ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Έτος ορόσημο το 2026 για τις έρευνες υδρογονανθράκων και στην Κρήτη

0

 Πότε θα ξεκινήσουν τα γεωτρύπανα

Λίγοι μήνες απομένουν για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον των γεωτρήσεων στη χώρα. Το 2025 πρόκειται να είναι έτος – σταθμός για τους υδρογονάνθρακες καθώς όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, οι εκτιμήσεις δείχνουν πως αν όλα εξελιχθούν όπως ακριβώς διαφαίνονται, μέσα στο 2026 θα μπορούν να μπουν σε τροχιά υλοποίησης τα πρώτα… γεωτρύπανα. Για τη Κρήτη συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι στα δυτικά και νοτιοδυτικά υπάρχουν πολλές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου.

Έτσι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα αποσαφηνιστεί αν θα διεξαχθούν τελικά ή όχι οι διερευνητικές γεωτρήσεις και αν η απάντηση είναι θετική, σε ποια θαλάσσια οικόπεδα θα μπουν γεωτρύπανα.

Να σημειωθεί ότι αυτό επεσήμανε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης τις προηγούμενες ημέρες όπου πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου. Όπως ανέφερε, σε αυτή την φάση βρίσκεται σε τελικό στάδιο η ερμηνεία των δεδομένων που συλλέχθηκαν από τις σεισμικές έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα και τους επόμενους μήνες θα μπορούν να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί σε Ιόνιο και Κρήτη είναι τα εξής: «Block 2 – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας» που έχει μισθώσει η κοινοπραξία Energean – Helleniq Energy, «Ιόνιο» που έχει παραχωρηθεί στη Helleniq Energy, «Block 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» που έχει παραχωρηθεί επίσης στη Helleniq Energy και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy.

Από τον Ιανουάριο του 2022 έως το Φεβρουάριο του 2023, υλοποιήθηκαν 7 θαλάσσιες σεισμικές έρευνες (τέσσερις 2D και τρεις 3D), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με ειδικά σεισμογραφικά σκάφη στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», «Block 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος», «Ιόνιο» και «Block 2 – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας».

Με την ολοκλήρωση των θαλάσσιων ερευνών επιτεύχθηκε η χαρτογράφηση του υπεδάφους σε έκταση μεγαλύτερη των 12.583 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Να σημειωθεί ότι για το «Block 2» το οποίο βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή Βορειοδυτικά της Κέρκυρας «τρέχει» από τον Μάρτιο 12μηνη παράταση στην άδεια παραχώρησης έπειτα από σχετικό αίτημα από τη κοινοπραξία των Energean (75%) και Helleniq Energy (25%).

Τον Δεκέμβριο του 2022 η Energean ολοκλήρωσε την τρισδιάστατη σεισμική έρευναστο θαλάσσιο οικόπεδο Block 2, στο Βορειοδυτικό Ιόνιο, αποκτώντας δεδομένα από περίπου 2.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στην διάρκεια της έρευνας, κινητοποιήθηκαν συνολικά 5 εξειδικευμένα σκάφη με επικεφαλής το σεισμογραφικό Ramform Hyperion της PGS, εφοδιασμένα με τον πλέον εξελιγμένο για τις έρευνες αυτού του είδους εξοπλισμό.

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ