ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πανώλη αιγοπροβάτων: Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Κρήτη μετά τα αρνητικά αποτελέσματα - Πιέσεις να ανοίξουν τα σφαγεία

0

 Οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και σε ακτίνα 13 χιλιομέτρων από την περιοχή που κατεγράφησαν τα κρούσματα στα αιγοπρόβατα σε τοπικό επίπεδο, με 350 ζώα να θανατώνονται συνολικά

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους των κτηνοτρόφων της Κρήτης μετά από τα αρνητικά αποτελέσματα των ελέγχων στα δείγματα που ελήφθησαν από κτηνοτροφικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή των Αστερουσίων, όπου και εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα πρώτα δύο κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο νησί μας, κινητοποιώντας τις αρμόδιες Αρχές.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και σε ακτίνα 13 χιλιομέτρων από την περιοχή που κατεγράφησαν τα κρούσματα στα αιγοπρόβατα σε τοπικό επίπεδο, με 350 ζώα να θανατώνονται συνολικά. Το γεγονός ότι όλα τα δείγματα των προηγούμενων ημερών ήταν αρνητικά, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα, με τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη ωστόσο να υπογραμμίζει πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την πολύ καλή συνεργασία τους δύο βοσκούς όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα πανώλης, με εκατοντάδες ζώα να θανατώνονται στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχετικών μέτρων.

Πιέσεις να ανοίξουν τα σφαγεία

Από την άλλη πλευρά, όμως, εντείνονται οι πιέσεις, μετά και τα αρνητικά αποτελέσματα των δειγμάτων, προκειμένου να ανοίξουν τα σφαγεία μετά τις 11 Αυγούστου, με στόχο να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, των γάμων, των βαπτίσεων και λοιπών άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί.

Συγκεκριμένα, οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή στην περίπτωση που δεν ανοίξουν τα σφαγεία μετά τις 11 Αυγούστου, ενόψει των εκατοντάδων κοινωνικών εκδηλώσεων στο νησί, με τον περιφερειάρχη Κρήτης να εκτιμά ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα.

Ο κ. Αρναουτάκης, πάντως, επεσήμανε πως έχει ζητηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει μετά τις 11 Αυγούστου - που αναμένεται να σταματήσουν τα μέτρα απαγόρευσης σφαγής - η λειτουργία των σφαγείων στο Ρέθυμνο για 15.000 προγραμματισμένα αμνοερίφια σταβλισμένης κτηνοτροφίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως έχουν ξεκινήσει αυστηροί έλεγχοι στις ζωοτροφές που φτάνουν στο νησί, με την απολύμανση των ζωοτροφών στα αυτοκίνητα μεταφοράς και τον καθαρισμό τους στα σημεία εισόδου σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

«Όλα τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί αυτές τις μέρες είναι αρνητικά, όμως δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε σε όλες τις ζώνες ελέγχου», δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στους ελέγχους που διενεργούνται για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, εκφράζοντας ευχαριστίες στους κτηνοτρόφους για τη συνεργασία. Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Κρήτης απεύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο και στον Μανόλη, οι οποίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτό που έλεγε το πρωτόκολλο με δάκρυα στα μάτια. Νίκο και Μανόλη, σας ευχαριστώ εκ μέρους της Περιφέρειας», δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Δεν παρέλειψε όμως ν’ αναφερθεί και σε όλους τους συντελεστές της μεγάλης επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την επιβεβαίωση των δύο κρουσμάτων που καταγράφηκαν. Ο περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε ευχαριστίες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Στρατάκο, τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΟ Νεκτάριο Βιδάκη, αλλά και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα στελέχη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρο Τζεδάκη, τονίζοντας πως κινήθηκαν επί εικοσιτετραώρου βάσεως για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Κώστας Τσιάρας: «Ο κίνδυνος δεν αφορά στη δημόσια υγεία. Αφορά στην ίδια την οικονομία»

“Καμπανάκι” κινδύνου για τις επιπτώσεις της πανώλης μικρών μηρυκαστικών στο ζωικό κεφάλαιο, στους κτηνοτρόφους, αλλά και γενικά στην οικονομία έκρουσε ο Κώστας Τσιάρας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο κίνδυνος δεν αφορά στη δημόσια υγεία. Αφορά στην ίδια την οικονομία, στο ζωικό μας κεφάλαιο, στα οικονομικά δεδομένα των κτηνοτρόφων, που μπορεί να βλέπουν τα κοπάδια τους να χάνονται. Αφορά στις συνέπειες των τοπικών κοινωνιών σε ό,τι αφορά την ίδια την οικονομία».

Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα: «Θέλω να είμαι ειλικρινής. Όταν υπάρχουν προϊόντα τα οποία παίζουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στον εξαγωγικό τομέα, όπως είναι η φέτα ή όπως είναι η γραβιέρα Κρήτης ή τα γαλακτοκομικά γενικότερα, αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ένα διακύβευμα που αφορά σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό στην εθνική μας οικονομία. Άρα λοιπόν, όσο πιο γρήγορα κλείσουμε τον κύκλο της επέκτασης της πανώλης και καταφέρουμε να την περιορίσουμε, να την απομονώσουμε - και δεν αφορά πλέον σε αν θέλετε μεγαλύτερη διάδοση από αυτή που έχουμε καταγράψει μέχρι τώρα - τόσο μικρότερη θα είναι η ζημιά που θα υποστούμε ως χώρα και τόσο πιο εύκολα θα μπορούμε να επανέλθουμε και στην παγκόσμια αγορά, αλλά πολύ περισσότερο να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη προοπτική για το ζωικό μας κεφάλαιο».

Αναφορικά με το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε: «Χθες απέστειλα επιστολή και στους δύο Ευρωπαίους επιτρόπους Γεωργίας και Αλιείας, αλλά και στην επίτροπο, την κ. Κυριακίδου, που η ευθύνη της είναι τα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κύπρια επίτροπο, όπως επίσης και σε όλους τους ομολόγους μου, προκειμένου να ληφθεί μια πρόνοια και να αναλάβουμε να πάρουμε κάποια μέτρα και προς την κατεύθυνση των οικονομικών ενισχύσεων για όλους αυτούς τους ανθρώπους που βλέπουν το ζωικό τους κεφάλαιο να απομειώνεται. Αυτό βεβαίως αρχίζει να γίνεται πρόβλημα ευρωπαϊκό και θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει μια γενικότερη, αν θέλετε, θετική προσέγγιση σε αυτό μου το αίτημα. Διότι, ξέρετε, δεν είναι μόνο η πανώλη, η οποία αυτή τη στιγμή δημιουργεί ένα ζήτημα στην ελληνική κτηνοτροφία.

Θυμηθείτε πρόσφατα με τον “Ντάνιελ” ότι η περιοχή της Θεσσαλίας, που είναι βασικός πυλώνας της εθνικής μας κτηνοτροφίας και εκεί είδαμε, τότε, εκείνη την περίοδο να υπάρχει μεγάλη απομείωση του ζωικού κεφαλαίου και να υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα με τα ζώα και την κτηνοτροφία. Άρα λοιπόν, μιλάμε για μία χώρα η οποία έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο και γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησα και από τους δύο επιτρόπους, αλλά και από τους ομολόγους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρουμε από κοινού αποφάσεις, προκειμένου να στηρίξουμε την κτηνοτροφία, όπου υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα, βεβαίως και στη χώρα μας, στην Ελλάδα».

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ