Η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης διατηρεί 11 αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς και 19 συμβατικούς σταθμούς με παρατηρητές σε όλη την Κρήτη. Ειδικότερα, συγκεντρώνει και επεξεργάζεται σε ετήσια βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των βροχοπτώσεων, όπως και τις στάθμες των υπόγειων υδροφορέων και των φραγμάτων, και στη συνέχεια ενημερώνει το κοινό και τους αρμόδιους φορείς για την ποσοτική κατάσταση των υδατικών πόρων της Κρήτης.
Τα βροχομετρικά δεδομένα, με τα οποία μπορεί να γίνει πλήρης εκτίμηση των βροχοπτώσεων στο νησί, συγκεντρώνονται σε μηνιαία βάση για κάθε υδρολογικό έτος που ορίζεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο, ο κύριος όγκος των βροχοπτώσεων εντοπίζεται στο μεσοδιάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου οπότε, μέχρι και τον Φεβρουάριο μπορούμε να έχουμε μία καλή εκτίμηση για το αν διανύουμε υγρό ή ξηρό έτος.
Με βάση τα δεδομένα βροχοπτώσεων μέχρι και τον Φεβρουάριο 2025, συνολικά από 53 σταθμούς σε όλο το νησί (συμπεριλαμβανομένων των σταθμών της ΕΜΥ και του ΥΠΕΝ), εκτιμάται ότι το τρέχον υδρολογικό έτος είναι το τρίτο κατά σειρά έτος με μειωμένες βροχοπτώσεις ιδιαίτερα στην Ανατολική Κρήτη. Οι βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί, όπως και οι αντίστοιχες των δύο προηγούμενων ετών, για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου είναι τόσο χαμηλές όσο εκείνες του υδρολογικού έτους 2017-2018, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα πλέον ξηρά υδρολογικά έτη της τελευταίας 30ετίας. Οι μειωμένες βροχοπτώσεις έχουν επιφέρει σημαντική πτώση της στάθμης των υπόγειων υδροφορέων όπως και της στάθμης των φραγμάτων.
Για τις Περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου και Χανίων, οι βροχοπτώσεις είναι καλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ανατολικής Κρήτης. Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις, δεν υπάρχουν δεδομένα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προσδιορισθεί το ύψος χιονιού που αναμένεται να τροφοδοτήσει ιδίως τους υπόγειους καρστικούς υδροφορείς.
Ακολουθούν στο συνημμένο αρχείο, αναλυτικά δεδομένα των βροχοπτώσεων, των σταθμών των υπόγειων υδροφορέων και των φραγμάτων, καθώς και προτάσεις μέτρων για τη διαχείριση της ζήτησης του νερού.