ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

«de facto» κατάργηση του τουρκολιβυκού μνημονίου με την άσκηση «Ευνομία»

0

Για «de facto» κατάργηση του τουρκολιβυκού μνημονίου με την άσκηση «Ευνομία», που ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου και στην οποία παίρνουν μέρος Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος, κάνει λόγο η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε δέσμευση δύο περιοχών νοτιοανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου. Πρόκειται για την άσκηση που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων χωρών στην εφαρμογή και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή καθώς και στη συνεισφορά τους στη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Στην περσινή άσκηση η Ελλάδα έλαβε μέρος με 8 μαχητικά, ένα ιπτάμενο ραντάρ, μια φρεγάτα, ένα υποβρύχιο και μια μονάδα ειδικών δυνάμεων, ενώ Γαλλία και Ιταλία συμμετείχαν με βαριές μονάδες των πολεμικών τους στόλων. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία είναι μια από τις πιο στενές συμμάχους της Ελλάδας ενώ με σημαία Ιταλίας έπλευσε στα ελληνικά ύδατα το ερευνητικό σκάφος Relume.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τη φετινή άσκηση, ωστόσο αυτό που επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές είναι πως πρόκειται και για ένα μήνυμα προς την Αγκυρα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η άσκηση «Μέδουσα» με την Αίγυπτο και τη Γαλλία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ