το σπίτι μας ήταν πολύ προσιτό για εμάς», είπε η Mahan, σημειώνοντας ότι τα σταθερά μηνιαία έξοδα είναι πιο οικονομικά και ότι το φαγητό έξω κοστίζει λιγότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Μεξικό. «Θα μπορούσαμε εύκολα να έχουμε ένα πολύ καλό γεύμα για 30 ευρώ για τους δυο μας», είπαν.

Ως προς το κομμάτι της υγείας, το CNN αναφέρει ότι το ζευγάρι έχει ιατρική κάλυψη στην Ελλάδα καθώς η χώρα έχει ένα καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, και λένε ότι οι εμπειρίες τους ήταν «εξαιρετικές».

Η Mahan και ο Matarazzo εξακολουθούν να επιστρέφουν στις ΗΠΑ για να επισκεφθούν την οικογένειά τους και λένε ότι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιστρέψουν μια μέρα, ειδικά εάν χρειαστούν μακροχρόνια ιατρική φροντίδα. «Έχουμε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στις Ηνωμένες Πολιτείες…»,είπε η Mahan. «Ποιος ξέρει τι θα φέρει το μέλλον; Αλλά αυτή τη στιγμή λειτουργεί».

Πλέον το ζευγάρι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης για διετή βίζα. Είναι ευχαριστημένο με την απόφασή του και επισημαίνει ότι γνωρίζει πολλούς που θέλουν να μετακομίσουν, αλλά δεν έχουν βρει ποτέ το κουράγιο να το κάνουν.

creta24.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ